Blog Fitnessmama.ro

Cum să ții un jurnal de antrenament?

Astăzi vreau să îți vorbesc despre jurnalul de antrenament. În pofida rolului important al acestui instrument în viața fiecărui care ”slăbește”, nu se scrie mai nimic despre el. Păi, vei spune tu, dacă despre el nu se scrie, atunci nu este atât de important. Nu te grăbi să faci concluzii! Ce zici de următoarea afirmație:

99% dintre voi nu vor obține nici-un rezultat (deloc) dacă nu încep a ține un jurnal de antrenament!

Destul de convingător? Sau nu crezi în asta?

Ce este un jurnal de antrenament?

Mereu mă mira cât de puțini dintre cei ce se antrenează urmăresc un jurnal de antrenament. Majoritatea preferă sau să facă genuflexiuni, sau să folosească aceleași gantere pentru al treilea an la rând, sau să alerge doar câțiva kilometri, pierzând doar timpul.

Să mergi la sală și să „ridici fierul” este bine dacă ești un începător, dar pentru a progresa cu adevărat și pentru a putea estima progresul și programul tău de antrenament, un jurnal este extrem de necesar.

Un jurnal de antrenament este o schemă al antrenamentelor și un instrument pentru înregistrarea rezultatelor exercițiilor.

Și dacă mergi la sală, ca un robot mecanic, și vezi că nu progresezi, trebuie să schimbi ceva. Și primul lucru pe care trebuie  făcut este să începi a ține un jurnal de antrenament.

De ce trebuie să ții un jurnal de antrenament?

Jurnalul îți permite să urmărești progresul realizat în corecția siluetei, programul de exerciții, catabolismul și masa musculară, și să construiești o schemă mai efectivă de antrenamente, ținând cont de fiziologia și pregătirea fizică.

Și cel mai important, complexul tău de antrenamente imediat va prinde sens.

Toate antrenamentele acasă sau la sala de fitness au căpătat noi obiective! Te pregătești pentru un antrenament, vezi realizările din urmă în jurnal, planifici altele noi în acest antrenament, le realizezi și le înregistrezi în jurnal.

Cercul este complet. Cercul efortului continuu spre progres!

Și chiar dacă primele realizări nu vor fi foarte eficiente în cadrul unui singur antrenament, după câteva luni, vor fi văzute prin adăugarea kilogramelor de masă musculară pe corp și kilogramelor de grăsime arsă.

Jurnalul va juca un rol foarte important în asigurarea progresului văzut după pe cântarul corporal și volumele musculare.

El te va disciplina, te va face să-ți stabilești constant noi obiective și să le atingi. Vor exista perioade în care nu se va observa niciun progres, sau perioade, în general de regres.

Dar, datorită înscrierilor din jurnal, poți analiza greșelile din complexul de antrenamente și treptat schimba situația în „direcția” dorită.

Cum crezi, de ce majoritatea membrilor de sală de fitness nu progresează? La urma urmei, acești oameni au obiective și idei destul de clare despre ceea ce își doresc. Și 99% nu au rezultate. De ce?

Răspunsul este simplu: nu au un plan de acțiune specific pentru a-și atinge obiectivele sportive. Nu au un sistem de antrenament necesar.

Au obiective, însă nu au niciun plan!

Cum să ții un jurnal de antrenament? Ce și cum poți înregistra în el?

De obicei, un jurnal de antrenament este un caiet obișnuit, de preferință foarte gros, desigur, dacă ești hotărât să te antrenezi serios și pentru perioadă îndelungată.

Pe primele pagini, se lasă un spațiu pentru înregistrarea datelor de bază:

  • Data măsurării:
  • Greutatea
  • Talia
  • Volumul bustului
  • Volumul șoldurilor

După, în jurnal, trebuie să rezervi un spațiu pentru întocmirea unui program de antrenament și a unui plan. Aici îți vei programa antrenamentele pentru o lună sau mai mult. Este mai bine să faci planuri ciclice. La sfârșitul fiecărui ciclu de antrenamente, va trebui să notezi rezultatele muncii și să le analizezi.

Cum să înregistrezi exercițiile?

Sunt multe modaități. Iată cea mai comună.

Data – 10.07.2020

  1. Genuflexiuni – de 12 ori cu gantere de 5 kg, de 12 ori, de 10 ori, de 10 ori
  2. Flotări – de 20 de ori, de 20 de ori, de 15 ori, de 15 ori
  3. Răsuciri – de 25 de ori, de 25 de ori, de 25 de ori, de 25 de ori

Durata antrenamentului pentru fiecare exercițiu este de 0:45.

Când completezi jurnalul de antrenament, nu te limita cu o simplă enumerare a exercițiilor din antrenamentul tău și a numărului de seturi și repetări. În plus, notează starea de sănătate: obosit (viguros), am dormit (nu am dormit suficient), am mâncat (nu am mâncat), timpul de antrenament, starea ta de spirit …

În concluzie încă o dată vreau să spun că, să ții un jurnal de antrenament înseamnă să privești din altă perspectivă programul tău de antrenament și progresul. Aceasta la rândul său, îți va permite să planifici și să evaluezi viitoarele cicluri de antrenamente și, în final, să continui să progresezi!

Să ai o zi productivă!