Blog Fitnessmama.ro

Consumul de nuci: beneficii și contraindicații

Primește gratuit

Lista cu tipurile de nuci benefice pentru sănătatea ta

Știai că consumul de nuci are multe beneficii, acestea fiind un produs minune pentru întregul organism? Ele, nucile, au foarte multe beneficii asupra sănătății per ansamblu, concentrând în sine o varietate de nutrienți. În nuci găsești vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi, iar cei care le consumă zilnic au o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Dacă s-ar petrece vreun concurs referitor la cele mai benefice alimente pentru organism, nucile cu siguranță ar ocupa un loc de frunte. Consumul lor te face fericită și mai inteligentă, reducând șansele unei depresii sau a unui burn-out.

Nu în zadar miezul de nucă are o formă asemănătoare cu cea a creierului uman! Este un aliment care “gândește” și oferă toate substanțele și elementele necesare unei creșteri armonioase a organismului. Și este un produs recomandat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Apropo, vorbim de nucile clasice, dar să nu uităm că similare beneficii le au și nucile caju, migdala, fisticul, aluna de pădure.

consumul de nuci

Consumul de nuci: beneficii

O mică cercetare din partea echipei noastre a scos la iveală cele mai des întâlnite beneficii din consumul de nuci. Vezi aici câteva dintre ele:

Ajută la controlul greutății corporale

Nu e neapărat să fii mereu flămândă sau să te ții de diete complicate pentru a slăbi. E necesar să ai grijă de alimentația ta, unele alimente să le excluzi, iar altele – să le adaugi. Nucile nu sunt o excepție. Datorită bogăției de nutrienți, acestea oferă o senzație rapidă de sațietate. Astfel reduci nevoia gustărilor sau cantității de mâncare pe care o consumi. Tot nucile ajută la digestie, menținând un tranzit digestiv regulat și stimulează pierderea kg.

Mărește speranța de viață

Studiile în domeniu au demonstrat în repetate rânduri că iubitorii de nuci au o probabilitate mult mai mică de a muri prematur, din cauza bolilor respiratorii, cardiovasculare, de obezitate, de diabet de tip 2 sau de cancer. Iar cei care le consumă zilnic și echilibrat au o viață mai lungă.

Primește gratuit

Lista cu tipurile de nuci benefice pentru sănătatea ta

Protejează și ajută sistemul cardiovascular

Nucile, datorită componenței sale, au un efect extrem de benefic asupra inimii. Ele contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge.

Menține sistemul nervos sănătos și îmbunătățește memoria

Se datorează acest fapt cantității de acizi grași Omega-3 pe care nucile le stochează în cantități mari. Iar acești acizi grași ajută și în lupta cu afecțiuni precum artrita, astmul etc.

Menține sistemul osos

Pentru că nucile sunt o sursă naturală de calciu, dar și de fosfor, acestea au un efect benefic asupra sănătății dinților și oaselor.

Contribuie la un somn calitativ și odihnitor

Melatonina din nuci este numai bună pentru persoanele care suferă de insomnie. Și tot Omega-3 menționat anterior ajută la combaterea stresului și la menținerea tensiunii arteriale reduse – ceea ce, din nou, imbunătețește somnul.

Îți oferă o sursă inepuizabilă de energie

Datorită fierului din nuci sunt stimulate celulele roșii din sânge, iar fluxul de oxigen crește. Dispar durerile de cap și apare energia acolo de unde nu te așteptai.

Ajută părul și pielea să strălucească, iar ochii – să rămână sănătoși

Nucile conțin vitamina E care menține și protejează pielea, atenuează ridurile.

Contribuie enorm la reducerea riscului de apariție a cancerului mamar și celui de prostată

consumul de nuci

Cu toate acestea, nucile trebuie consumate echilibrat. Nutriționiștii cu care am discutat sunt de părerea că un pumn de nuci pe zi e suficient. În caz contrar facem abuz de ele, iar efectele pe care le urmărim, vor căpăta cu totul alt sens.

Consumul de nuci: contraindicații

În cazul în care norma admisibilă este depășită cu mult, apar în timp efecte secundare mai puțin plăcute. Așadar, apar: greața, reacțiile alergice, erupțiile pe piele și umflăturile, balonarea, diareea, creșterea în greutate.

Femeilor care alăpteză sau care urmează să rămână însărcinate li se recomandă consumul unei cantități reduse de nuci. Tot aici, din cauza cantității de oxalați pe care le conțin nucile, consumul exagerat al acestora conduce la formarea pietrelor la rinichi.

Per ansamblu, însă, nucile au mult mai multe beneficii asupra organismului, decât careva contraindicații. Ele reprezintă o sursă nesecată de nutrienți și energie, reprezintă o gustare perfectă pentru orice moment al zilei și în orice împrejurare. Însă consumul lor trebuie echilibrat și cu alte alimente importante unei diete sănătoase: fructe, legume, cereale, fibre. Doar așa vei fi în stare să-ți păstrezi sănătatea și să menții greutatea corpului în limita parametrilor la care visezi.

Știi pe cineva care ar avea nevoie de această informație? Nu întârzia să o/îl ajuți printr-un singur share al acestui articol și doar la un click distanță!

Primește gratuit

Lista cu tipurile de nuci benefice pentru sănătatea ta