Fitnessmama.ro

Importanța mineralelor pentru organism. Clasificare

De ce organismul nostru are nevoie de minerale? Este o întrebare pe care foarte mulți dintre noi o adresează și la care de cele mai dese ori nu primesc răspunsuri complete. Medicul nutriționist al proiectului Fitness Mama, Anastasia Valac, a sintetizat toată informația de care aveți nevoie.

Mineralele sunt micronutrienți pe care corpul nostru nu le poate sintetiza, dar le poate obține din alimentație. Ele reprezintă substanțe de natură anorganică, pe care omul le poate lua din hrană de origine vegetală, animală sau din apă. Animalele le iau din plante și apă, iar plantele din sol. Pentru funcționarea organismului sunt necesare peste 18 minerale diferite, dar 7 dintre ele sunt considerate indispensabile. Aceste minerale sunt: calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, seleniu și iod.

Există minerale cu o activitate biologică înaltă: calciu, clor, cupru, crom, cobalt, fier, fluor, fosfor, iod, magneziu, mangan, molibden, potasiu, seleniu, sodiu, sulf, vanadiu și zinc.

Tabel calorii

Clasificarea mineralelor

Mineralele se clasifică în:

  • Macrominerale– sunt mineralele pentru care necesarul zilnic este mai mare de 100 mg/zi
  • Microminerale– sunt mineralele cu un necesar zilnic mai mic de 100 mg/zi

Mineralele contribuie cu 60-80 % la masa anorganică solidă a corpului uman și reprezintă între 4-5 % din greutatea totală a unui individ. Este interesant faptul că mineralele se absorb mai greu de cât vitaminele și macronutrienții.

Pentru ce sunt importante mineralele în organism

  • formarea țesuturilor
  • mineralizarea oaselor
  • producerea contracțiilor musculare și transmiterea impulsurilor nervoase.
  • coagularea sângelui și păstrarea ritmului cardiac
  • menținerea echilibrului acido-bazic
  • absorbția și funcționarea unor vitamine.

Tipuri de minerale ți clasificarea lor

1.Calciu

Este cel mai cunoscut mineral și face parte din cele 7 minerale indispensabile pentru organismul nostru. Calciu este mineralul care se găsește în cea mai mare cantitate în corpul uman. De exemplu, în corpul unui adult găsim între 1 și 1,5 kg de calciu. Iar 20 % din tot calciu se reînnoiește anual. Calciu se găsește în 99 % în oase și dinți, iar 1 % se găsește în sânge sau diferite lichide din corp. Calciu lucrează mai bine cu vitamina A, C, D și cu magneziu, fier și fosfor.

Pentru ce este important Calciu în organismul nostru

  1. asigură mineralizarea oaselor și a dinților
  2. transmite impulsurile nervoase și contribuie la ritmul cardiac normal
  3. este un tonic pentru sistemul nervos central
  4. contribuie la metabolismul fierului
  5. ajută la tratarea insomniilor

De unde putem lua calciu: semințe de susan, semințe de floarea soarelui, migdale, alune, fasole uscate, caise, curmale, somon, brânzeturi, lactate, legume cu frunze verzi.

 

calorii lapte

2. Magneziu

Potrivit studiilor, 70 % din tot magneziu în corpul unui adult se află la nivelul osos împreună cu calciu și fosfor, iar restul este distribuit în țesuturile moi și fluidele organismului. Magneziu mai apare și sub denumirea de “mineral anti-stres”, iar corpul uman conține aproximativ 21 g de magneziu.

Importanța magneziului pentru corp

  • este important pentru metabolizarea vitaminei C, calciu, fosfor, sodiu și potasiu
  • este esențial pentru funcționare mușchilor și a nervilor
  • împiedică formarea depunerilor de calciu
  • este foarte important pentru metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor
  • reglează transportul calciului

Unde găsim magneziu în alimente

  • cereale integrale, smochine, migdale, nuci, semințe, vegetale de culoarea verde închis, tofu, cacao
  • cacao

3. Fierul

Acesta se găsește în organism sub două tipuri.

