Blog Fitnessmama.ro

Combinarea alimentelor: adevăr sau ficțiune

Când vine vorba despre combinarea alimentelor, nutriționiștii, dietologii și endocrinologii au păreri împărțite. Unii spun că este nevoie să combini corect alimentele, alții, că nu este strașnic dacă sari peste asta, din când în când. Care o fi adevărul?

Știința spune că obezitatea și multe alte boli apar adesea din motivul că mâncăm alimente care nu se combină între ele.

Persoanele care lucrează la birou și ies la prânz în oraș să mănânce. Comandă, de obicei, diferite alimente la o masă. Adică iau felul întâi, doi și trei.

De obicei, încep prânzul cu supă, în care combină carne, cartofi și alte legume. Pentru al doilea fel – un preparat din carne cu o garnitură de legume sau cereale. Pentru desert – orice prăjitură, cu suc sau cafea. Nu este surprinzător că uneori acești oameni se ridică de la masă cu o senzație de greutate în stomac. De ce se întâmplă acest lucru? Cum ar trebui să mănânce astfel încât mâncarea să aducă nu numai plăcere, ci și beneficii? Vedem în continuare.

Ce și cum este absorbit de corp?

Nu este greu de ghicit că diferite alimente sunt digerate în organism la ritmuri diferite. Deci, un fruct consumat pe stomacul gol va fi în intestine după 15-20 de minute. Celelalte alimente necesită mult mai mult timp pentru a fi procesate în stomac. Dacă mănânci un măr după masa principală, acesta se va depozita deasupra alimentelor și va începe să se descompună.

În plus, anumite alimente necesită propriile condiții de digestie.

Organismul secretă enzime specifice pentru a procesa diferiți nutrienți. De exemplu, toate proteinele sunt digerate în acid și alimentele cu amidon într-un mediu alcalin. După cum știți, aceste substanțe se neutralizează reciproc. Drept urmare, stomacul va cheltui mult mai multă energie pentru a încerca să digere alimente care se exclud reciproc. Apropo, munca crescută a stomacului duce cel mai adesea la greutate și letargie(inactivitate), nu numai după ce ai mâncat, ci și pe tot parcursul zilei. La urma urmei, majoritatea caloriilor obținute din alimente, corpul nostru le cheltuie exact pentru digestia alimentelor.

Pare a fi foarte simplu

Unii endocrinologi și nutriționiști recomandă rezolvarea problemei incompatibilității produselor într-un mod cardinal – nu amesteca produse diferite la o singură masă. Cu alte cuvinte, respectă principiile nutriției separate. De exemplu, dacă îți dorești piept de pui, mănâncă-le fără garnitura tradițională sub formă de orez, hrișcă sau piure de cartofi. Singurul lucru permis sunt legumele, aburite sau crude.

Dar asta nu e tot

Pentru ca organismul să beneficieze de toți nutrienții din organism, potrivit experților, intervalul dintre mese ar trebui să fie de cel puțin 2-3 ore. Astfel ca alimentele să aibă timp să fie procesate și să nu interfereze cu asimilarea celor pe care le consumi mai târziu.

Ce ai putea mânca dimineața

Micul dejun este poate masa cea mai importantă a zilei, peste care mulți sar. Cel mai bine este să-ți începi ziua cu alimente bogate în proteine, și anume, brânză, smântână, dar și cu fibre.

Ce mănânci la prânz

Prânzul, ca și micul dejun, ar trebui să fie bogat în proteine, dar nu uita că încerci să înlocuiești pastele și cartofii obișnuiți cu legume și verdeață. Un alt punct important. Oprește-te la un singur fel de mâncare – fie supă, fie carne cu legume, fie doar terci. În general, este mai bine să refuzi desertul. Lasă-l pentru o oră, două mai târziu, optează totuși pentru fructe sau legume.

Ce mănânci seara?

Ideal ar fi să mănânci cu 3 ore înainte de a merge la culcare. Este recomandabil să mănânci ceva ușor. Optează pentru carne la grătar cu salată, pește pregătit la cuptor cu legume sau verdeață.

De ce este ideal să combini alimentele

În primul rând, intoxicația este redusă, deoarece riscurile de putrezire sau fermentare a produselor nedigerate sunt reduse sau eliminate complet. În plus, sarcina pe pancreas este redusă. O persoană scapă treptat de excesul de greutate, iar bunăstarea sa generală se îmbunătățește considerabil. Efectul pierderii în greutate apare, de regulă, după 2-3 luni de utilizare a metodei separate de hrănire. Dar cea mai bună parte este că kilogramele în plus nu mai apar.

Combinațiile de care trebuie să fugi

Pentru mai multe informații despre o alimentație sănătoasă și echilibrată accesați pagina noastră de Youtube, Facebook și Instagram și intrați în comunitatea Fitness Mama.