Fitnessmama.ro

Ouăle și colesterolul: ar trebui sau nu să îți fie frică de gălbenușuri

Ouăle de pui sunt o sursă accesibilă de proteine ​​și alți nutrienți. De asemenea, sunt în mod natural bogate în colesterol. Acesta nu pare să crească nivelul colesterolului așa cum o fac alte alimente, cum ar fi grăsimile trans și grăsimile saturate.

Deși unele studii au găsit o legătură între consumul de ouă și bolile de inimă, pot exista și alte motive pentru aceste constatări. Alimentele pe care oamenii le consumă în mod obișnuit cu ouă, cum ar fi slănină, cârnați și șuncă, pot crește riscul bolilor de inimă, mai mult decât o fac ouăle. În plus, felul în care sunt gătite ouăle și alte alimente – mai ales dacă sunt prăjite în ulei sau unt – poate crește, de asemenea, riscul bolilor de inimă decât o fac ouăle în sine.

Majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca până la șapte ouă pe săptămână, fără a-și crește riscul de boli de inimă. Unele studii au arătat că acest nivel de consum de ouă poate ajuta chiar la prevenirea anumitor tipuri de accident vascular cerebral și a unei afecțiuni oculare grave numită degenerescență maculară care poate duce la orbire.

Dar dacă ai diabet, unele cercetări sugerează că consumul a șapte ouă pe săptămână crește riscul bolilor de inimă. Alte cercetări sugerează că consumul de ouă poate crește riscul apariției diabetului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla legătura exactă dintre ouă, diabet și boli de inimă.

Experții în sănătate sugerează acum să menții un aport sub 300 de miligrame (mg) pe zi de colesterol. Un ou mare are aproximativ 186 mg de colesterol – toate acestea se găsesc în gălbenuș.

Dacă îți plac ouăle, dar nu vrei colesterolul, folosește doar albușurile. Albușurile nu conțin colesterol, dar conțin în continuare proteine. Poți utiliza, de asemenea, înlocuitori de ou fără colesterol, care se fac cu albușuri de ou.

Colesterol bun sau rău

Când te gândești la colesterol, probabil că te gândești la colesterolul „rău” sau ridicat. Dar există și un tip „bun” de colesterol de care are nevoie corpul tău.

Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sunt tipul bun de colesterol și cel de care are nevoie organismul. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt tipul rău de colesterol și tipul pe care dorești să îl ții sub control.

HDL, LDL și trigliceride – un tip de grăsime transportată în sânge – alcătuiesc nivelul colesterolului total.

HDL este ca un aspirator pentru colesterolul din organism. Când este la niveluri sănătoase în sânge, îndepărtează colesterolul suplimentar și acumularea de plăci în artere și apoi îl trimite la ficat. Ficatul tău îl expulzează din corp. În cele din urmă, acest lucru te ajută să reduci riscul de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Cum te afectează colesterolul?

O felie de pâine cu cremă de brânză la micul dejun, o bucată de pui prăjit la prânz, o friptură sotată în unt pentru cină și un castron de înghețată noaptea nu sunt ideale pentru colesterolul tău. Acestea sunt surse de grăsimi saturate și trans și pot crește nivelul LDL și colesterolul total.

Lucrurile care cresc HDL nu sunt de fapt alimente, ci mai mulți factori medicali și de mediu. Obezitatea, un stil de viață sedentar, diabetul de tip 2, inflamaţiile, fumatul cresc nivelurile de HDL.

De asemenea, unii hormoni cresc concentrațiile HDL, cum ar fi estrogenul sau hormonul tiroidian. Exercițiile fizice și consumul moderat de alcool sunt asociate și cu HDL mai mare.

Alegerile alimentare adecvate pot reduce nivelul LDL, ceea ce îmbunătățește raportul HDL la LDL.

Optează pentru uleiul de măsline, boboase și legume, cereale integrale, fructe bogate în fibre (prune uscate, mere și pere), pește gras, semințe de in, nuci, semințe de chia, avocado, soia, vin roșu.

De asemenea, ar fi bine să vezi ce spune și genetica, fă orice de tip de exerciții îți aduc satisfacție fizică și psihică, ascultă muzică și socializează cu oameni care te inspiră.

Lasă un comentariu