Blog Fitnessmama.ro

Durerile de genunchi: cauze și tratament

Deși trăim într-un secol în care medicina face descoperiri uimitoare, unele afecțiuni (cum ar fi durerea de genunchi) nu dispar nici în ruptul capului. Ba mai mult, această afecțiune întinerește și vizează din ce în ce mai mulți tineri. Astfel, aceasta a ajuns a fi una dintre cele mai comune dureri în rîndul întregii populații.

De obicei, durerea de genunchi apare odată ce înaintezi în vârstă. Însă poate apărea mult mai devreme – din cauza unor aspecte genetice sau din alte motive precum: sportul de performanță (sau exerciții fizice obișnuite, dar executate incorect) sau supraponderabilitatea. Pe măsură ce durerea se agravează, chiar și unele activități cotidiene – urcatul scărilor, plimbările în aer liber cu copiii etc. devin deranjante și obositoare.

durerea de genunchi

Care sunt simptomele și din ce cauză apare  durerea de genunchi?

În primul rînd, durerea apare atunci cînd fie genunchii au fost surpasolicitați (pentru că totuși ei sunt cei asupra cărora cade toată greutatea corpului cînd mergi, sari sau alergi) sau dacă au fost cumva răniți. Apoi, durerea poate apărea când se instalează o instabilitate sau slăbiciune la nivel de genunchi. În cazul dat ai mereu impresia că genunchiul poate ceda în orice moment. Și pe final, alte simptome de tipul: blocării articulației, incapacitatea de a îndrepta genunchiul, apariția sunetelor la nivel de articulații – pot determina apariția durerii în cel mai scurt timp.

Prin urmare, se recomandă a preveni apariția durerii, iar în cazul în care după cîteva zile de rapaos durerea nu trece, iar simptomele de mai jos devin din ce în ce mai simțite, ortopezii vin cu îndemnul de a nu tărăgăna de azi pe mîine vizita la cabinetul medical:

  1. Nu poți extinde total piciorul;
  2. Simți durere în zona de sub genunchi, aceasta fiind amorțită, roșie sau inflamată;
  3. Îți vine greu să flexezi total piciorul;
  4. Te doare când mergi;
  5. Nu te poți sprijini pe genunchiul afectat;
  6. Durerile te deranjează chiar și cînd nu forțezi deloc piciorul.

Cauzele apariției durerilor de genunchi, la general, ar putea fi clasificate în 3 categorii mari:

  • Leziunile cronice: artroza, leziunile degenerative ale cartilajului etc;
  • Leziunile acute: fracturi, rupturi de ligamente, leziuni de menisc etc;
  • Afecțiuni din alte motive: probleme autoimune, probleme motorii, acumularea de kg în exces etc.

Cum poate fi ameliorată durerea de genunchi?

Până ajungi la medicul specialist pentru a face investigații, poți apela la unele sfaturi care să-ți diminueze disconfortul:

  1. Pune un pansament rece în zona cu pricină pentru 15-20 de minute la fiecare 3 ore;
  2. Stai mai puțin în picioare și evită să pui greutate pe genunchi;
  3. Folosește bandaje elastice pentru a oferi un suport zonei afectate;
  4. Cu ajutorul unui suport, de exemplu o pernă, ridică genunchiul cînd ești așezată sau culcată, pentru a reduce puțin umflătura.
  5. În cazul în are faci sport – ia-ți cîteva zile pauză.

durerea de genunchi 

Ce să faci ca să previi apariția durerii de genunchi?

Medicii, dar și specialiștii în fitness vin cu un îndemn de a respecta cîteva reguli. Pentru că este mult mai ușor să previi apariția unei afecțiuni sau boli, decît să o tratezi ulterior. Așadar:

  1. Evită să porți permanent încălțăminte incomodă, cu tocuri înalte sau care îți modifică mersul.
  2. Nu sta pe scaun toată ziua, chiar dacă munca ta presupune 8 ore de stat la birou. Ridică-te și fă mișcare la fiecare oră.
  3. Revizuiește-ți regimul alimentar pentru ca să menții greutatea corporală în limita pramentrilor acceptabili.
  4. În cazul în care planifici o sarcină (sau ești deja însărcinată) ai grijă suplimentară de genunchi pentru că ești mai predispusă apariției durerilor. Faptul se explică prin acumularea kg în plus și scăparea de o bună parte din ele rapid, exact după naștere.
  5. Odihnește genunchii și evită activitățile fizice dese și intense.
  6. În cazul în care ai început să practici un gen de sport, chiar și exerciții fizice în condiții de casă – asigură-te că le execuți corect, iar intensitatea lor – crește-o treptat.
  7. Înainte de a începe o activitate fizică – încălzește corespunzător mușchii.
  8. După fiecare activitate fizică fă exerciții de stretching (întindere).

Respectînd aceste reguli, vei fugi cît se poate de departe de probabilitatea apariției durerii de genunchi și vei fi capabilă să cucerești pe jos orice vîrf de munte!

Distribuie articolul pentru prietenii tăi!