Blog Fitnessmama.ro

Mituri despre vitamine: trei concepții eronate majore

Auzim adesea: “Avem nevoie de oligoelemente și vitamine exclusiv sau pe perioada de toamnă, sau pe perioada de primăvară, când ducem un deficit de vitamine în organism. În celelalte perioade putem lua vitamine din alimente”. Pentru a risipi aceste mituri, am decis să dezvălui această temă pe blogul meu.

Ce sunt vitaminele și oligoelementele?

Acestea sunt substanțe speciale, de care avem nevoie pentru o bună stare și pentru o funcționare corectă a organismului. Nu conțin calorii, dar îndeplinesc funcții foarte importante. De asemenea, influențează funcționarea și construirea celulelor în corpul nostru.

Organismul nostru mereu are nevoie de materiale de construcție. Zilnic, în organismul uman mor miliarde de celule și se formează altele noi. Pentru regenerarea lor este nevoie de materiale de construcție! Nu doar pe perioada de primăvară și în zilele de joi, dar tot timpul.

Atunci de unde a luat naștere mitul №1, că vitaminele și mineralele  pot fi administrare doar pe cursuri, altfel organismul se va obișnui cu ele?

Să risipim acest mit odată și pentru totdeauna.

În primul rând, să facem o remarcă: acum vorbim despre orice tip de vitamine, produse alimentare sau alte produse consumabile, care pot fi folosite doar în cantitățile de care are nevoie organismul.

Este improtant să iei în considerare dozele fiziologice normale de vitamine, medicamente, alimente, apă etc. Împarte substanțele nutritive pe care le primești în două categorii:

  • Materiale de construcție
  • Toate celelalte

Anume proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt macronutrienții folosiți în construirea corpului. În același timp, proteina nu este neapărat folosită pentru a construi mușchii, receptorii la fel sunt construiți din ea și se găsesc în organism în cantități mari.

Receptorii sunt structurile proteice, la fel și organele interne. Proteina este necesară în mod constant pentru reînnoirea celulelor, construirea mușchilor, regenerare etc.

Mitul №2: Dependența de vitamine

Niciodată nu te-ai gândit la faptul că organismul se obișnuiește cu produsele alimentare? Oare alimentele au încetinat să funcționeze? Normal că nu. Mâncarea este un material de construcție și nu poate fi vorba de nicio dependență.

După cum deja ai înțeles, se iau în considerare toți micronutrienții, care în acest caz sunt vitaminele și oligoelementele. Vitaminele și mineralele, colecția de oligoelemente (calciu, magneziu, Vitamina B, Vitamine din grupa A și totul, ce este scris pe pachet) sunt aceleași materiale consumabile, cum sunt și produsele alimentare.

Ele se absorb, se distrug și cer o reîncărcare constantă, de aceea nici un fel de adicție de vitamine nu există. Este necesar în mod regulat să obții vitamine: din tablete, dintr-o dieta corectă – de oriunde dorești. Nu există dependență de vitamine.

De unde a apărut acest mit atunci?

Producătorii înșiși scriu pe ambalaj că vitaminele trebuie luate periodic: de exemplu, două luni și apoi faci pauză. Însă trebuie să înțelegi corect, producătorii la fel încearcă să se asigure.

Mitul №3: vitamine solubile în apă și solubile în grăsimi

Majoritatea vitaminelor, cum ar fi vitamina C, sunt solubile în apă. Dacă  ai administrat astfel de vitamine în exces, ele se vor excreta singure din organism.

Cu totul alt caz sunt vitaminele solubile în grăsimi, care au tendința de a se acumula. Este vorba despre vitaminele E, D, vitaminele grupului A și  grupului K.

Și dacă să depășești doza corectă de vitamine solubile în grăsimi, acestea se pot acumula și, teoretic, pot cauza unele probleme de sănătate. În practică, nu ar trebui să te înfricoșeze acest lucru, dacă nu folosești vitamine intramuscular.

Biodisponibilitatea vitaminelor la înghițire este foarte mică. Pentru a obține o hipervitaminoză cu vitamine solubile în grăsimi, trebuie să le administrezi o perioadă foarte îndelungată și în doze foarte mari. De aceea, nu trebuie să îți fie frică.

Anume cu acest scop, de a se asigura, producătorii scriu foarte des că este necesar să iei anume un curs de vitamine.

Homeostazie: dependență de medicamente și vitamine

Să examinăm substanțele, care sunt pentru noi exogene (cu origine externă), de exemplu, medicamentele.

Conține oare organismul nostru acid acetilsalicilic, la fel cunoscut  și sub denumirea de aspirină? Nu, acesta este un medicament exogen, el acționează asupra organismului și într-un anumit sens, îl schimbă: metabolismul, compoziția, starea de homeostazie etc.

Deja a fost menționat termenul de „homeostazie” mai înainte. Aceasta este abilitatea sau tendința de a menține o stabilitate internă în organism.

Organismul este în mod constant atacat de viruși, schimbări de temperatură, foame, frig, exces de mâncare, gluton etc. Necătând la toți acești factori, organismul are o reglementare internă, care încearcă să întoarcă starea ta la una stabilă.

De exemplu, menținerea temperaturii organismului la 36,6 grade este un exemplu evident de homeostază. Organismul tinde spre homeostază sau o stare de echilibru. Și lui îi place foarte mult când  îl scoți din această stare. Anume de aceea îți poate fi foarte dificil să slăbești la început, deoarece organismul este obișnuit cu faptul că consumi foarte multe calorii.

Imaginează-ți că începi să iei un fel de medicament luni și ani la rând. În final organismul tău începe să creadă că primirea unei anumite substanțe chimice din exterior și este homeostaza, că așa și trebuie să fie.

Dacă de încetat acest lucru, organismul va începe să lupte și să arate că are nevoie de această substanță. El deja s-a obișnuit cu ea și a integrat-o în sistemul său și admiterea acestei substanțe pentru el este acum o stare homeostatică.

Reversul monedei este dezvoltarea toleranței la medicament, atunci când încetează să funcționeze. Motivul pentru aceasta este aceeași homeostază, care se opune schimbării externe.

Organismul se adaptează la fluxul constant din extern a unei anumite substanțe și nu mai reacționează la ea. Un exemplu bun este cafeaua. Dacă bei cafea multă și des, probabil, poți adormi ușor după ce ai consumat-o. Receptorii s-au obișnuit cu prezența cofeinei și nu mai reacționează la ea. La fel și cu medicamentele. Aici important este să nu confunzi obișnuința, toleranța și dependența.

Acum ai aflat, că miturile despre vitamine au luat naștere în urma faptului că aproape la toate medicamentele pe care le administrăm, mai devreme sau mai târziu, ne deprindem (avem o dependență).

Însă vitaminele și oligoelementele nu sunt medicamente.

Trebuie făcută o distincție între substanțele, care ne modifică homeostazia, și materialele obișnuite de construcție. Consumul materialelor de construcție este un proces esențial, acest lucru este încorporat în noi genetic. Nu se dezvoltă o dependență de proteine, carbohidrați sau grăsimi.

Materialele de construcție sunt acele substanțe la care nu apare dependență. Anume vitaminele și oligoelementele sunt materialele necesare de construcție, de care ai nevoie anul împrejur.

Acestea au fost trei mituri populare despre vitamine. Sper că acum nu îți este frică de vitamine și oligoelemente și, mai ales, să ajungi dependentă de ele.