Blog Fitnessmama.ro

Alimente care conțin cel mai mult fier

O dietă variată presupune consumul echilibrat al multor alimente, iar cele care conțin fier nu fac o excepție! Pentru o bună funcționare, este extrem de important să îi oferim corpului nostru de toate.

Așadar, fierul este și el un mineral minune! Este implicat în numeroase procese metabolice, fiind direct responsabil de transportul de oxigen în organism, dar și de respirația celulară. Lipsa cantității optime de fier duce la apariția unor dereglări interne, iar cea mai cunoscută este anemia.

În general, se recomandă consumul de alimente bogate în fier măcar odată pe săptămână.

fier

Ce rol joacă fierul în viața noastră?

Așa cum am constatat nu o singură dată, organismul nostru este o întreagă mașinărie! Pentru o bună funcționare, trebuie să avem grijă de absolut fiecare piesă. Iar atunci când observăm careva dereglări de la normă sau atunci când avem anumite carențe, mai ales în alimentație, trebuie să luăm măsuri de urgență.

Revenind la marea noastră mașinărie: organismul nostru are nevoie de fier în cantități suficiente pentru a produce celule roșii. Acestea din urmă sunt necesare pentru procesele precum oxigenarea, arderea caloriilor și grăsimilor. Circa 65% din totalul de fier ajuns în organism este destinat creării globulelor roșii. Datorită lor oxigenul estre transportat către celule, țesuturi și organe. Tot fierul are o contribuție benefică antioxidantă, are o contribuție majoră la susținerea sistemului imunitar, dar și la susținerea armonioasă a funcției reproductive.

La ce ajută consumul regulat de alimente bogate în fier?

Importanța consumului de alimente care conțin fier nu se limitează doar la beneficiile enumerate mai sus. Fierul, pe lângă combaterea anemiei, ajută și la combaterea oboselii și a tulburărilor cardiovasculare, gastrointestinale, musculare și nervoase. Tot el este un element absolut necesar pentru menținerea sănătății unghiilor, părului, pielii.

De asemenea, consumul de fier:

  • Contribuie la formarea anumitor enzime, a hemoglobinei;
  • Ajută la creșterea rezistenței organismului la îmbolnăvire și infecții;
  • Ajută la secreția gastrică;
  • Asigură o creștere armonioasă a întregului organism, dar și nutriția pielii și mucoaselor;
  • Previne apariția oboselii, a senzațiilor de slăbiciune;
  • Crește capacitatea de concentrare;
  • Scade apariția constipației, a senzațiilor de frig, a pielii uscate și a căderii părului;
  • Previne apariția durerilor toracice, a bătăilor rapide ale inimii, dificultăților de respirație, a durerilor de cap, amețelilor.

Pe de altă parte, un exces în consumul de fier duce la apariția amețelilor, cefaleei, scăderii în greutate, grețurilor, vărsăturilor. Cu timpul, excesul de fier se răsfrânge în afecțiuni ale ficatului și altor organe, în apariția artritei și a unor probleme cardiace. De aceea este foarte important un echilibru în consumul de alimente care sunt bogate în fier.

fier

Care alimente conțin mult fier?

Așa cum am discutat mai sus, fierul este extrem de important. Prin urmare, meniul nostru zilnic trebuie să includă numaidecât și alimente care conțin fier. Deși cele mai bogate alimente în acest mineral sunt cele de proviniență animală, există, totuși, o sumedenie de produse vegetale care pot și trebuie consumate în acest sens.

Așadar, am scuturat toate sursele posibile și imposibile, am analizat toată informația și am verificat-o împreună cu nutriționiștii noștri. Doar după asta, ți-am pregătit o listă veridică de produse care conțin fier și pe care trebuie să le incluzi neapărat în dieta ta.

Alimentele bogate în fier sunt:

  • Ficatul de pasăre, carnea de vită, pieptul de pui, carnea de curcan;
  • Peștele gras, fructele de mare, somonul, tonul, creveții;
  • Spanacul, broccoli, garmenii de grâu, salata verde, sparanghelul;
  • Orezul brun, ovăzul, tărâțele;
  • Lintea; fasolea, năutul, mazărea, soia;
  • Cartoful copt;
  • Rucola, pătrunjelul, cimbrul, mărarul, busuiocul, oregano, rozmarinul;
  • Semințele de dovleac, de susan, de in, de floarea soarelui, quinoa;
  • Nucile caju, fisticul, migdalele;
  • Ciupercile;
  • Sfecla roșie;
  • Ciocolata neagră;
  • Curmalele, caisele uscate, prunele, stafidele, smochinele, perele;
  • Gălbenușul de ou;
  • Pepenele verde.

Tot nutriționiștii calificați recomandă consumul fructelor și legume bogate mai ales în vit C, pentru că acestea ajută la absorbția maximă a fierului. Aici vorbim despre citrice, roșii, căpșuni, kiwi, ardei roșu.

Pe de altă parte, există unele alimente care se recomandă a fi evitate pentru a mări șansele absorbției fierului, cum ar fi: ceaiul și cafeaua; anumite produse lactate și alimentele bogate în gluten; alimentele bogate în calciu, care inhibă absorbția fierului; strugurii și porumbul.

Dacă ai drept scop grija față de propriul organism și propria sănătate, atunci este nevoie să știi ce și cât mănânci. Respectiv, ține cont inclusiv și de faptul că anumite produsebogate în fier trebuie să se regăsească obligatoriu în meniul tău zilnic. Este uimitor faptul cum un singur mineral și consumul acestuia fie în exces, fie deficitar poate agrava sau soluționa anumite probleme interioare și exterioare. Respectiv, păstrează o armonie și pe această dimensiune și multe lucruri se vor îmbunătăți de la sine!

Știi pe cineva care ar avea nevoie de această informație? Nu întârzia să o/îl ajuți printr-un singur share al acestui articol și doar la un click distanță!