Blog Fitnessmama.ro

Mâncarea prăjită și pierderea greutății: sunt acestea cu adevărat incompatibile?

Acesta este cel mai rău dușman al tău când mergi pe ușa mâncărurilor rapide: cartofii prăjiți, atât grași, cât și sărați, trebuie evitați pe cât posibil atunci când începi un regim alimentar sănătos. O veste bună: este posibil să te răsfăți în timp ce consumi mai puține grăsimi, datorită câtorva metode simple. Mâncarea prăjită și pierderea greutății nu sunt compatibile din mai multe motive.

De ce cartofii prăjiți sunt un pericol

După cum știm cu toții, cartofii prăjiți care se găsesc în localurile de fast-food și chiar în restaurantele clasice sunt dușmanul alimentației sănătoase. Suprafața lor mică le permite să rețină mult ulei în care cartofii sunt scăldați pentru a le oferi acel gust captivant. Păstrează aproximativ 10% din greutatea lor în ulei. În plus, adăugăm de obicei o cantitate mare de sare, ceea ce înseamnă că această combinație de ulei și sare este ideală pentru creșterea țesutului adipos și apare celulita. Prima regulă de urmat atunci când iei masa este să nu te umpli niciodată sau să optezi pentru o porție mică. Cartofii prăjiți se mănâncă fără foame, asta este problema! Din punct de vedere caloric, este nevoie de aproximativ 250 de calorii la 100 de grame. Pentru un regim sănătos nu alege prea des mâncare nesănătoasă prăjită pentru că cauzează mai multe probleme.

Alimentele prăjite: care sunt riscurile pentru sănătate?

În fast-food, prăjirea este aproape rege. Cartofi prăjiți, pepite, coapse de pui prăjite … totul este bun, dar mănâncă cu măsură, deoarece alimentele prăjite nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Dacă te informezi corect poți evita riscurile de sănătate din cauza mâncării prăjite.

1. Prăjirea, o metodă de gătit care predispune la boli cardiovasculare

Deja ai înțeles că alimentele prăjite cresc riscul de boli. Aceasta este ceea ce reiese și dintr-un studiu realizat de James Shikany, epidemiolog al Universității din Alabama. Alături de echipa sa, a realizat un studiu asupra comportamentului alimentar a peste 17.000 de americani și impactul acestor obiceiuri asupra sănătății. Cercetătorul a reușit să concluzioneze că cei care consumă frecvent alimente prăjite sunt mai expuși bolilor cardiovasculare decât cei care mănâncă adesea paste, bucătărie mexicană sau chiar pizza. Chiar și cei sensibili la dulciuri și alcool sunt și mai puțin expuși riscului.

2. O tendință puternică de a câștiga în greutate

Este bine cunoscut faptul că prăjirea excesivă duce la supraponderalitate, ceea ce este încă una dintre daunele consumului excesiv de prăjit. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de grăsimi, calorii, sodiu, componente care tind să împingă cântarul în sus. Dacă pe deasupra nu faci mișcare, este de la sine înțeles că kilogramele în plus se instalează mult mai ușor. Acest exces de greutate este cauza problemelor de sănătate, precum colesterolul ridicat și diabetul de tip 2.

3. Un risc de hipertensiune arterială

A fi supraponderal este una dintre cauzele hipertensiunii arteriale, un alt risc asociat cu consumul intens de alimente prăjite. Această problemă de sănătate este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în întreaga lume, împreună cu bolile cardiovasculare. Informează-te care sunt alimente de evitat dacă vrei să pierzi în greutate și să ai grijă de sănătate.

Cum se fac cartofi prăjiți fără grăsime?

Toată lumea iubește cartofii prăjiți! Deci, chiar și pe o dietă, nu se pune problema de a te priva. Există soluții pentru a consuma cartofi prăjiți cu mai puține calorii. Cartofii prăjiți sunt mult mai puțin grași decât friteuzele. Vei găsi în supermarket-uri cartofi prăjiți congelați pentru a pregăti la cuptor. În câteva minute, vei avea cartofi prăjiți gustoși și crocanți. Pentru cartofi prăjiți chiar mai buni, taie cartofii în bețișoare, pune-i într-o pungă pentru congelator, adaugă două linguri de ulei, agită totul pentru a se combina bine și, în cele din urmă, așează cartofii prăjiți pe hârtie de copt încălzită la 190 ° C. Vei obține cartofi prăjiți delicioși și mult mai puțin grași. Când ai poftă de mâncare prăjită e necesar să te strădui de a o găti după alte modalități mai sănătoase.

Vezi aici o idee de mic dejun rapid și sănătos.

Sfaturi pentru prăjirea „mai sănătoasă”

În cazul în care încă nu poți renunța mâncare nesănătoasă, îți sugerăm să-ți limitezi pofta la maximum o dată pe săptămână și să acorzi atenție micilor trucuri care, fără îndoială, îmbunătățesc aspectul sănătos al prăjiturii tale.

Nu permite ca uleiul folosit pentru prăjire să depășească 180 ° C;

Nu refolosi același ulei pentru un al doilea prăjit, dar dacă faci acest lucru, filtrează-l (și nu depăși niciodată al doi-lea prăjit);

Prăjește alimentele puțin câte puțin, nu dintr-o dată, deoarece prelungește timpul de gătit, ceea ce face ca alimentele să fie mai dăunătoare. Într-adevăr, un timp mai scurt de gătit înseamnă un randament mai bun decât prăjirea și nu există riscul de a arde alimentele, ceea ce ar crește nocivitatea acestuia;

Este important să acorzi atenție tipului de tigaie de utilizat. Utilizează tigăi de fier sau oțel sau îți recomandăm să cumperi o friteuză de casă; Cu toate acestea daunele mâncării prăjite oricum se simt atunci când nu respecți anumite reguli mai sănătoase.

Dacă dorești să condimentezi felurile de mâncare cu sare sau alte condimente, fă acest lucru după gătit, nu înainte de prăjire. Substanțele aromatice accelerează descompunerea grăsimilor, proces care trebuie redus pentru a obține o prăjire care nu este foarte dăunătoare. După cum înțelegi mâncarea prăjită și pierderea greutății nu sunt tocmai compatibile.

Citește și articolul: Dependența de mâncare: cum să încetezi să te supraalimentezi și să te bucuri de mâncare?

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie ca să vadă și prietenii tăi!