Fitnessmama.ro

Colagenul: ce beneficii are și de ce este important să-l consumăm

Ce este colagenul și de ce este bine să-l consumăm? În acest articol vom încerca să răspundem la întrebările cele mai răspândite despre colagen și importanța acestuia în organism. Colagenul este o substanță cu mare răspândire în organismul uman. Complexitatea de beneficii începe de la piele,  sistemul osos, sistemul circulator la cel digestiv. Cu trecerea timpului, pielea nu mai este atât de elastică, apar ridurile, iar expresivitatea feței nu mai este ca la 20 de ani. Astfel, în ajutor vine colagenul, proteina cu numeroase avantaje pentru sănătatea corpului.  Citește articolul și află mai multe informații pe care cu siguranță nu le știai.colagen

Ce este colagenul

Colagenul este o substanță care este produsă în mod natural de organism. Acesta este folosit la funcționarea normală a sistemului osos, digestiv și cel muscular, dar și în articulațiile sângelui. Mulți nu cunosc, dar colagenul face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive. Împreună cu elastina, ajută țesuturile să revină la forma inițială imediat după contracție, astfel organismul funcționează mai bine. Practic, colagenul este vital pentru piele si pentru sănătatea straturilor de epidermă.

Colagenul este o proteină preponderentă în țesuturile umane, însă apare și la alte specii de mamifere, la unele specii colagenul depășește și 40% din totalul proteinelor.colagen

Funcțiile colagenului

Dacă organismul produse suficient colagen, atunci acesta are grijă de fermitatea, elasticitatea și strălucirea pielii. Potrivit studiilor, după vârsta de 25 de ani, sinteza colagenului în organism începe să scadă. Conținutul său poate fi redus până la vârsta de 45 de ani până la 30 la sută. Au fost identificate până în prezent până la 28 de tipuri de colagen. Dintre toate, doar 4 sunt relevante pentru organismul uman.

  1. Primul tip este varianta clasică și se găsește în piele, tendoane și oase
  2. Tipul II este prezent doar în țesuturile cartilaginoase
  3. Tipul III este cel prezent în piele, alături de primul tip, dar și în vasele de sânge
  4. Tipul IV intră în structura reticulară a membranelorcolagen

Beneficiile colagenului pentru organism

  1. Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajelor. O dată cu îmbătrânirea, nivelul de colagen din organism se reduce, iar acest lucru duce la probleme cu articulațiile, cum ar fi osteoartrita. Studiile susțin că suplimentele de colagen pentru articulații pot contribui la ameliorarea simptomelor osteoartritei și durerilor articulare.
  2. Colagenul reduce riscul de probleme cardiace. Colagenul contribuie la formarea structurii arterelor și vaselor de sânge care transportă sângele de la inimă către restul corpului. Dacă acestea nu conțin suficient colagen, arterele devin mai puțin elastice.
  3. Îmbunătățește sănătatea părului și a pielii. Pentru a avea un părul sănătos este nevoie de cheratină, minerale și, desigur, colagen! De aceea, colagenul a devenit colacul de salvare al femeilor care își doresc un păr mai puternic și sănătos. De asemenea, colagenul contribuie la îmbunătățirea elasticității pielii și la prevenirea ridurilor.
  4. Ajută la întărirea unghiilor. În cazul în care aveți unghii fragile care se rup ușor, puteți încerca suplimente cu colagen.

Sperăm vă v-am convins de faptul că este recomandat să consumați colagen. Acesta va fi aliatul vostru numărul unu, fiți sigure de asta.

 

 

Lasă un comentariu