Blog Fitnessmama.ro

Alergie alimentară: cum să depistăm problema voalată?

Cu un astfel de concept, precum alergia, probabil că,  toată lumea este cunoscută. Alergia apare dacă nu la fiecare, atunci la cineva apropiat, în cercul de prieteni sau de colegi.

O alergie apare atunci când o persoană a scărpinat o pisică după ureche, a băut un suc, sau a mâncat crustacee, și apare o reacție sub formă  de înlăcrimarea ochilor sau mâncărimea mâinilor. În continuare pot apărea multe alte modificări neplăcute, până la angioedem (edemul lui Quincke) și șocul anafilactic.

Cu aceste feluri de alergii de tip imediat, care se manifestă îndată după consumarea unui produs anumit, trebuie să fii foarte atent. Reacțiile neplăcute se dezvoltă foarte repede. În general, persoanele care suferă de alergii cunosc la ce sunt alergici și încearcă să evite expunerea la alergeni.

Alergia alimentară

Pe Internet, poți găsi informații despre „tipuri de răspunsuri imune”. Nu voi complica postarea și voi încerca să explic cât mai simplu.

Ce înseamnă răspunsul imun? Acesta este răspunsul corpului nostru la „invazia” unui element străin.

De obicei, apar anumite reacții la alergie, cu care suntem deja obișnuiți: strănut, edem, înlăcrimări, erupții cutanate. Acestea sunt reacții de tip imediat, și de obicei oamenii cunosc ce produse pot și nu pot consuma, și încearcă la maxim să evite alimentele alergene.

Există situații mai dificile, când reacțiile apar cu întârziere, astfel de reacții se mai numesc reacții tardive. Acest lucru este cauzat de Imunoglobulina G (IgG). Efectele acestor anticorpi pot să nu să se manifeste încă câteva zile.

Cu cuvinte mai simple, când o persoană consumă un aliment, reacția nu este imediată: ea începe să se manifeste după 48-72 de ore.

Activitatea imunoglobulinelor poate cauza un proces inflamator lent. Iar acolo, unde există un proces inflamator, încep să se întâmple următoarele:

  • Sistemul limfatic se umple cu substanțe pentru activitățile vitale a celulelor,  aceasta fiind calea directă către edemul sistemului limfatic.
  • Rinichii sunt atacați de procesul inflamator. Prin urmare, excesul de apă nu se mai elimină din organism. Aceasta duce la edem tisular.

Apa, care nu este eliminată din organism, se acumulează sau în lichidul interstițial, sau în celulele țesutului adipos. Anume această reacție se numește ascunsă, deoarece este imposibil să fie determinate imediat motivele apariției ei.

Oamenii tratează sinuzita de ani buni,  prin picături de nas, crezând că, au rinită cronică. Noi învinuim în toate genele, ecologia proastă, climatul, etc. În realitate însă, aceasta este o alergie alimentară ascunsă.

Intoleranța la mâncare

Când imunitatea (reacții imune) este implicată într-o reacție inadecvată a organismului, aceasta este o alergie. Dar dacă imunitatea nu este implicată, atunci nu există alergie, dar există altceva. Acum să analizăm cazul, când edemul apare ca urmare a intoleranței alimentare.

În cazul intoleranței la mâncare, organismul nostru nu poate digera sau asimila niciun produs, chiar dacă este de o calitate superioară.

Care este cauza intoleranței alimentare? Motive pot fi mai multe, și iată cele mai frecvente:

  • deficiență enzimatică;
  • încălcarea absorbției în intestin.

Cunoaștem că,  organismul nostru nu este în stare să metabolizeze alimentele, pe care le consumăm, până ce ele nu se descompun în cele mai mici componente.

De fapt,  nu este totul atât de simplu.

Studiile recente au arătat, că organismul uman este capabil să elibereze macromolecule (molecule nedigestionate) în fluxul sanguin prin peretele intestinal.

De aici și încep problemele. Intestinul începe să trimită macromoleculele acolo, unde nu trebuie, și în cantități mari.

Macromoleculele intră în fluxul sanguin. Organismul nu știe, cum să le perceapă, și ce să facă cu ele. Apoi poate începe o reacție imunitară – o alergie.

Cel mai interesant, este că la unele molecule multidimensionale sistemul imunitar nu reacționează.

Unde se duc toate macromoleculele și unde se acumulează?

Toate acestea sunt o substanță de balast, pe care organismul nu o poate asimila în niciun fel. Organismul începe să plieze totul în sistemul limfatic, provocând edem limfatic. Unele anumite substanțe se acumulează în țesutul adipos, ceea ce provoacă probleme cu excesul în greutate. Fii atent cu alimentele alergene.

Iată așa o alergie banală ascunsă poate fi motivul pentru care, de multe ori ești deranjat de edem și ai dificultăți în pierderea în greutate.