Blog Fitnessmama.ro

Calorii castraveți: cât de benefic este?

Ar fi păcat să nu punem în discuție relația calorii castraveți atâta timp cât afară este încă vară, iar castraveții se găsesc oriunde. Într-adevăr, ce beneficii au aceștia pentru organism? Câte calorii conțin și cum ajută ei corpul uman? Vom discuta mai jos despre calorii și castraveți proaspeți, dat fiind că ne aflăm în sezonul lor.

Câte calorii găsim în castraveți?

Castravetele este o legumă minunată, având un aport enorm și multe beneficii pentru corpul nostru. Ocupă locul 4 în lume în ierarhia celor mai răspândite și cultivate legume. Conține multe valori nutriționale, multe fibre și beta-caroten, asigură 4% din doza zilnică recomandată de potasiu, 3% din cantitatea de fibre necesare de consumat pe zi, 4% din necesarul de vitamina C. Conține magneziu, mangan și vitamina K. Și conține și o cantitate imensă de apă, potolind nu doar foamea, dar și setea.

Fiind o legumă din categoria celor ușoare, castravetele (100 gr) conține circa 12 calorii. Dat fiind că între castraveți și calorii este o relație atât de pozitivă și benefică asupra organismului, aceștia pot fi consumați des și în cantități mai mari. Nu există așadar riscul de a îngreuna procesul de digestie și de a contribui la acumularea rapidă de kilograme.

calorii castraveți

Ce beneficii are consumul de castraveți?

Cele mai cunoscute beneficii asupra sănătății sunt următoarele:

  1. Castravetele are rol anti-inflamator și anti-oxidant. Acest lucru se datorează substanțelor din compoziția castravetelui ce inhibă activitatea enzimelor inflamatorii. De asemenea, acesta are capacitate de a lupta contra radicalilor liberi din corpul uman.
  2. Castravetele ajută la hidratarea organismului. Acest lucru este deosebit de plăcut mai ales vara. Fiind în mare parte alcătuit din apă – cam 95%, acesta ajută la potolirea setei și la eliminarea toxinelor din organism. Un remediu natural și sănătos împotriva căldurii și setei este apa cu felii de castravete. Iar dacă mai adăugăm și puțină lămâie și mentă, obținem o băutură perfectă pentru zilele de caniculă.
  3. Castravetele ar avea un efect de protecție la nivel cardiac. În mare parte, acest lucru se datorează conținutului de magneziu și de potasiu. De obicei, acestea sunt responsabile de reglarea presiunii sangvine și cea a ritmului cardiac.
  4. Castravetele ar avea un efect posibil împotriva cancerului. Diferite studii au descoperit că anumite substanțe din cadrul acestuia inhibă dezvoltarea celulelor rele și protejează ADN-ul și celulele de afectarea cauzată de stresul oxidativ.
  5. Castravetele are un efect pozitiv asupra pielii. Se aplică de obicei pe pleoape, pentru a reduce din umflături și pentru a oferi ochilor prospețimea după o noapte nedormită. Are efect răcoritor și hidratant. Reduce iritațiile și edemul.

Câte calorii obținem când combinăm castraveții cu alte alimente?

De obicei, cele mai larg răspândite feluri de mâncare unde se regăsesc castraveții sunt salatele. Iar cele mai cunoscute și îndrăgite sunt acelea unde se regăsesc și roșiile. Simplu și gustos! Dar și salata de roșii și castraveți conține calorii. Întrebarea este cât de multe?

Cu castraveții am clarificat întrebarea anterior. Iar roșiile, fiind și ele o legumă minunată și clasându-se în topul celor mai consumate și cultivate legume, nu sunt cu mult mai departe decât castraveții. În roșii (100 gr) găsim circa 18 calorii. Prin urmare, dacă e să abordăm relația dintre calorii – roșii și castraveți, atunci răspunsul ar fi cam în jur de 30 de calorii la o porție de 200 gr.

Câteva rețete prin prisma relației calorii castraveți

Există o sumedenie de idei de salate unde am putea folosi fără frică castravetele.

Cea mai simplă este salata din castravete și ceapă. Se prepară ușor și foarte rapid și nu te lasă flămândă. Poți adăuga în ea câteva roșii și alte legume, cum ar fi ardeiul. La discreție poți adăuga câteva boabe de porumb și măsline.

O altă idee de salată este cea pe care o poți găsi oriunde în Grecia: roșii, castraveți, ardei dulce, ceapă, măsline și brânză Feta. Sau, tot din Grecia se trage sosul Tzatziki: castraveți, usturoi, mărar și iaurt grecesc.

Ai putea încerca și salata din castravete, ridiche și ceapă. Sau salata din castravete, ridiche, ou și puțină maioneză de casă. Vei rămâne surprinsă de combinația și gustul alimentelor.

Oricare ar fi salata pe care o vei pregăti, castravetele își va păstra proprietățile benefice și va contribui la starea de bine a organismului prin beneficiile pe care le are.

Dacă dorești mai multe sfaturi nutriționale și antrenamente gratuite pentru a slăbi urmărește canalul de Youtube.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!