Blog Fitnessmama.ro

Adevărul despre îndulcitori

Până acum 10 ani, îndulcitorii erau folosiți doar de persoanele cu diabet zaharat, obezitate sau alte afecțiuni, care impun limitarea consumului de zahăr. Însă, în ultimii ani, îndulcitorii au devenit populari sî în rândul celor care practică un mod de viață sănătos.

Tot mai mulți oameni care doresc să mănânce sănătos caută alternative la zahărul rafinat, deoarece consumul excesiv al acestuia creează dependență și are multe efecte nocive asupra organismului. Aici apare întrebarea: ce îndulcitori, din toată varietatea disponibilă, sunt benefici, iar care sunt periculoși? Care este cel mai bun îndulcitor pe care îl puteți folosi?

Pe parcursul unei perioade îndelungate de studiu, medicii au reușit să formuleze anumite concluzii certe vizând siguranța și raționalitatea utilizării înlocuitorilor alternativi ai zahărului.

Îndulcitori sintetici vs. îndulcitori naturali: Care este diferența?

Îndulcitorii naturali sunt de origine naturală și nu necesită procese chimice pentru în procesul de producere. Exemple de îndulcitori naturali sunt:

  • zahărul ce se conține în fructe și legume;
  • trestia sau sfecla de zahăr;
  • siropul din esență de arțar;
  • mierea;
  • îndulcitorul de stevie;
  • zahărul de cocos;
  • siropul de agave;
  • eritritolul și xilitolul.

Îndulcitorii artificiali sau sintetici sunt clasificați în două tipuri, diferența dintre acestea fiind semnificativă pentru sănătatea umană: îndulcitori nutritivi (calorici) și îndulcitori necalorici. Cei din urmă sunt preferați în majoritatea cazurilor, datorită conținutului caloric mai scăzut decât a celor naturali și a unei arome mai concentrate.

Cei mai cunoscuți și folosiți îndulcitori sintetici includ:

  • acesulfamul;
  • aspartamul;
  • zaharina;
  • ciclamatul de sodiu.

Îndulcitorii dați au fost printre primii îndulcitori artificiali și nu au fost deosebit de benefici pentru organismul uman. De aici și își ea originea mitul precum că toți îndulcitorii sintetici sunt dăunători și, prin urmare, aceștia au căpătat o reputație proastă. Dar chiar însă să fie așa? Să analizăm informația mai îndeaproape.

Beneficiile îndulcitorilor: ce îndulcitori se merită să incluzi în dietă?

Sucraloză

Sucraloza este un îndulcitor popular obținut din trestia de zahăr. Formulă sa rămâne stabilă chiar și atunci când este prelucrat termic, prin urmare e capabil să înlocuiască cu succes zahărul în produsele pe care le gătim.

Sucraloza poate fi găsită pe lista de ingrediente sub codul E955. Este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și de două ori mai dulce decât zaharina. Acest înlocuitor de zahăr are un gust bun și nu alterează gustul celorlalte alimente din felul de mâncare finit.

Aproximativ 85% din sucraloză consumată nu este absorbită, iar restul de 15% nu se transformă în energie. Acesta este unul din avantajele ei majore. Aceasta mai înseamnă că, atunci când consumi îndulcitorul dat organismul nu primește calorii.

Stevia

Stevia este un alt îndulcitor care câștigă popularitate și este utilizat în mod activ de adepții unui stil de viață sănătos bazat pe produse naturale.

Îndulcitorul de stevie provine dintr-o plantă numită Stevia rebaudiana. Este pe larg răspândită în America de Sud. Aici, stevia e folosită de sute de ani în scopuri medicinale. La fel ca sucraloza, stevia este de sute de ori mai dulce decât zahărul, iar aportul de calorii este practic egal cu zero.

Există numeroase studii care demonstrează beneficiile pentru sănătate ale îndulcitorului pe bază de stevie. Utilizarea lui regulată în dietă în cantități optime de către anumiți pacienți va ajuta la reducerea hipertensiunii. În plus, studiile revelează efecte neașteptate asupra nivelului de insulină la pacienții cu diabet zaharat. În anumite cazuri, consumul steviei poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Stevia poate fi achiziționată sub formă lichidă sau sub formă de pulbere.

Rețineți: o linguriță de extract de stevia poate avea o capacitate de îndulcire similară a unei pahar întreg de zahăr.

Siropul de agave

Siropul de agave este fabricat dintr-o plantă cu același nume originară din Mexic. Este adesea folosit ca înlocuitor al mierii, deși siropul de agave este mai subțire și mai dulce decât mierea naturală. Îndulcitorul păstrează unele dintre proprietățile folositoare ale plantei: fier, calciu, potasiu și magneziu. Este foarte bogat în fructoză (aproape 90%) și are un indice glicemic scăzut.

Siropul din esență de arțar

Siropul de arțar are o aromă distinctă, mai puține calorii și mai multe minerale decât mierea. De exemplu, o lingură de sirop de arțar conține 25% din aportul zilnic recomandat de magneziu, despre care se cunoaște că este foarte benefic atât pentru sistemul osos, cât și pentru menținerea tinereții pielii (stimulează producția de colagen).

Notă! Este recomandat să verificați cu atenție ingredientele îndulcitorului: nu ar trebui să conțină nimic decât 100% sirop de arțar.

Zahărul de cocos

Zahărul din cocos se obține din pulpa cocosului. Are aproximativ 15 calorii pe lingurița si conține o varietate de substanțe nutritive precum tiamina, fier, cupru, zinc, potasiu și calciu.

Zahărul din nuca de cocos mai conține inulină (un carbohidrat), care acționează ca un prebiotic pentru sănătatea intestinului. Gustul și textura zahărului de cocos sunt adesea comparate cu cele ale zahărului brun.

Xilitolul

Xilitolul este un alcool de zahăr, alături de eritritol, sorbitol, lactitol, izomalt și maltitol. Alcoolii de zahăr se găsesc în mod natural în plante și fructe. Îndulcitorul conține doar două treimi din numărul de calorii conținute în zahărul obișnuit și nu crește nivelul de insulină. Mai multe studii confirmă beneficiile folosirii xilitolului pentru cavitatea bucală, prin reducerea riscului de apariție a cariilor dentare.

Îndulcitorii distrug flora intestinală. Adevăr sau mit?

Persoanele care consumă îndulcitori în cantități foarte mari trebuie să fie conștienți de faptul că lipsa zahărului natural din alimentație provoacă tulburări ale florei intestinale, deoarece afectează anumite procese de fermentare.

Important! Nu consumul îndulcitorului în sine e ceea ce afectează în mod direct flora intestinală, ci deficiența cronică de zahăr. În acest caz, trebuie fie să introduceți consumul de zahăr obișnuit în dietă, fie să utilizați suplimente speciale cu probiotice.

Îndulcitorii cauzează excesul de greutate. Adevărat sau mit?

Un mit obișnuit este că, deși înlocuitorii zahărului sunt săraci în calorii, aceștia vă pot îngrășa. Acest fapt însă nu a fost confirmat de studii relevante.

Majoritatea studiilor arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii pot ajuta la controlul greutății atunci când sunt consumați în locul zahărului obișnuit o perioadă îndelungată. Îndulcitori, de fapt, sunt o soluție bună pentru persoanele care doresc să slăbească. Însă, consumul lor nu anulează necesitatea respectării unei diete complete, echilibrate, mai ales dacă suferiți de boli cronice.

Atunci când alegi cel mai bun îndulcitor pe care dorești să-l incluzi în dieta ta, este important să faci acest lucru pe baza proprietăților și a conținutului caloric al acestei substanțe.