Blog Fitnessmama.ro

Caise calorii – fructul plin de savoare!

Astăzi analizăm un subiect savuros, despre caise calorii. Cu aroma sa dulce, pielea moale și culoarea vibrantă, caisa este unul dintre cele mai populare fructe. Într-adevăr, fiecare gospodărie ar consuma aproape 3,5 kg pe an. O adevărată ispravă pentru un fruct al cărui sezon durează doar trei luni. Pe langa gustul sau unic, caisa este plina de nutrienti excelente pentru sanatatea organismului si de care ar fi pacat sa te lipsesti.

Caracteristicile caisei

  • Bogat in antioxidanti;
  • Bogat în carotenoide;
  • Bogat in fibre;
  • Sursă de vitamine A și C;
  • Sărac în calorii;
  • Stimulează tranzitul intestinal.

Caise calorii și valorile nutriționale

Consumata proaspata, uscata sau in suc, caisa este bogata in fibre, antioxidanti si vitamina A. Uscata, este apreciata de sportivi pentru energia pe care o ofera si pentru continutul ridicat de fier si cupru.

Numărul de calorii caise este moderat – 48 kcal.

Caise mai dulci, uscate?

Cantitatea de zahăr conținută într-o caise uscată este aceeași ca și într-o caisă proaspătă. Dar, ca în orice fructe uscate, zahărul este mai concentrat. Procesul de deshidratare a fructelor le scade continutul de apa, concentrandu-le astfel continutul in zahar, dar si in diversi nutrienti, printre care vitamine si minerale. Acest lucru face ca caise și alte fructe uscate alimente nutritive.

Beneficiile caisei

Mai multe studii prospective si epidemiologice au aratat ca un consum mare de fructe si legume reduce riscul de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer si alte boli cronice. Prezența antioxidanților în fructe și legume poate juca un rol în aceste efecte protectoare. Cu toate acestea, foarte puține studii au analizat efectele specifice ale caisei asupra sănătății.

O sursă excelentă de fibre

Caisa este o sursă de fibre. Pe lângă prevenirea constipației și reducerea riscului de cancer de colon, o dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și la controlul diabetului de tip 2 și a apetitului. O porție de ½ cană (125 ml) de caise proaspete umple 5% și, respectiv, 8% din aportul zilnic recomandat de fibre pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani. În ceea ce privește caisele uscate, o porție de ¼ de cană (60 ml) umple 8% și 12% din aceleași contribuții.

Caisa, un antiinflamator natural?

Potrivit unui studiu, consumul zilnic a 3 caise japoneze uscate sau murate (de tip Umeboshi) ar putea reduce severitatea gastritei cronice. Gastrita cronică este o inflamație a mucoasei stomacului, cauzată de prezența unei infecții cu bacteria Helicobacter pylori. Caisa japoneză ar reduce efectele inflamatorii ale bacteriilor H. pylori în stomac. Inflamația cronică a stomacului poate duce, la unii oameni, la cancer de stomac. Cu toate acestea, vor fi necesare alte studii pentru a confirma dacă consumul de caise japoneză poate reduce acest risc.

În caise uscate calorii nu sunt mai multe, cu toate că sunt mai dulci.

O adevărată bogăție în carotenoizi

Caisele conțin și carotenoide, în principal beta-caroten, un carotenoid care contribuie în mare măsură la culoarea portocalie, precum și o cantitate mică de licopen. În organism, beta-carotenul are capacitatea de a se transforma în vitamina A. În general, conținutul total de carotenoizi al cojii de caise este de 2 până la 3 ori mai mare decât cel al cărnii. Chiar dacă, pentru o porție echivalentă, caisa proaspătă conține de 2 ori mai puțin beta-caroten decât morcovul (una dintre cele mai bune surse), acesta rămâne o sursă foarte interesantă. Caisele uscate conțin puțin mai puține.

Cuvântul nutriționistului

Carotenoizii, inclusiv beta-carotenul, sunt absorbiți cel mai bine în organism atunci când o cantitate mică de grăsime este consumată în același timp. Este deci ideal să consumi, de exemplu, caise uscate cu câteva nuci sau chiar un suc de caise cu o bucată de brânză.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Calorii ceapă – ce beneficii are?

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!