Blog Fitnessmama.ro

Calorii varză și beneficiile sale nutriționale

Câte calorii varză conține te ajutăm să afli imediat în acest articol. Ușor de cultivat datorită capacității sale mari de adaptare la frig, varza vegetală este unul dintre membrii iluștri ai familiei crucifere. Foarte versatilă, varza poate fi consumată rasă ca salată, diverse supe sau gătită într-o tocană, ca să nu mai vorbim de celebra varză murată.

Calorii varză și valoarea nutrițională

  • Bogată în fibre;
  • Bogată în antioxidanți;
  • Bogată în vitamina C;
  • Stimulează tranzitul intestinal;
  • Reduce riscul apariției cancerului

Varza este moderat calorică datorită prezenței glucidelor. În varză calorii se conțin aproximativ 36,5 Cal la 100 g. Oferă fibre și are o densitate bună de vitamine.

Într-o salată varză calorii se găsesc în jur de 230 kcal la 100 g.  Cantitatea de calorii salată de varză nu este atât de mare, așa că nu este un risc de a adăuga în greutate.

În caz că te interesează ciorba de varză calorii sunt 71 într-o cană de ciorbă.

Distribuția caloriilor: 39% grăsime, 41% lipide, 21% proteine.

Beneficiile varzei: de ce să o mănânci?

Varza are proprietăți anti-oxidante, anti-oboseală. Este plină de multe beneficii.

Conține antioxidanți pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Mai multe studii epidemiologice au arătat că un consum ridicat de legume și fructe scade riscul de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și alte boli cronice. Unele mecanisme de acțiune au fost propuse pentru a explica acest efect protector. Prezența antioxidanților în legume și fructe poate juca un rol în acest sens. În ceea ce privește legumele din familia cruciferelor, cum ar fi varza, broccoli și conopida, studiile epidemiologice sugerează că consumul lor regulat ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer precum la plămâni, ovare și rinichi.

Calorii varză

Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele din organism de daunele provocate de radicalii liberi. Acestea sunt molecule foarte reactive despre care se crede că sunt implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli legate de îmbătrânire. Cercetătorii au studiat in vitro efectul compușilor fenolici (o mare familie de antioxidanți) în zece legume asupra creșterii celulelor canceroase umane. Amestecul de compuși fenolici extrasați din varză s-a dovedit a avea una dintre cele mai puternice abilități de a reduce creșterea acestor celule canceroase.

Dintre diferitele soiuri de varză, varza roșie se remarcă prin conținutul său mai ridicat de flavonoide, o categorie de antioxidanți. Principalul flavonoid din varza roșie este cianidina, un pigment antocianic care contribuie la culoarea sa puternică. O revizuire a literaturii științifice privind antocianinele demonstrează proprietăți benefice pentru prevenirea cancerului.

Calorii varză – Sursă de fier și mangan

Varza roșie fiartă este o sursă de fier. Fiecare celulă corporală conține fier. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului și pentru formarea globulelor roșii din sânge. De asemenea, joacă un rol în producerea de noi celule, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase). Trebuie remarcat faptul că fierul din alimentele de origine vegetală este mai puțin absorbit de organism decât fierul din alimentele de origine animală. Cu toate acestea, absorbția fierului din plante este îmbunătățită atunci când este consumată cu anumiți nutrienți, cum ar fi vitamina C.

Varza roșie fiartă este o sursă de mangan. Manganul acționează ca un cofactor al mai multor enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, participă la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Astfel o supă de varză arzătoare de calorii nu doar că ajută la slăbire dar și are multe beneficii asupra organismului.

Un cuvânt de la nutriționist

Varza este bogată în fibre și în antioxidanți (caroten și vitamina C) care accelerează tranzitul. Este deosebit de renumit pentru conținutul său de substanțe de sulf care ar preveni anumite tipuri de cancer. Este un aliment sănătos prin excelență care merită un loc special în meniuri. Pentru a profita la maximum de beneficiile varzei (în special roșie și albă), cel mai bine este să o consumi crudă într-o salată de varză calorii de exemplu.

Alegerea varzei potrivite

La recoltare, varza poate cântări până la 7 kg. Crește deasupra solului și este alcătuită din frunze mari, suprapuse.

Pentru a alege varza potrivită, aceasta trebuie să fie fermă, iar frunzele să fie strânse una împotriva celeilalte. Nu ar trebui să aibă nicio pată etc.

Dacă varza pe care o gătești începe să dea un miros sulfuros, înseamnă că ai gătit-o deja prea mult timp. Reduce timpul de gătit. Poți adăuga, de asemenea, o nucă cu coajă sau o tulpină de țelină pentru a reduce mirosul.

Pentru mai multe video și sfaturi utile despre sport și nutriție abonează-te la canalul de Youtube.

Citește și articolul: Rețetă cura de slăbire rapidă – 3 idei de mese

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!