Blog Fitnessmama.ro

Ce sunt vergeturile și cum scapi de ele?

Practic, fiecare a doua femeie știe ce sunt vergeturile din proprie experiență. Deși nu provoacă oarecare durere sau disconfort, acestea, mai degrabă, deranjează din punct de vedere estetic. Iar în consecință, multe femei complexează și se rușinează de propriul corp!

Vergeturile apar atunci când pielea se întinde cu o viteză excesivă. Fibrele de colagen se rup, pielea nu face față și cedează, iar asta duce la apariția treptată a vergeturilor. Deseori, acest fenomen se întâmplă în sarcină, îndeosebi în ultimile luni, când fătul crește rapid, iar pielea de pe abdomen se întinde la cote maxime. Prin urmare, se instalează niște dungi paralele pe piele, care au o culoare și textură care le scoate îndată în evidență. Nu sunt periculoase, nici molipsitoare, nici măcar dureroase, deși câteodată pot fi însoțite de puțină mâncărime.

Pot apărea și pe șolduri, sâni, fese și coapse. Și pot afecta diferite categorii de populație și de vârstă. Locul întâi în clasamentul apariției vergeturilor îl ocupă femeile însărcinate, apoi adolescenții – când trec prin pubertate. În cazul reprezentanților sexului tare – vergeturile apar îndeosebi la sportivi, dat fiind consumul de steroizi sau ridicarea de greutăți.

Așadar, nimeni nu este asigurat și fiecare poate avea vergeturi. Acestea, însă, pot fi prevenite, iar în cazul în care totuși au apărut – vizibilitatea lor poate fi diminuată.

Metode care te scapă de piele lăsată pe burtă după slăbire

Ce fel de tipuri de vergeturi există?

La general, am putea clasifica vergeturile în câteva categorii. Una din ele ar fi cea în funcție de aspect. Prin urmare, avem:

  • Vergeturi de culoare roșie – sunt recent apărute și deci pot fi mai ușor de tratat;
  • Vergeturi de culoare albă – sunt considerate a fi mature, iar tratamentul lor este mai anevoios.

O altă clasificare ar fi în funcție de categoria de populație sau de etapa vieții când acestea apar. Respectiv, există:

  • Vergeturi care apar la pubertate;
  • Vergeturi care apar pe durata sarcinii;
  • Vergeturi de culoare neagră, gri, albastru care apar la persoanele cu ten închis la culoare;
  • Vergeturi care apar în urma tratamentului pe baza de corticosteroizi (persoanele care suferă de sindromul Cushing).

Din ce cauză apar vergeturile?

Așa cum am început acest articol informativ, vergeturile apar din cauza întinderii bruște a pielii. Pot apărea atât la femei, cât și la bărbați; atât la persoanele obeze, cât și la cele slabe. Așadar, afectează foarte multă lume și implică diverse cauze care determină sau grăbesc apariția acestora. Printre aceste cauze se numără:

  • Creșterea nivelului hormonului cortizon, din cauza căruia pielea își pierde din elasticitate;
  • Creșterea bruscă în greutate sau, din contra, pierderea bruscă de kg;
  • Sarcina, pe măsură ce bebelușul din burtică crește;
  • Prezența implanturilor de proteze mamare;
  • Exagerarea în privința culturismului;
  • Diferite afecțiuni ale glandelor suprarenale, care duc la creșterea nivelului de cortizon.

În mare parte, vergeturile apar când nu acordăm suficientă atenție pielii noastre. Aici vorbim despre: insuficiența de vitamine și consumul insuficient de lichide. Totodată, unele obiceiuri proaste sau anumite lucruri mai puțin normale își lasă amprenta în vederea apariției vergeturilor: stresul și imunitatea scăzută a organismului; modul sedentar de viață; obezitatea; carențe în stilul de viață; schimbările hormonale sau urmarea unor tratamente hormonale; afecțiuni ale glandei tiroide; utilizarea diferitor steroizi.

Care sunt semnele sau simptomele vergeturilor?

Deși vergeturile seamănă cu niște riduri care ies ușor din relief, acestea, totuși, diferă între ele în dependență de cauza apariției lor, de etapa vieții când apar, dar și de tipul de piele. În câteva cuvinte, semnele sunt următoarele: apariția dungilor pe piele, de nuanțe roz, roșu, negru, albastru. Înainte de instalarea vergeturilor, pielea trece prin niște schimbări vizibile: ea devine roz și se subțiază. E posibil să simți și anumite iritații sau mâncărimi cutanate. Cu timpul, ele își schimbă culoarea și devin mai puțin vizibile.

Care sunt metodele de tratare a vergeturilor?

În rare cazuri, acestea se estompează și nu necesită oarecare tratament medical. Alteori se poate de apelat la anumite tratamente. Cert este că acestea vor îmbunătăți aspectul pielii, însă nu vor îndepărta total vergeturile și nici nu vor garanta faptul că ai scăpat de ele definitiv.

Prin urmare, cele mai des întâlnire tratamente în lupta cu veregturile implică:

  1. Tratamentul cu laser, care este orientat spre creșterea nivelului de colagen din piele;
  2. Tratamentul pe bază de creme cu retinoizi, care, datorită vitaminei A, ajută la reconstrucția colagenului;
  3. Tratamentele naturiste, care sunt utilizate pentru a masa pielea și a ajunge la cele mai adânci straturi ale acesteia;
  4. Microdermabraziunea, procedură datorită căreia pielea se exfoliază, iar dezvoltarea unui strat nou de piele este favorizată;
  5. Consumul anumitor suplimente naturale, care, datorită conținutului de vitamine A, C, E și zinc, contribuie la menținerea pielii și sporirea nivelului de colagen;
  6. Intervențiile chirurgicale.

Сe este celulita și de ce apare?

Cum poate fi prevenită apariția de vergeturi?

Ca și în cazul oricărei alte afecțiuni, este mult mai ușor de prevenit apariția cauzelor vergeturilor, decât de luptat cu ele ulterior. Așadar, urmează cu strictețe următoarele lucruri:

  • Hidratează pielea zilnic, atât din exterior – prin intermediul cremelor sau loțiunilor de hidratare (bineînțeles după ce te-ai consultat cu medical specialist), cât și din interior – adică să bei cât mai multe lichide;
  • Menține indicii corporali și greutatea optimă a corpului;
  • Respectă un mod de viață sănătos, fără consumul de alimente dăunătoare;
  • Optează pentru un regim alimentar echilibrat, cu multe fructe, legume, vitamine, minerale;
  • Evită să te încredințezi unor diete radicale, extreme;
  • Masează și exfoliază pielea regulat;
  • Fugi de sedentarism și fă cât mai multă mișcare, fă-ți din sport un adevărat prieten.

Odată ce vei respecta aceste lucruri, vei scădea considerabil șansele apariției vergeturilor. Și dacă unele aspecte de mai sus le lăsăm în responsabilitatea ta, altele vrem să ni le asumăm noi, cei de la Fitness Mama. Prin intermediul programelor pe care le dezvoltăm minuțios în vederea respectării unui stil de viață sănătos și a repetării permanente de exerciții fizice, te putem ghida în obținerea siluetei la care visezi. Nu slăbim categoric peste noapte! O facem treptat, dar corect și sigur. Astfel, slăbim frumos, ușor, nu întindem pielea și nu provocăm apariția vergeturilor.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l să-l vadă și prietenii tăi!