Blog Fitnessmama.ro

De ce nu este bine să consumăm zahăr?

De ce este periculos să consumăm zahăr? Mulți dintre noi își pun această întrebare extrem de des, întrucât ne place să gustăm câte un pătrățel de ciocolată. Dar câți dintre noi se opresc doar la un pătrățel? Încercați să înțelegeți că atunci când vorbim despre excesul de zahăr, nu ne referim neapărat la creșterea în greutate. Zahărul este mult mai dăunător sănătății, decât pentru siluetă. Ne referim la zaharuri, care se află din plin în prăjituri, torturi, bomboane, sucuri și alte produse. Dar haideți să vedem care sunt riscurile consumului de zahăr. Ești gata?

Încă din anul 1957, profesorul John Yudkin, expert în nutriție la Colegiul Regina Elisabeta ( din Londra) a tras un semnal de alarmă și a spus că zahărul este principalul vinovat al bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice.Cum să slăbești mult și repede

Consumul de zahăr duce la apariția cariilor

Legătura dintre zahăr și carii este studiată încă din 1967, experții îl numeau atunci “cel mai mare dușman” al dinților. Cariile apar atunci când bacteriile de pe dinți consumă zaharuri, se formează acid și distruge smalțul dinților. Ultimele studii au arătat că cele mai nocive pentru dinți sunt bombonele acide, dar și alte alimente bogate în amidon.

Consumul de zahăr duce al creșterea în greutate

Un studiu realizat în 2004 a demonstrat că dacă consumăm doar 1 doză de suc pe zi, putem să adăugăm într-un an aproximativ 7 kilograme. Dulciurile sunt bogate în calorii, însă nu îți țin de foame. Astfel, provoacă un adevărat dezastru pe cântar, mai ales dacă aveți un stil de viață sedentar. 

Consumul de zahăr crește nivelul de insulină

Dacă consumați foarte des produse dulci, acest lucru poate duce la declanșarea în corp a nevoii crescute de insulină, hormon care convertește mâncarea în energie. Atunci când nivelul de insulină este ridicat, corpul devine mai puțin sensibil la acesta. În sânge se acumulează glucoză și apare oboseala și dorința de a mânca cât mai des.

 Consumul de zahăr afectează inima

Inima este organul central care poate fi afectat cel mai mult de dulciurile pe care le consumi. Diabetul și supraponderabilitatea sunt factorii de risc pentru bolile de inimă. Astfel, potrivit unui studiu realizat în 2014, riscul bolilor cardiovasculare este direct proporțional cu zahărul adăugat în alimentația noastră. Respondenții care și-au luat până la 20% din caloriile zilnice din surse dulci au avut cu 38 la sută mai multe șanse să moară de boli de inimă decât cei care și-au limitat aportul caloric dulce la 8% din total.

Rețetă fără zahăr

Avem o rețetă perfectă pentru voi. Pregătiți pixul și foaia, rețeta este fără zahăr și o puteți pregăti de câte ori aveți poftă.