Blog Fitnessmama.ro

Ce sunt grăsimile trans și impactul lor asupra sănătății

Grăsimile trans reprezintă o problemă dublă pentru sănătatea inimii. Acestea cresc colesterolul „rău” și scad colesterolul „bun”.

Grăsimile trans sunt considerate cel mai rău tip de grăsime pe care îl poți mânca. Spre deosebire de alte grăsimi, grăsimile trans – numite și acizi grași trans – cresc colesterolul „rău” și, de asemenea, scad colesterolul „bun”.

O dietă încărcată cu grăsimi trans crește riscul de boli de inimă, principalul ucigaș al adulților. Cu cât mănânci mai multe grăsimi trans, cu atât mai mare este riscul de boli ale inimii și vaselor de sânge.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a interzis recent producătorilor de alimente să adauge sursa principală de grăsimi trans artificiale în alimente și băuturi. FDA se așteaptă ca această mișcare să prevină mii de atacuri de cord și decese în fiecare an.

Iată câteva informații despre ce sunt grăsimile trans și cum să le eviți.

Ce este grăsimea trans?

Majoritatea grăsimilor trans se formează printr-un proces industrial care adaugă hidrogen în uleiul vegetal, ceea ce face ca uleiul să devină solid la temperatura camerei.

Acest ulei parțial hidrogenat este mai puțin probabil să se strice, astfel alimentele făcute cu el au o durată mai mare de valabilitate. Unele restaurante folosesc ulei vegetal parțial hidrogenat în tigăile lor, deoarece nu trebuie să fie schimbat la fel de des ca și alte uleiuri.

Unele produse din carne și lactate au o cantitate mică de grăsimi trans naturale. Nu este clar dacă această grăsime trans naturală are beneficii sau daune.

Top alimente ce conțin grăsimi

Forma fabricată de grăsimi trans, cunoscută sub numele de ulei parțial hidrogenat, poate fi găsită într-o varietate de produse alimentare, inclusiv:

  • Produse la cuptor: prăjiturile și plăcinte
  • Popcorn la microunde
  • Pizza congelată
  • Aluat refrigerat: biscuiți și chifle
  • Mâncăruri prăjite: cartofi prăjiți, gogoși și pui prăjit
  • Margarina

De ce sunt periculoase grăsimile trans

Medicii își fac griji cu privire la adăugarea de grăsimi trans, deoarece crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Grăsimile trans au, de asemenea, un efect nesănătos asupra nivelului de colesterol.

Există două tipuri principale de colesterol:

Lipoproteine ​​cu densitate scăzută. Colesterolul LDL sau „rău”, se poate acumula în pereții arterelor, făcându-le tari și înguste.

Lipoproteină de densitate mare. HDL sau „bun”, colesterolul preia excesul de colesterol și îl duce înapoi în ficat.

Grăsimile trans cresc colesterolul LDL și scad colesterolul HDL.

Dacă depozitele de grăsime din interiorul arterelor se rup se poate forma un cheag de sânge și poate bloca fluxul de sânge către o parte a inimii, provocând un atac de cord.

Citește etichetele alimentelor

În Statele Unite, dacă un aliment conține mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans într-o porție, eticheta alimentelor poate citi 0 grame de grăsimi trans.

Produsele fabricate înainte de interzicerea de către FDA a grăsimilor trans artificiale pot fi încă în vânzare, așa că verifică dacă lista ingredientelor unui produs alimentar conține ulei vegetal parțial hidrogenat.

Grăsimea trans ascunsă se poate adăuga rapid, mai ales dacă mănânci mai multe porții de mai multe alimente care conțin mai puțin de 0,5 grame pe porție.

Grăsimile trans, în special soiul fabricat care se găsește în uleiul vegetal parțial hidrogenat, pare să nu aibă niciun beneficiu cunoscut pentru sănătate. Experții recomandă menținerea aportului de grăsimi trans cât mai scăzut posibil.

Ce ar trebui să mănânci?

Alimentele fără grăsimi trans nu sunt automat bune pentru tine. Producătorii de alimente pot înlocui alte ingrediente cu grăsimi trans care nu pot fi, de asemenea, sănătoase. Unele dintre aceste ingrediente, cum ar fi uleiurile tropicale – nucă de cocos, miez de palmier și uleiuri de palmier – conțin o mulțime de grăsimi saturate.

Grăsimile saturate cresc colesterolul total. Într-o dietă sănătoasă, aproximativ 20% până la 35% din totalul caloriilor zilnice pot proveni din grăsimi. Încearcă să păstrezi grăsimile saturate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice.

Grăsimile monosaturate – care se găsesc în uleiurile de măsline, arahide și canola – sunt o opțiune mai sănătoasă decât grăsimile saturate. Nucile, peștele și alte alimente care conțin acizi grași omega-3 nesaturați sunt alte alegeri bune ale alimentelor cu grăsimi sănătoase.