Blog Fitnessmama.ro

Metoda de slăbit intermittent fasting: ce este dieta pe intervale

Mulți oameni când aud de dietă se sperie, spun că ei nu au atâta voință pentru a mânca la ore prestabilite și anumite alimente. Acum însă pe piață sunt o multitudine de diete, de la dieta rina, la dieta doctorului Florin Bălănică, experimentată chiar pe el, dieta Oanei Radu cu care ea a slăbit, până la postul intermitent sau intermittent fasting.

Din păcate sau din fericire, nu există o rețetă unică pentru pierderea în greutate. Fiecare persoană vine cu genetica sa, cu un anumit program de antrenamente, cu un anumit program de muncă, de odihnă. Într-un cuvânt, fiecare dintre noi avem stiluri de viață diferite. Ceea ce ajută o persoană să scape de kilograme poate să nu fie benefică pentru alta.

Prietena ta ar putea da jos aceste kilograme prin post intermitent, dar ție ți se pare greu să faci asta luând în considerare programul tău. Sau colega ta de serviciu poate renunța la dulciuri, dar acest lucru nu e valabil și pentru tine.

Știm că este dificil să scapi de kilogramele în plus, dar alegerea îți aparține. Cu siguranță vrei să arăți bine în costumul de baie pe care l-ai pregătit de vara trecută, când nu ai reușit să mergi să te răsfeți la soare.

Intermittent fasting

În ultima perioadă tot mai în vogă este postul intermitent sau dieta pe intervale. Cum funcționează?

Acum poți scăpa de kilogramele în plus urmărind ceea ce mănânci doar câteva zile pe săptămână. Aceasta este logica din spatele postului intermitent, o abordare de slăbire care a devenit mai populară în ultimii ani.

Există diferite versiuni ale dietei, dar ideea generală este că mănânci normal în anumite zile din săptămână și îți reduci drastic caloriile în alte zile.

Unele diete te încurajează să sari complet peste mâncare până la 24 sau 36 de ore la un moment dat. În altele, cum ar fi dieta Every Other Day și dieta rapidă 5:2, poți mânca ceva, dar obții doar o pătrime din caloriile obișnuite.

Unele cercetări arată că postul intermitent funcționează – cel puțin pe termen scurt. În unele studii, persoanele care au urmat această dietă au slăbit și au avut, de asemenea, o micșorare a inflamațiilor.

Care este secretul din spatele dietei pe intervale pentru stimularea sănătății: Postul pune celulele sub un stres ușor. Oamenii de știință cred că procesul de reacție la acest stres, în zilele cu conținut scăzut de calorii, întărește capacitatea celulelor de a face față stresului și de a lupta cu unele boli.

În zilele de post, este necesar să mănânci foarte puține alimente sau deloc.

De exemplu, Dieta rapidă 5:2 implică consumul de alimente obișnuite pentru 5 zile pe săptămână și postul pentru celelalte 2 zile, când femeile pot obține nu mai mult de 500 de calorii și bărbații nu mai mult de 600.

Postul alternant de o singură zi este alcătuit din alternarea unei zile de alimentare în voie, numită și „zi de mâncare” și o zi de post strict, denumită „zi de înfometare”.

Variația 16:8 include permisiunea de alimentare pe parcursul a 16 ore din zi, urmată de 8 ore de repaus alimentar total.

Metoda Florin Bălănică

După ce a ajuns să cântărească 200 de kilograme, doctorul Florin Bălănică a dezvoltat propriul program de slăbit. În metoda sa nu există limită de cantități, calorii, sau măsurarea precisă a porțiilor. „A mânca sănătos înseamnă să te cunoști mai întâi. Să știi cine ești din punct de vedere al moștenirii genetice, adică al eredității, cum funcționează metabolismul tău și care sunt proporțiile corpului. De aici pleacă totul. Peste 70% din bolile omului modern”, declară acesta într-un interviu.

Metoda sa are la bază 4 piloni: nutriția adaptată, mișcare funcțională, managementul stresului și integrarea socială.

Oana Radu a reușit să slăbească 30 de kilograme în 50 de zile, printr-o dietă specială. Oana a realizat și 2 tipuri de dietă pe care le vinde tuturor celor care doresc să slăbească, însă cântăreața menționează că nu garantează rezultate și nu este responsabilă de sănătatea cuiva.

Dieta Rina este adorată de femei. Este un program de 90 de zile conceput ca un ciclu în cadrul căruia vei repeta 4 zile de alimentație disociată cu diferite tipuri de alimente: proteine, amidon, carbohidrați, vitamine. O dată la 7 repetări (28 de zile), vei avea o zi de detoxifiere totală, în care vei bea doar apa.

Pe parcursul dietei Rina vei repeta un regim de 4 zile. Ziua 29 este dedicată detoxifierii și ai voie să bei doar apă. După această zi, reiei ciclul de câte 4 zile. Este extrem de important să respecți ordinea zilelor și regulile lor, pentru că cea mai mică abatere poate să strice toate eforturile depuse până atunci. Chiar dacă meniul tău va fi diferit zilnic în funcție de temă, micul dejun va fi mereu același. Mai mult decât atât, este recomandat că acesta să fie respectat încă 90 de zile după încheierea dietei, pentru că metabolismul tău să se echilibreze și mai bine.

Micul tău dejun trebuie să conțină, în fiecare zi, cel puțin 90% fructe: măr, pară, banană, piersică, struguri, prune, etc. La fructele proaspete, poți adaugă fructe uscate, semințe, legume proaspete sau fructe oleaginoase, în orice combinație. Micul dejun cu fructe trebuie respectat indiferent de tema zilei respective. Excepție face doar ziua de detoxifiere.

Dieta Rina: Ziua 1: proteine – În prima zi ai voie să mănânci carne, de preferat cât mai slabă: pui, pește, curcan, preparată la cuptor sau la aburi. Alături de carne sunt permise ouăle și lactatele: brânză, iaurt, smântâna.

Ziua 2: legume – Dimineață respectă micul dejun cu fructe, iar la prânz pregătește-ți orice fel de mâncare din legume proaspete sau gătite la aburi sau la cuptor. Orice combinație este permisă, așa că te poți folosi de fiecare dată de imaginație. Nu ai voie să folosești ulei, dar te poți baza pe condimente și ierburi aromatice.

Ziua 3: carbohidrați – Micul dejun rămâne același, dar la prânz și cină te vei putea rasfăța cu paste cu sos de roșii și busuioc, pizza cu legume, produse de patiserie sau ciocolată neagră.

Ziua 4: vitamine – Ultima zi îți va asigura un aport de energie considerabil, pentru că se bazează pe fructe și legume proaspete, pe care le poți consuma în orice formă îți dorești. Separat sau combinate, alături de câteva semințe sau fructe oleaginoase, în orice cantitate.

Indiferent ce tip de dietă vrei să urmezi, este foarte bine dacă mergi mai întâi la un medic nutriționist, un endocrinolog sau chiar și la medicul tău de familie.