Fitnessmama.ro

Cate calorii are un ou și câte putem mânca pentru a obține sursa de energie pentru toată ziua

Cate calorii are un ou. Este întrebarea cel mai des întâlnită în zilele de astăzi. Despre beneficiile consumului de ouă s-a vorbit foarte mult până acum, însă tu știi care sunt acestea cu adevărat și câtă energie îți pot oferi? Acestea sunt cunoscute ca fiind surse bogate în nutrienți ce ne asigură o doză importantă de proteine, lipide, aminoacizi și vitamine. În acest articol îți vom povesti despre cate calorii are un ou, care este valoarea nutritivă și câte ouă poți mânca zilnic. La finalul articolului ți-am pregătit o surpriză așa că stai aproape!

Cate calorii are un ou

Ouăle de găină sunt bine cunoscute datorită valorii nutritive deosebite pe care le au, fiind considerate chiar un “super aliment” bogat în proteine, vitamine, grăsimi și substanțe minerale. Cât despre valoarea energetică, specialiștii spun că un ou conține până la 90 de calorii, în funcție de dimensiunea acestuia. 

Calorii ou prăjit

Compoziția chimică a oului

  • Apă 72%
  • Proteine 11,6%
  • Lipide 14%
  • Glucide 0,5%
  • Substanțe minerale 0,9%
  • Diverse 1 %

Trebuie să cunoașteți că această compoziție diferă în funcție de structura oului. Principalele componente ale oului sunt: Cuticula, coaja, membrana cochirieră și camera de aer, albușul și gălbenușul.

  • Cuticula este acea peliculă subțire care acoperă coaja și respectiv are rolul de a împiedica evaporarea lichidelor din interiorul oului și pătrunderea microbilor în interior. 
  • Coaja- potrivit specialiștilor, 95 la sută din coaja unui ou este compusă din carbonat de calciu, compoziție asemănătoare cu cea a dinților și oaselor noastre. 
  • Membrana cochilieră și camera de aer. Există două tipuri de membrane : externă, care conține trei straturi de mucină. Internă, are un strat de mucină și unul de cheratină
  • Între aceste două există o cameră de aer. De la început aceasta este foarte mică, însă crește progresiv pe măsura păstrării oului, dimensiunea camerei de aer fiind un criteriu prin care poți stabili vechimea oului. 
    • Albușul- studiile au arătat că într-un ou proaspăt poți observa că există mai multe straturi de albuș. În primul strat, cel periferic, vine în contact membrana cojii de ou și este mai fluid, iar stratul intern este mai dens. Aceasta reprezintă 50 % din greutatea totală. Albușul unui ou mediu conține 2 gr de Calciu, 0.04 mg de fier, 4 mg de Magneziu, 5 mg de Potasiu, 0,01 m de Zinc, Vitamina B6 și Vitamina B5. 
    • Gălbenușul- acesta deține mari cantități de lipide. Astfel, gălbenușul unui ou reprezintă 50 % apă, 17 % proteine, 20% lipide, 13% săruri minerale. De asemenea, culoarea gălbenușului poate varia de la galben deschis, până la portocaliu închis, în funcție de alimentația păsărilor. 
  • Câte calorii trebuie să consumăm pentru a slăbi

    Beneficiile consumului de ouă

    • Cura de slabire cu ouaDieta cu ou a devenit în ultima perioadă extrem de solicitată, întrucât oul este un produs sățios,  care îți oferă energie chiar și pentru 5 ore. 
    • Ai mai mulți nutrienți într-un singur aliment. 
    • 22% din doza zilnică recomandată de selenium; 
    • 5% din doza zilnică recomandată de acid folic;
    • 6% din doza zilnică recomandată de vitamina A;
    • 7% din doza zilnică recomandată de vitamina B5;
    • 9% din doza zilnică recomandată de vitamina B12;
    • 15% din doza zilnică recomandată de vitamina B2;
    • 9% din doza zilnică recomandată de fosfor.
    • Îmbunătățește puterea de concentrare. Gălbenușul de ou se află pe lista alimentelor care îmbunătățesc memoria, iar asta datorită cantității de colină pe care o are. 
    •  
    • Coaja este bogată în calciu. Cojile de ou sunt recomandate pentru a fi consumate sub formă de pudră. Se folosesc coji de ou proaspăt, bine spălate, apoi fierte pentru a distruge de pe ele bacteriile și posibilii microbi. Se lasă la uscat, apoi se pisează cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Pudra formată poate fi consumată la micul dejun în amestec cu un iaurt, un smoothie sau un suc de legume, fructe. 

    Câte ouă putem mânca zilnic? 

    Dacă o persoană nu face sport, atunci poate mânca de la două până la trei ouă pe zi. Este important să înțelegeți ce nivel de colesterol are o persoană. Dacă este crescut, atunci în unele cazuri este necesar să se reducă cantitatea de gălbenușuri pentru consum. Și, în general, nu mâncați multe pe zi , cel mai bine este să vă limitați la un ou.

    Acum avem o mare surpriză pentru tine. Descarcă PDF-ul cu 5 rețete ideale cu ou pe care le poți face de fiecare dată când vrei să ai un început de dimineață frumos și plăcut.

Lasă un comentariu