Blog Fitnessmama.ro

Glanda tiroidă – simptome pe care să nu le ignori!

Glanda tiroidă este o glandă situată la nivelul gâtului și are un rol esențial în reglarea metabolismului și funcțiilor vitale ale organismului. Dacă am putea să comparăm corpul uman cu un automobil, de exemplu, atunci glanda tiroidă ar fi unul din cele mai importante motorașe care ar asigura activitatea întregii mașinării.

Ce reprezintă glanda tiroidă?

Glanda tiroidă este o glandă ce aparține sistemului endocrin și produce hormoni. În cazul în care aceasta produce insuficienți sau prea mulți hormoni – se modifică mersul normal al anumitor procese interioare. În dependență de excesul sau deficitul de hormoni, apar unele probleme sau se agravează altele deja existente.

La general, această glandă produce 2 hormoni foarte importanți: tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3). Activitatea acestora are efecte directe asupra tuturor sistemelor interioare. De exemplu, asupra: metabolismului, sistemului nervos central, sistemului digestiv și cardio-vascular, sistemului respirator. Cu alte cuvinte, glanda tiroidă reglează procese precum respirația, pulsul și tensiunea arterială, greutatea, văzul, menstruația, nivelul colesterolului etc.

Majoritatea oamenilor asociază activitatea corespunzătoare a glandei tiroide cu nivelul suficient de iod în organism. Și pe bună dreptate, pentru că acesta este pur și simplu vital pentru producerea echilibrată de hormoni tiroidieni.

glanda tiroida

Ce afecțiuni sunt asociate cu glanda tiroidă?

În dependență de producerea deficitară sau în exces a hormonilor tiroidieni, există 2 tipuri de afecțiuni: hipertiroidismul și hipotiroidismul.

Hipertiroidismul este o afecțiune mai rar întâlnită și reprezintă producerea de prea mulți hormoni tiroidieni. Simptomele acestei afecțiuni sunt de obicei următoarele: tahicardie, pierderi bruște în greutate, iritabilitate. Alte simptome sunt: nervozitate crescută, oboseală și transpirație exagerate, sensibilitate la căldura, dureri musculare, schimbarea structurii firelor de păr, dereglări la nivel de ciclu menstrual, insomnie, accelerare a tranzitului intestinal, psihoză, anxietate.

Unele din aceste simptome nu ar indica neapărat o dereglare la nivel de glandă tiroidă. Și totuși, dacă acestea se repetă și vin la pachet cu alte simptome din cele enumerate mai sus sau mai jos, în cazul hipotiroidismului – ar fi cazul să te adresezi unui medic specialist. Investigațiile vor presupune teste de sânge și examinare fizică. Iar în dependență de rezultat, diferite vor fi și tratamentele.

Hipotiroidismul este opusul afecțiunii anterioare, când glanda tiroidă nu reușește să producă suficienți hormoni. În acest caz se instalează alt gen de simptome, cum ar fi: creșterea bruscă în greutate, sensibilitatea la frig, depresia, oboseala, constipația, pierderea poftei de mâncare. Dar și alte simptome precum: durerile musculare sau ale articulațiilor, păr și piele uscate, unghii fragile, glandă tiroidă mărită (gușă), creșterea nivelului de colesterol, modificări menstruale, schimbări de voce, tulburări de somn.

În cazul în care această afecțiune se agravează, apar și alte probleme de sănătate, precum pierderea constantă de memorie, dereglare la nivel de procese de gândire, probleme de inimă și oase. Și la fel ca și în primul caz, este nevoie de o investigație la medic, iar apoi, urmarea unui tratament hormonal.

glanda tiroida

Cine este mai predispus problemelor de glandă tiroidă?

Cu părere de rău, femeile sunt mult mai afectate de problemele glandei tiroide decât bărbații. Funcționarea acestei glande este direct influențată de nivelul de estrogen din organism. Când nivelul de estrogen este peste normă, atunci și activitatea tiroidei suferă. Iar în consecință o femeie are probleme cu menstruația, aceasta fiind neregulată; poate apărea menopauza mai devreme decât vârsta medie; există afecțiuni la nivel de fertilitate, fiind afectat procesul de ovulație.

Se poate de prevenit oare poblemele la nivel de glandă tiroidă?

Dacă vom avea o atitudine sănătoasă față de stilul și modul de viață pentru care optăm, atunci multe afecțiuni pot fi prevenite, inclusiv și cele legate de glanda tiroidă!

Cele mai importante lucruri care trebuie respectate sunt:

  1. O alimentație echilibrată și corectă. Nutriționiștii și medicii recomandă consumul regulat de alimente bogate în iod. Acestea sunt: fructele de mare, peștele, fructele și legumele, mai ales spanacul, nucile, strugurii, morcovii. De asemenea, efect pozitiv asupra organismului le au: uleiul de măsline extravirgin, avocado și varza de mare. În același timp, se recomandă de a evita consumul în exces a legumelor crucifere crude (varză, conopidă, broccoli) care, din cauza unei substanțe – gointrogen, afectează direct glanda tiroidă.
  2. Evitarea consumului de produse procesate, cele de tip fast-food și cele care conțin în exces zahăr și grăsimi.
  3. Vizita regulată la medicii de specialitate, cum ar fi endocrinologul și ginecologul pentru efectuarea investigațiilor de rutină.
  4. Sport și mișcare permanentă pentru a oferi organismului energia necesară unei bune funcționări la toate nivelurile.

 

Acum să ne întoarcem la comparația inițială, cea că organismul nostru e asemeni unui automobil în care se întâlnesc și întrepătrund zeci și sute de relații dintre sisteme. Trebuie să avem grijă de fiecare element, dacă ne dorim ca mașina noastră să funcționeze bine mulți ani la rând. Iar pentru ca acest lucru să se petreacă, trebuie să avem grijă de ea, să o testăm din când în când și să nu o surpasolicităm, ignorând simptomele care bat alarma!

Știi pe cineva care ar avea nevoie de această informație? Nu întârzia să o/îl ajuți printr-un singur share al acestui articol și doar la un click distanță!