Blog Fitnessmama.ro

Intoleranța la gluten – alimente permise și interzise

Acum 20 de ani, nu prea știam ce înseamnă intoleranța la gluten, produse free gluten, boală celiacă și care este treaba cu ele. Ei bine, astăzi, tot mai multe persoane urmează o dietă fără gluten. Acestea fiind diagnosticate cu boala celiacă, cauzată de reacția sistemului imunitar la gluten – o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Singurul tratament pentru această afecțiune este o dietă strictă fără gluten…pe viață.

Pentru cei diagnosticați cu această afecțiune, perspectiva unei diete stricte fără gluten poate părea descurajantă la început. Dar, având informațiile corecte, dieta fără gluten poate fi relativ ușor de adoptat.

Iată 8 sfaturi pentru o dietă fără gluten zi de zi:

Intoleranța la gluten – citește etichetele alimentelor atunci când faci cumpărături

Acum, pe rafturile magazinelor poți găsi multe produse fără gluten. Iar cei care au boala celiacă cunosc de unde să cumpere aceste produse. Toate alimentele ambalate în UE sunt reglementate de legea privind etichetarea alergenilor. Ceea ce înseamnă că produsul este potrivit pentru o dietă fără gluten. Dacă o cereală care conține gluten a fost utilizată ca ingredient în produs, aceasta trebuie să figureze pe lista de ingrediente (indiferent de cantitate).

Intoleranța la gluten – folosește înlocuitori fără gluten

Pastele, pâinea și biscuiții conțin toate gluten, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura în continuare de aceste alimente în dieta ta. În schimb, treci la alternativele fără gluten ale alimentelor preferate, pe care le vei găsi în majoritatea supermarketurilor și magazinelor de produse naturale. Alimentele substitutive fără gluten includ paste, pâine, biscuiți, chifle, cereale și multe altele.

Intoleranța la gluten – multe alimente nu conțin gluten în mod natural

Fructele și legumele proaspete, carnea de pasăre, peștele, brânza și ouăle nu conțin gluten în mod natural, așa că folosește-le ca bază pentru mesele tale.

Bucură-te de cereale fără gluten în mod natural

Dieta fără gluten nu înseamnă că toate cerealele sunt în afara meniului. Quinoa, amarant, mălaiul, hrișca, porumbul, meiul și tapioca sunt doar câteva dintre boabele naturale fără gluten care pot fi incluse în dietă. Dar să verifici etichetele pentru a te asigura că utilizezi versiuni necontaminate.

Știi ce alcool să eviți?

Alcoolul fără gluten include cidru, vin, sherry, băuturi spirtoase și lichioruri. Dar nu uita că berea sau shot-urile conțin cantități variate de gluten și nu sunt potrivite pentru o dietă fără gluten. Berea fără gluten este disponibilă în unele supermarketuri și restaurante, asigură-te că sunt în meniu atunci când mergi în oraș să mănânci.

Evită sosurile care conțin gluten

Multe sosuri pentru paste și alte condimente conțin făină de grâu și, prin urmare, gluten, așa că citește eticheta și exclude orice nu este potrivit pentru tine. În schimb, încearcă să faci sosuri pentru paste folosind făină de porumb sau amidon de cartofi pentru a le îngroșa, ca opțiune fără gluten.

Experimentează în bucătărie

Găsirea înlocuitorului potrivit fără gluten pentru ingredientele tale obișnuite care conțin gluten este o chestiune de gust personal. Așa că petrece timpul în bucătărie obișnuindu-te cu făina fără gluten și alte chestii pentru copt.

Ia aminte că mesele fără gluten pot fi la fel de delicioase și sănătoase

Odată diagnosticat cu boala celiacă, poți începe să faci modificări pozitive în dieta ta pentru a-ți îmbunătăți starea de bine.

Nu uita, o dietă echilibrată este primul pas spre schimbare, mișcarea joacă și ea un rol important. Alătură-te comunității noastre și beneficiază de cele mai fierbinți oferte, care includ meniuri fără gluten.

Vrei să fii la curent cu mai multe noutăți din lumea sportului și alimentației sănătoase? Urmărește-ne! Youtube