Blog Fitnessmama.ro

Alimente cu puține calorii pentru o alimentație sănătoasă

Toată lumea cunoaște alimentele bogate în calorii: deserturile cu mult zahăr, felurile de mâncare grase precum cartofii prăjiți și băuturile alcoolice care nu sunt cu siguranță pe lista de alimente cu puține calorii.

Pentru a slăbi, ar trebui să eviți aceste fleacuri și să mănânci în principal alimente cu calorii puține. Dar ce sunt aceste alimente cu calorii puține? Obține răspunsurile la întrebările tale în acest articol.

Alimente cu puține calorii: Ce sunt caloriile?

Înainte de a enumera alimente calorii puține dorim să clarificăm pe scurt ce sunt de fapt caloriile.

Rădăcina termenului „calorie” provine de la cuvântul latin „calor”, care înseamnă „căldură”. Prin urmare, caloriile se scriu prescurtat „cal”. Unitatea de calorii descrie puterea calorică fiziologică a alimentelor, adică cantitatea de energie pe care corpul o poate obține din alimente. Iată o definiție populară:

O calorie este cantitatea de căldură necesară pentru a încălzi un gram de apă de la 14,5 ° C la 15,5 ° C.

Când vorbim despre calorii în viața de zi cu zi, folosim un termen incorect și vorbim de fapt despre kilocalorii. Adică această cantitate de energie înmulțită cu o mie: 1 kcal, prin urmare, nu încălzește 1 gram, ci 1 litru de apă cu un grad. Acesta este motivul pentru care abrevierea „kcal” apare întotdeauna pe ambalaj sau în informațiile nutriționale.

Cum să calculezi necesarul caloric zilnic?

Nevoile de calorii sunt individuale și depind de diferiți factori, cum ar fi sexul, greutatea, înălțimea, vârsta și activitatea fizică. Pentru a-ți determina necesarul de calorii, trebuie mai întâi să calculezi rata metabolică bazală. Pentru a face acest lucru, poți utiliza diferite formule.

Când știi de câte calorii are nevoie corpul tău pentru a funcționa în timp ce te odihnești, poți calcula relativ exact nevoile tale reale de energie. Acest lucru necesită luarea în considerare a nivelului de activitate fizică.

Lista de alimente cu puține calorii

Dacă presupunem că alimentele bogate în calorii sunt, de asemenea, bogate în nutrienți, putem ghici caracteristicile alimentelor cu conținut scăzut de calorii. Nu au o cantitate debordantă de nutrienți, dar sunt în mare parte apă, fără calorii și fibre, care nu pot fi digerate complet. Au o valoare energetică în jur de 0-2 kcal pe gram.

Acest lucru este valabil mai ales pentru legume. Iată o listă de alimente și legume cu puține calorii a căror valoare energetică este mai mică de 50 kcal la 100 g de legume proaspete:

Pastele Konjac – 7 kcal

Ciuperci proaspete – 11 kcal

Castraveți – 12 kcal

Salată iceberg – 13 kcal

Rubarba – 14 kcal

Varză chinezească – 16 kcal

Sparanghel alb – 17 kcal

Roșii – 18 kcal

Fructe cu conținut scăzut de calorii

În afară de legume, fructele se numără și ele printre alimentele cu cele mai puține calorii. Cu toate acestea, dacă te uiți la lista fructelor cu mai puțin de 50 kcal la 100g, vei observa că, în afară de rubarbă, care este destul de amară, niciun fruct nu poate concura cu legumele cu conținut scăzut de calorii. Respectiv, legumele te vor ajuta să ai un meniu calorii puține.

Fructele cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi galia, conțin deja de două ori mai multe calorii decât castravetele sau salata iceberg. Motivul: majoritatea fructelor sunt în general mai dulci decât legumele. Deci conțin mai mult zahăr și mai mulți nutrienți. Comparativ cu cerealele sau produsele lactate, fructele sunt desigur mult mai puțin calorice.

Remarcăm că, în lista fructelor cu conținut scăzut de calorii, clasicii minunați pe care îi găsim ușor sunt destul de slab clasificați: mere, pere, banane, mandarine, kiwi, struguri, cireșe, mango și ananas prezintă mai mult de 50 kcal la 100 g.

Dacă dorești să adopți o dietă cu puține calorii, va trebui să reduci considerabil consumul de fructe menționate mai sus și să favorizezi fructele de pădure sau fructele exotice, cum ar fi papaya, pomelo.

Deschide video-ul pentru a descoperi recete de smoothie și antrenamente gratuite.

Citește și articolul: Calorii cafea: ce faci dacă urmezi un regim alimentar?

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!