Blog Fitnessmama.ro

Ectomorf, mezomorf sau endomorf: Ce tip de siluetă ai

Nu de puține ori, mai ales, femeile se privesc în oglindă și vor umeri mai lați, posterior mai bombat, vor ca grăsimea să nu se depună anume în jurul taliei. Ei bine, dacă genetica te-a creat cu umeri înguști și posterior bombat sau invers, tu nu mai poți schimba nimic, decât să ai grijă de silueta ta și să înțelegi ce tip constituțional ai.

Foarte simplu. Iei o panglică centimetrică, pe care primordial este să o ai în casă și îți măsori circumferința încheieturii mâinii. Dacă arată mai puțin de 15 cm, tipul tău de siluetă este ectomorf. Dacă este între 15 și 17 cm – vorbim te un tip mezomorf. Dacă circumferința depășește 17 cm atunci vorbim de tipul endomorf.

Înainte să te apuci de sport acasă sau să mergi la sală, este bine să știi ce tip de siluetă ai. Aceasta poate influența modul în care corpul tău răspunde la diferite tipuri de antrenamente și planuri de dietă.

Să le luăm pe rând:

Ectomorf

-structură ușoară,

-articulații mici,

-mușchi slabi,

-membre lungi și subțiri,

-merii tind să fie subțiri, cu lățime mică.

Ectomorfilor le este foarte greu să se îngrașe. Au un metabolism rapid care arde caloriile foarte repede. Ei au nevoie de o cantitate mai mare de calorii pentru a se îngrășa. Antrenamentele trebuie să fie scurte și intense, concentrându-se pe grupele musculare mari. Suplimentele sunt cu siguranță recomandate. Ectomorfii ar trebui să mănânce înainte de culcare pentru a preveni catabolismul muscular în timpul nopții. În general, ectomorfii pot pierde grăsimea foarte ușor.

Mezomorf

-structură osoasă mare,

-mușchi mari

-fizic atletic în mod natural.

Mezomorfii sunt cei mai bun pentru culturism. Le este destul de ușor să se îngrașe și să slăbească. Sunt puternici în mod natural, ceea ce reprezintă platforma perfectă pentru construirea mușchilor.

Tipul de corp mezomorf răspunde cel mai bine la antrenamentul cu greutăți. Câștigurile sunt de obicei observate foarte repede, în special pentru începători. Dezavantajul mezomorfilor este că se îngrașă mai ușor decât ectomorfii. Aceasta înseamnă că trebuie să-și urmărească aportul de calorii. De obicei, o combinație de antrenament cu greutăți și cardio funcționează cel mai bine pentru mezomorfi.

Endomorf

-corp moale și rotund,

-brațe și picioare groase,

-câștigă mușchi și grăsime foarte ușor,

-pierde greu grăsime,

-are un metabolism lent,

– mușchii nu sunt atât de bine definiți.

Având un metabolism lent, endomorfilor le este greu să slăbească. Pentru a se menține în formă, recomandat este să facă cardio, precum și antrenamente cu greutăți.

O combinație de tipuri de corp

Trebuie să știi însă că nu există un tip constituțional perfect, cele 3 tipuri pot fi combinate. De fapt, majoritatea băieților au o combinație de două tipuri de corp. Aceste combinații sunt fie ectomorf / mezomorf, fie mezomorf / endomorf. Nu este neobișnuit să întâlnești un mezomorf pur care câștigă în greutate ca un endomorf, de exemplu.

Intră în comunitatea Fitness MAMA și Ina te va ghida ce tip de antrenament să practici, pentru tipul tău constituțional. Nu uita, spune-i și prietenei despre noi.