Blog Fitnessmama.ro

De ce cina este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Ce să mănânci seara pentru a fi în formă mereu

Dacă pentru unii oamenii micul dejun și prânzul sunt cele mai importante mese ale zilei, pentru alții cina este primordială. Și unii și alții se întreabă ce să mâncăm seara ca să ne simțim sătui și să nu punem câteva kilograme în plus. Probabil, cunoști zicala că cina trebuie dată săracilor pentru a ne prelungi viața. Hai să vedem împreună ce să mănânci seara ca să te simți bine și să nu adaugi kilograme în plus.

Pentru unele familii cina este unica posibilitate de a se întâlni toți membrii, de a vorbi despre tot ce s-a întâmplat peste zi și de a face planuri. Uneori, se pune foarte mult accent pe pregătirea mesei pentru cină, să fie o masă bogată și plină cu de toate. Nutriționiștii recomandă ca seara să mâncăm ceva ușor pentru a avea un somn liniștit.

Ce să mănânc seara este o întrebare destul de complicată pentru femeile care nu mai au idei ce să prepare. Să vedem ce poți să mănânci seara ca să te simți bine și să uiți de kilograme.

Ce să mânânci seara sănătos

Întrucât este ultima masă a zilei, este important să faci alegerile corecte, deoarece nu vei mai mânca timp de, cel puțin, încă zece ore. Este crucial să te asiguri că există o cantitate constantă de glucoză pe care organismul o poate folosi ca combustibil pentru procesele esențiale în timp ce dormi.

O cauză obișnuită a trezirii pe timp de noapte, adesea care duce la insomnie, este când scad nivelurile de zahăr din sânge. Apoi, corpul trebuie să elibereze glucoza stocată și această acțiune te poate determina să te trezești și uneori poate fi dificil să te întorci la somn.

Pentru a evita acest lucru, este esențial să mănânci o cină bună care să combine atât proteine ​​(carne, ouă, linte sau fasole), cât și carbohidrați (cartofi, paste, orez, legume și fructe), care vor asigura o eliberare constantă de glucoză în fluxul sanguin – ajutând la prevenirea somnului deranjat.

Pe lângă faptul că mâncăm pentru a echilibra zaharurile din sânge, trebuie să mâncăm corect și să obținem aminoacizii potriviți.

Ce pot să mănânc seara?

Un astfel de exemplu este serotonina. Deficiența este asociată cu tulburări ale dispoziției, probleme de somn și comportament agresiv și compulsiv. Primim serotonină după ce a fost transformată în organism din consumul de alimente care conține aminoacid triptofan. Merită să ne amintim că triptofanul este transportat în creier prin carbohidrați – un alt motiv pentru a lua cina cu proteine ​​și carbohidrați. Sursele bune de triptofan includ: pui, curcan, ton (mai degrabă proaspăt decât conservat), boabe de soia, nuci, semințe ori banane.

Pentru a te inspira, găsești o sumedenie de rețete pe youtube sau poți accesa acest link pentru un meniu personalizat.

De asemenea, ai grijă să:

Te relaxezi și să mănânci încet – când ești stresată, corpul nu poate digera nutrienții în mod corespunzător, așa că acordă-ți timp să mesteci ușor hrana. Gustă și savurează mâncarea. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca organismul să înregistreze că suntem plini, astfel încât, încetinind alimentația, suntem mai puțin susceptibili să mâncăm prea mult.

Probabil, te întrebi ce fructe să mănânci seara. Ei bine, nutriționiștii recomandă să mâncăm fructe până la ora 16.00. Frcutele conțin zaharuri, deși sănătoase, este bine să le evităm seara, când ne pregătim ușor, ușor să mergem la culcare.

Nu mânca prea târziu seara – cu cât aștepți mai mult să mănânci, cu atât este mai probabil să mănânci excesiv.

Ce să nu mănânci seara 

Evită alimentele grase noaptea târziu – sunt mai greu de digerat și vei avea un somn necalitativ, mai ales dacă suferi de indigestie. De asemenea, încearcă să eviți alcoolul sau cofeina, deoarece acestea te pot împiedica să dormi. De asemenea, probabil te întrebi, „ce să fac să nu mai mănânc seara?”, însă nutriționiștii nu recomandă să sari peste masa de seară. Ai nevoie să mănânci puțin, dar ceva sănătos.