Blog Fitnessmama.ro

Foamea emoțională și comfort food: ce legătură au acestea?

Mâncăm nu numai pentru că ne simțim foame fizic. Adesea consumăm alimente pentru că e timpul pentru micul dejun, au un miros gustos sau ne aflăm lângă un fel de mâncare ce arată frumos. Un alt motiv destul de comun pentru a mânca este încercarea de a umple stresul și golurile emoționale.

Cum apare foamea emoțională, cum aceasta dăunează stimei de sine și cum să lupți cu ea? Citește despre toate acestea în articolul de astăzi.

De ce apare foamea fizică?

Când stomacul îți este gol și corpul nu are nutrienți, începi să simți foame fizică. Această senzație apare pe neobservate, dar se intensifică cu timpul. Gândurile despre mâncare pot fi însoțite de senzații de slăbiciune, dureri de cap și dificultăți de concentrare.

Când simți foamea fizică, de obicei nu te orientezi spre un fel de mâncare anume. Desigur, ai obiceiuri și mese obișnuite, însă îți poți satisface foamea cu aproape orice.

Foamea emoțională: de ce ajungi să mănânci în exces pe fond de stres?

Foamea emoțională însă, este complet diferită. Adesea apare brusc și cere să fie satisfăcută imediat.

Cu alte cuvinte, cazurile de foame emoțională sunt un semnal că o persoană se confruntă cu o situație ieșită din comun sau dificilă în care organismul consideră că are nevoie de resurse suplimentare. Toate aceste senzații sunt subiective și pot părea dificile doar ție. E posibil ca soțul sau prietena să spună că nu vede deloc nicio problemă sau că exagerezi.

Important: foamea emoțională este direcționată spre consumul anumitor alimente sau feluri de mâncare. Deseori aceasta este o mâncare ce dăunează figurii însă este asociată cu un gust și o plăcere deosebite.

Toți cunosc că o felie de tort poate uneori să te înveselească și chiar să te calmeze. Însă, nu sa întâmplat așa ca să îți dai seama că fără să-ți dai seama ai și mâncat jumătate din tort? Psihologii susțin că preferințele alimentare pot spune multe despre starea unei persoane.

Pe de altă parte, mâncarea nu întotdeauna înlătură foamea emoțională. Este posibil să nu simți că ți-ai potolit foamea chiar și după ce ai mâncat ciocolată sau sushi. În schimb, conștiința va începe să te mustre activ.

Cauzele foamei emoționale

În primul rând, să analizăm ce simte o persoană când mănâncă: calm, siguranță, plăcere. Mâncarea devine o sursă de plăcere ușor accesibilă.

Principala problemă este că cauza supraalimentării emoționale rămâne aceeași. Simți o bucurie, care însă nu durează mult și începi să mănânci iarăși.

Iată ce face o persoană să se simtă stresată și înfometată emoțional:

  • Lipsa de atentie. Toată lumea are nevoie de atenție. Deficiența acesteia din partea unui prieten, prietene, rude sau a unei persoane dragi devine principala cauză a foamei psihologice insațiabile. „O femeie poate rezista o zi întreagă pe un sandviș și două complimente” spunea scriitoarea înțeleaptă și suplă Françoise Sagan.
  • Rutina zilnică. Oricât de multă mâncare nu ai consuma, nu va suficient pentru ca totul să revină la normal de la sine. Problemele trebuie rezolvate, nu compensate prin alimentație.
  • Înlocuirea iubirii. Poți iubi să mănânci sau anumite feluri de mâncare. Cu toate acestea, mâncarea nu poate înlocui niciodată sentimentul de dragoste, nici măcar parțial. Mâncarea excesivă nu numai că va agrava situația, dar va adăuga și kilograme în plus.
  • Foame „nervoasă”. Această foame poate apărea din mai multe motive. Începi să mesteci orice pentru a-ți umple burta. Acest lucru este similar cu obiceiul de a-ți mușca unghiile sau de a-ți răsuci părul. Mâncarea devine un fel de sedativ. Ea începe să fie asociată cu securitatea și sentimentul de pace.

Foamea emoțională provine adesea din lipsa emoțiilor pozitive din viață. Lipsa iubirii și respectul pentru sine, munca, rutina zilnică, deprivarea de somn, monotonia vieții, singurătatea, nesiguranța pot duce orice persoană în depresie. Și chiar dacă încă nu a intrat în depresie, totuși creierul încearcă să compenseze această insatisfacție profundă, iar aceasta poate deveni o problemă serioasă.

Cum să lupți cu foamea emoțională?

În primul rând, trebuie să înțelegi diferența dintre foamea emoțională și cea fizică. Să ai un stomac zgomotos înseamnă că simți foame fizică, iar să visezi la un tort sau la un fel de mâncare neobișnuit este foame emoțională.

Satisfacerea foamei fizice nu are nimic de-a face cu emoțiile, ci doar asigură nevoile corpului. Atunci când te gândești la un fel de mâncare și la gustul său original, neobișnuit, te concentrezi asupra emoțiilor care vor apărea.

Dacă te simți plictisit și crezi că mâncarea îți va îmbunătăți dispoziția, încearcă să îți distragi atenția. Găsește o carte interesantă, sună un prieten sau părinții. Poți asculta muzică sau medita.

O altă opțiune este un nou hobby. Este un remediu pentru multe boli. Gândește-te la visele tale și la ceea ce îți place (cu excepția să mănânci). Fă ceva ce ai amânat timp îndelungat. Există un număr enorm de activități care îți pot oferi mai multă plăcere decât îți oferă produsele alimentare!

Caută câteva bloguri populare pe subiectele tale preferate. Ori de câte ori simți tentația să mănânci, privește imaginile și postările, de exemplu, a unui blog de călătorie. Aceasta are un efect calmant.

Pentru a rezista foamei emoționale, este important să înțelegi că viața este plină de felurite surprize, culori strălucitoare și emoții. Acestea sunt mai bune și mai vii decât gustul mâncării. Lasă noile senzații să-ți aducă bucurie și plăcere! În cele din urmă, vei uita de foamea emoțională și, prin urmare, de majoritatea kilogramelor în plus.