Blog Fitnessmama.ro

Alăptarea. Tot ce trebuie să știi despre această perioadă

Alăptarea la sân este o perioadă firească în viața mamei și bebelușului și reprezintă cea mai bună sursă de hrană pentru un nou-născut. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, apoi hrana poate fi diversificată, dar continuă în paralel și alăptarea până la 2 ani. Specialiștii vorbesc despre importanța laptelui matern, întrucât niciun alt aliment nu poate proteja de boli și infecții așa cum o poate face laptele. Pe lângă toate multiplele beneficii, laptele contribuie la conexiunea dintre mamă și micuț. Dacă ești viitoare mămică și vrei să cunoști care sunt beneficiile alăptării la sân și cum să îngrijești pieptul. Atunci te invităm să citești articolul informativ de mai jos. De asemena, la finalul articolului avem o surpriză, vezi despre ce este vorba.

Cum să slăbesc dacă alăptez

Beneficiile alăptării la sân

Avantajele alăptării la sân în primele luni de viață a nou-născutului sunt nenumărate, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Studiile din acest domeniu au demonstrat faptul că laptele mamei are o compoziție unică care este esențială pentru creșterea sănătoasă a bebelușului. Mai jos am efectuat o listă cu avantajele despre care știai sau poate nu a alăptării la sân.

  1. Laptele matern îmbunătățește imunitatea copilului. Se vorbește foarte mult despre faptul că sistemul imunitar al bebelușului nu este dezvoltat complet, pentru acest lucru este nevoie de ani. Din acest motiv, laptele matern are în compoziție anticorpi care păzește bebelușul de infecții bacteriene, micotice sau virale. 
  2. Laptele matern nu are nevoie de pregătire sau procesare. Acesta are o temperatură ideală și este steril, iar bebelușul își poate cantitatea de care are nevoie. 
  3. Acesta satisface atât sete cât și foamea copilului și este ușor de digerat de sistemul digestiv al nou-născutului. 
  4. De asemenea, fac mai rar colici și scade riscul apariției obezității, diabetului, astmului și a altor boli grave. 
  5. Laptele conține proteine specifice care contribuie la maturizarea creierului, a centrului echilibrului și al retinei. Respectiv, echilibrul copilului va fi mai bun, iar vederea mai clară. Slăbire în alăptare

Îngrijirea sânilor pentru alăptare

Pentru ca procesul de alăptare să decurgă cât mai bine și normal, medicii recomandă să vă concentrați o atenție deosebită și asupra îngrijirii pieptului. Înainte de orice alăptare, este indicat să vă spălați pe mâini cu apă și săpun. Sânii și areolele mamare să fie spălate doar cu apă călduță, fără săpun.

Mameloanele pot fi lezate, atât prin acțiunea repetitivă de supt a copilului, cât și pe fondul secreției salivare ale acestuia. Există mămici care se confruntă cu fenomenul numit „furia laptelui”. Acesta se manifestă prin întărirea sânilor, durere în zona areolelor mamare, lipsa laptelui și chiar febră. Pentru a evita acest fenomen, este recomandat să aplicați comprese cu apă călduță pe sâni, cu 10 minute înainte de alăptare. 

Surpriză pentru tine

Pentru că știm cât de important este pentru tine să alegi o poziție comodă pentru alăptat, am decis să vă ajutăm cu un document informativ în care o să puteți găsi cele mai cunoscute poziții. Apasă pe buton și vezi despre ce este vorba!