Blog Fitnessmama.ro

Ce reprezintă rata metabolismului bazal și care este importanța pentru organism!

Ce este rata metabolismului bazal? Acesta reprezintă necesarul zilnic de energie al unui organism aflat în repaus. Ma mult, metabolismul bazal determină câte calorii trebuie să consumați zilnic pentru a reduce din greutate sau a vă menține. Citește articolul de mai jos și află despre importanța metabolismului, de ce este influențat acesta și care este necesarul caloric zilnic. Ți-am pregătit un material foarte interesant pe care l-am redactat cu ajutorul medicului nutriționist, Anastasia Valac.

Metabolismul bazal. Aportul caloric zilnic

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor care se produc în organism. Acesta are ca scop principal transformarea hranei în energie necesară pentru procesele celulare. Energia primită în urma acestor convertiri îi permite corpului să funcționeze, să supraviețuiască.  Metabolismul nu este caracteristic doar omului, fie că vorbim de un animal sau de o plantă, toate au un metabolism bine definit.

cum sa slabesti

Din punct de vedere nutrițional, metabolismul conține două procese care se produc simultan, dar totodată și sunt opuse. Este vorba despre

  • Anabolism sau asimilația
  • Catabolism sau dezasimilația

Catabolismul este procesul metabolic care transformă moleculele complexe ( lipide, glucide, proteine) în unele simple pentru producerea energiei. Iar anabolismul este procesul de sinteză, atunci când în corpul nostru se produce ceva nou. De exemplu, sinteza proteinelor, sinteza hormonilor. Ambele procese sunt la fel de importante și contribuie la o mai bună funcționare a corpului.

Așa cum am vorbit și mai sus, energia este extrem de importantă atunci când vorbim despre metabolism, întrucât toate procesele ce se produc în organism necesită un consum de energie. Însă, de unde noi ne luăm această energie? 

În primul rând, energia se ia din hrană, din mâncarea pe care o consumăm zilnic. Aceasta este compusă din substanțe care oferă energie și care nu oferă energia de care avem nevoie. De exemplu, proteinele, lipidele și glucidele oferă corpului nostru energie, iar vitaminele și mineralele nu ne oferă energie, însă sunt importante pentru organism. Pe lângă toate aceste procese, organismul are capacitatea de a stoca energia, pentru ca mai apoi să o poată utiliza.

Vreau să slăbesc la burtă

Ca să sintetizăm, am efectuat pentru voi o listă cu rezervele de energie pe care le face organismul nostru:

  1. ATP și creatina fosfat- acestea sunt niște molecule bogate în energie care se află în mușchii noștri, iar atunci când începem mișcarea ele sunt utilizate, însă se termină extrem de rapid.
  2. Glicogenul– este forma prin care organismul nostru face rezervă de carbohidrați pentru energie. Acesta se află în ficat și mușchi. Glicogenul din mușchi poate fi utilizat doar de ei.
  3. Glucoza- aceasta se găsește în sânge
  4. Lipidele sanguine
  5. Țesutul adipos
  6. Proteinele- organismul nu preferă să utilizeze proteinele din corp, acestea sunt utilizate foarte rar, doar în cazul în care nu există altă sursă de energie.

Ce este rata metabolică bazală

Rata metabolică bazală este acea cantitate de energie necesară organismului nostru pentru a asigura funcțiile sale de bază, funcțiile vitale. Aici vorbim despre respirație, circulație sanguină, reacții chimice, care se produc în organism în condiții de repaus total.

Rata metabolică bazală, reprezintă acel consum minim energetic al organismului, iar în funcție de reacțiile ce se petrec în organism sau organe, fiecare parte din corp are o anumită cantitate de energie care este consumată.

Care sunt acestea? 

  • Ficatul consumă cea mai mare cantitate de energie, întrucât se produc o multitudine de procese. Acesta utilizează aproximativ 20% din rata metabolică bazală.
  • De asemenea, multă energie este utilizată și de Sistemul central nervos, circa 19%
  • Mușchii scheletici- 18%
  • Inima- 10% 
  • Rinichii- 7%
  • Dietă de slăbit ușoară și rapidă

Ce factori influențează metabolismul

Există o multitudine de factori care influențează metabolismul nostru, vorbim atât de factori interni, cât și factori externi.

  1. Aria suprafeței corporale – cu cât suprafața corpului este mai mare cu atât noi pierdem mai multă căldură, iar organismul trebuie să mențină temperatura normală. Respectiv, cu cât suprafața este mai mare, este mai mare și consumul energetic pentru a menține temperatura.
  2. Sexul – la bărbați metabolismul este mai activ decât la femei. Bărbații au masa musculară mai mare, iar cantitatea de grăsime este mai mică în comparație cu cea a femeilor.
  3. Vârsta – în copilărie, metabolismul este mult mai activ, întrucât corpul se află în creștere și are nevoie de multă energie pentru acest lucru. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul scade.
  4. Creșterea – acest factor influențează și creșterea metabolismului în sine.
  5. Sistemul endocrin
  6. Somnul acesta duce la scăderea metabolismului. Atunci când dormim, metabolismul este mai lent.
  7. Febra – când crește temperatura corpului, metabolismul devine mai intens.
  8. Temperatura mediului ambiant – de exemplu, persoanele care trăiesc într-o zonă tropicală au un metabolism mai intens decât cele din zona temperată. De asemenea, sauna tot contribuie la intensificarea metabolismului.
  9. Ciclul menstrual.