  1. fier funcțional– participă în diverse procese metabolice și este important pentru respirație
  2. fierul din depozite– acesta este o rezervă, iar în organismul nostru avem depozite de fier în ficat, măduva osoasă.

Doar 8 % din toată cantitatea de fier pe care noi o ingeram este absorbită. În organismul unui adult , cu aproximativ 75 de kg, se găsește doar 4 g de fier. Necesarul de fier în organism este foarte mare, pentru că el este o parte a hemoglobinei.

Cuprul, cobaltul, manganul și vitamina C sunt necesare pentru ca fierul să fie asimilat. Cantitățile mari de cafea sau de ceai consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbție a fierului.

Importanța fierului pentru corp

  • necesar pentru producerea hemoglobinei și a mioglobinei( din mușchi)
  • este necesar pentru creșterea și dezvoltarea corpului nostru
  • crește rezistența corpului la îmbolnăvire
  • este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor din grupul B

Unde găsim fier în alimente

Ficat de porc, rinichi, inimă, ficat de vită, scoici și moluște crude, piersici deshidratate, nuci, sparanghel, ovăz

consumul de nuci

4. Fosfor

Se găsește în fiecare membrană din corpul nostru. Calciu și vitamina D sunt indispensabile pentru metabolizarea fosforului. Acest element este implicat practic în toate reacțiile chimice și fiziologice din organismul uman.

Importanța fosforului pentru corp

  • este necesar pentru structura normală a oaselor și a dinților
  • necesar pentru menținerea ritmului cardiac
  • important pentru funcționarea rinichilor
  • transmiterea impulsurilor nervoase
  • participă în metabolizarea grăsimilor și carbohidraților

Unde găsim fosfor în alimente

Pește, pui, cereale integrale, ouă, nuci, semințe.

5. Zinc

Este cel mai abundent micromineral și se găsește în cantități mici în toate organele și țesuturile din organismul nostru. Peste 95% din toată cantitatea de zinc din organism se află în interiorul celulelor.  Zincul joacă un rol important în organism, acesta supraveghează și dirijează buna funcționare a proceselor fiziologice.

Importanța zincului 

  • reprezintă un element important pentru sistemul enzimatic al celulei și interveni în digestia celulei, în funcția respiratorie
  • controlează contractibilitatea musculaturii
  • ajută la formarea insulinei
  • este important pentru dezvoltarea sistemelor de reproducere

Unde găsim zinc în alimente

Carne, ficat, alimente de origine marină, germeni de grâu, drojdie de bere, semințe de dovleac, ouă.

6. Seleniu

Seleniu și vitamina E împreună funcționează mai bine. Ambele au capacitatea de a preveni sau încetini procesul de îmbătrânire, mărind rezistența țesuturilor la oxidare. Pentru bărbați, necesarul de seleniu este mai mare decât la femeie. Lucru explicat prin faptul că seleniu este pierdut o dată cu ejacularea spermei, întrucât cea mai mare cantitate se află în testicule.

Importanța seleniului 

  • ajută la menținerea elasticității țesuturilor
  • este important pentru femeile aflate la menopauză
  • este un antioxidant foarte bun
  • este important pentru funcționarea normală a glandei tiroide
  • ajută la funcționarea prostatei
  • este utilizat în tratamentul mătreții

Unde găsim seleniu 

Alimente de origine marină, rinichi, ficat, germeni de grâu, tărâță, ton, ceapă, roșii, broccoli.

Calorii ceapă

7. Iod

Cea mai mare cantitate de iod în proporție de 70-80 % se află în glanda tiroidă, restul este repartizat în mușchi, piele și scheletul uman. Aproximativ 90 la sută din cantitatea de iod este luată din alimente și doar 10 % din apă.

Importanța iodului 

  • participă la sinteza hormonilor tiroidieni
  • contribuie la procesul de creștere
  • este important pentru dezvoltarea intrauterină a creierului
  • are rol energizant și mărește capacitatea mentală
  • asigură sănătatea părului, unghiilor, pielii și a dinților

Unde găsim iod în alimente 

În alimente de proveniență marină, vegetale cultivate în soluri bogate în iod, ceapă, nuci.

 

Lasă un comentariu