Blog Fitnessmama.ro

Calorii banane și beneficiile acestui fruct

Numărul de calorii banane te interesează mai ales atunci când le mănânci destul de des și te macină gîndul despre valoarea nutritivă a acestora. Bogate în antioxidanți, se spune că bananele previn apariția multor boli. În plus, se spune că zaharurile pe care le conține contribuie la menținerea sănătății gastrointestinale bune. Din punct de vedere culinar, există 2 tipuri de banane: banane de desert, precum cele pe care le mâncăm la micul dejun, și banane de gătit.

Caracteristicile bananelor

  • Sursă de fibre moi;
  • Sursă excelentă de potasiu;
  • Promovează sațietatea;
  • Reglează tranzitul;
  • Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

Micronutrienții conținuti de banane

Bananele au un profil nutrițional unic. Printre altele, contine diversi nutrienti esentiali pentru buna sanatate a organismului. Dintre acești nutrienți putem menționa următoarele:

  • Vitamina B6 (piridoxină): bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6
  • Mangan: bananele sunt o sursă bună de mangan pentru femei
  • Vitamina B9 (folat): bananele sunt surse de vitamina B9;
  • Vitamina C: bananele sunt surse de vitamina C;
  • Cupru: bananele sunt surse de cupru;
  • Magneziul: bananele sunt surse de magneziu;
  • Potasiu: bananele sunt surse de potasiu;

Calorii banane și valoare nutrițională

100 de grame din acest aliment reprezintă o valoare energetică de 93,6 kilocalorii. În medie, produsele din categoria fructe oferă o valoare energetică echivalentă cu 85,86 kilocalorii.

Calorii banane și beneficiile lor

Datorită compoziției sale unice, pulpa bananei se dovedește a fi un adevărat aliat al sănătății în viața de zi cu zi. Satioasa, bogata in fibre alimentare si micronutrienti, isi are locul intr-o alimentatie sanatoasa variata si echilibrata. Calorii banane fără coajă e amuzant să cauți deoarece în mod normal acestea se mănâncă fără coajă.

Numărul de calorii banane coapte este mai mare din cauza temperaturii, și mai ales dacă îți place să adaugi diferite alimente dulci în combinație.

Cancer

Un studiu prospectiv, efectuat pe 61.000 de femei elvețiene, a demonstrat o legătură între un consum mare de fructe și riscul mai scăzut de a dezvolta cancer de rinichi. Dintre toate fructele studiate, cercetătorii au găsit cea mai puternică relație pentru banane. Se spune că bananele au același efect benefic asupra riscului de cancer colorectal, atât la femei, cât și la bărbați.

Ulcere gastrice

Unele studii in vitro și la animale tind să arate că bananele sub formă de extract pot proteja mucoasa stomacului împotriva ulcerelor. Un studiu a demonstrat că extractul din 2 soiuri de banane cultivate în Thailanda (Palo și Hom) are potențial gastroprotector la șobolani. Cu toate acestea, se crede că numai soiul Hom are un efect asupra vindecării ulcerelor. Se spune că acest tip de banană este similar cu Cavendish, cel mai răspândit soi din lume. Cercetările actuale sunt însă insuficiente pentru a recomanda consumul de banane pentru prevenirea sau tratarea ulcerului gastric.

Boli cardiovasculare

Un studiu a constatat că consumul de banane bogate în timpul mesei (400 g sau mai mult de 3 banane) reduce radicalii liberi din organism la 2 ore după masă. Această dietă a redus oxidarea LDL-colesterolului (colesterolul rău), un proces implicat în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a viza efectele bananelor pe termen lung și cu doze mai moderate.

Calorii banane

Un cuvânt de la nutriționist

Bananele conțin amidon, în plus, pe măsură ce banana se coace, cantitatea de amidon rezistent scade într-o asemenea măsură încât numai bananele care nu au atins stadiul lor optim de coacere ar conține amidon rezistent în cantități semnificative.

Bananul nu este un copac, ci mai degrabă o plantă uriașă. Trunchiul este de fapt o pseudotulpina, formata din teci de frunze (frunze care se suprapun la baza).

Setul de banane produs pe o singură plantă (de la 100 la 400) se numește „bunchiș”, care este împărțit în grupuri de 10 sau 20 de fructe numite „mâni” sau „picioare”. Fructele individuale sunt numite „degete”.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Alimente slab calorice – care sunt ele?

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!