Blog Fitnessmama.ro

Calorii ceapă – ce beneficii are?

În acest articol vom discuta despre calorii ceapă. Ceapa este o plantă universală, consumată în toate regiunile lumii. Există mai multe soiuri, dintre care unele sunt deosebit de bogate în antioxidanți. Ceapa face parte din marea familie aliaceae și, la fel ca usturoiul, se crede că are anumite proprietăți de promovare a sănătății. În bucătărie, este un ingredient esențial și se găsește în multe specialități culinare.

Caracteristicile cepei

  • Putere antioxidanta;
  • Săracă în calorii;
  • Sursă bună de minerale și compuși ai sulfului;
  • Promovează sănătatea cardiovasculară;
  • Contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Valorile nutriționale și calorii ceapă

În ceapă calorii se conțin aproximativ 40 kcal. Ceapa este o sursă de mangan. Manganul acționează ca un cofactor pentru mai multe enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, participă la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.

În plus, ceapa este o sursă de vitamina B6. Vitamina B6, numită și piridoxină, face parte din coenzimele care participă la metabolismul proteinelor și acizilor grași, precum și la producerea de neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase). De asemenea, contribuie la producerea de celule roșii din sânge și le permite să transporte mai mult oxigen. Piridoxina este, de asemenea, necesară pentru transformarea glicogenului în glucoză și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. În cele din urmă, această vitamină joacă un rol în formarea anumitor componente ale celulelor nervoase.

În cele din urmă, ceapa este o sursă de vitamina C. Rolul pe care îl joacă vitamina C în organism depășește proprietățile sale antioxidante; contribuie, de asemenea, la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor. In plus, protejeaza impotriva infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului continut in plante si accelereaza vindecarea. Numărul de calorii ceapă verde este identic cu o ceapă coaptă.

Calorii ceapă și beneficiile sale

Mai multe studii prospective și epidemiologice au arătat că un consum mare de legume și fructe reduce riscul de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și alte boli cronice. Mai exact, studiile indică faptul că consumul de legume din familia allium (ceapă, usturoi, eșalotă, arpagic, ceapă verde, praz) ar putea avea un efect protector împotriva cancerelor de stomac și intestinal. Până acum, datele sunt insuficiente pentru a stabili o legătură cu alte tipuri de cancer (cum ar fi cancerele de prostată, de sân, esofag și pulmonare).

Sănătatea cardiovasculară

Ceapa conține compuși care acționează asupra diverșilor factori de risc cardiovascular. Majoritatea studiilor pe această temă au fost efectuate in vitro sau pe animale, în afară de câteva studii preliminare la om. Ceapa este recunoscută pentru capacitatea sa de a reduce agregarea trombocitară in vitro, activitate care este totuși de 13 ori mai mică decât cea a usturoiului. Rețineți că agregarea trombocitelor în sânge crește riscul de tromboză și, prin extensie, de boli cardiovasculare. Un studiu recent a constatat că adăugarea de ceapă crudă în dieta porcilor timp de șase săptămâni nu a modificat agregarea trombocitelor, dar a scăzut semnificativ nivelul trigliceridelor din sânge. De menționat că cantitățile utilizate în aceste studii sunt echivalente cu un consum zilnic de jumătate până la o ceapă și jumătate la om.

Un studiu preliminar la om a indicat că consumul a aproximativ trei cepe medii (500 g), într-o ciorbă, a scăzut agregarea trombocitară ex vivo (test efectuat folosind sânge prelevat de la subiecți). Încă la om, consumul zilnic de aproximativ 220 g de ceapă fiartă timp de două săptămâni nu a făcut posibilă observarea unor efecte pozitive asupra agregării trombocitelor. Unele studii au descoperit că ceapa are o activitate antiplachetă mai mică după gătire. Activitatea antiplachetă ar fi atribuită parțial compușilor cu sulf și flavonoidelor (quercetina) cepei. Acești doi compuși pot acționa sinergic. Modalitățile precise de acțiune nu au fost încă stabilite.

Cuvântul nutriționistului

Plângi când gătești ceapa?… Molecula responsabilă de proprietățile lacrimale ale cepei (numită S-oxid tiopropanetial) este eliberată atunci când bulbul este desfăcut. Este foarte solubil în apă. Aceasta înseamnă că poate fi eliminată atunci când ceapa decojită este clătită sub apă sau dacă este răcită în prealabil.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Exerciții pentru abdomenul inferior

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!