Blog Fitnessmama.ro

Rata metabolică: cum să o stimulezi?

Metabolismul poate accelera sau încetini în funcție de mulți factori: termogeneza alimentară, scăderea sau creșterea activității fizice, nutriția insuficientă sau excesivă, prezența unor maladii, impactul condițiilor climatice asupra organismului.

Adevărul că fiecare persoană are un ritm individual al proceselor metabolice e o realitate. Cineva consumă calorii activ chiar și în timpul somnului, iar altul trebuie să facă activitate fizică ore în șir doar pentru a arde câteva sute de calorii.

Având în vedere că un metabolism lent duce la apariția depozitelor de grăsime, nu este surprinzător faptul că întrebarea cum este posibil să accelerezi metabolismul preocupă pe mulți care doresc să slăbească.

Probabil cunoști că consumul regulat, consumul de alimente sănătoase și exercițiile fizice îți stimulează metabolismul. Cu toate acestea, există și soluții mai puțin cunoscute care contribuie la aceasta și care te vor ajuta să slăbești.

Crește consumul de carnitină

Una dintre funcțiile principale ale L-carnitinei este producerea energiei din acizi grași. Datorită acestei proprietăți, se accelerează metabolismul și descompunerea grăsimilor. Prin urmare, L-carnitina este luată pentru a pierde în greutate, pentru a construi masa musculară, pentru a completa rezervele de energie, la etapa de uscare și pentru a preveni formarea depozitelor de grăsime.

Majoritatea L-carnitinei se găsește în carne, în special în carne de vită. Alte produse alimentare au un nivel mai scăzut. Însă consumul crescut de carne își are dezavantajele sale. De exemplu, carnea poate avea un conținut ridicat de grăsimi saturate, iar aceasta poate crește nivelul colesterolului.

O modalitate ușoară de a-ți accelera rata metabolică pentru a slăbi este de a lua suplimente de carnitină. Ele sunt sigure și eficiente. L-Carnitina este unul dintre cele mai populare suplimente nutritive sportive de astăzi, în primul rând pentru cei ce practică fitness și diferite discipline de forță.

Bea mai multă apă

Este vital să beai cât mai multă apă. Înainte de mese – aproximativ o jumătate de oră: acest lucru va preveni supraalimentarea; la fel și după ce ai mâncat, însă nu mai devreme de o oră. Menținerea echilibrului apei este esențial pentru funcționarea normală a corpului.

Dacă organismului îi lipsește apa, ficatul începe să restabilească echilibrul apei și încetează să ardă grăsimi. Acest lucru încetinește rata metabolică. Anume apa implică grăsimile depuse în procesul metabolic. Iar lupta cu grăsimile cere ca regulă eforturi serioase și de durată.

Atenție: cu cât apa este mai rece, cu atât corpul cheltuie mai multă energie pentru a o încălzi.

Mănâncă carbohidrați noaptea

Nu fii surprinsă, îți explic imediat ce am în vedere. Jurnalul European de Nutriție Clinică a efectuat un studiu pe două grupuri de bărbați care intenționau să slăbească. Bărbații au urmat aceleași diete. Unii au consumat carbohidrați doar ziua, alții s-au aprovizionat cu carbohidrați și pe noapte.

În mod surprinzător, cei care au consumat carbohidrați noaptea au prezentat o termogeneză semnificativ mai pronunțată. Cu alte cuvinte, au ars mai multe calorii pentru digestie în timp de 24 de ore.

Desigur, asta nu înseamnă că poți mânca excesiv dulciuri noaptea. Bărbații din studii au urmat diete corecte și nu au mâncat în exces.

Limitează utilizarea telefonului, tabletei și a altor dispozitive înainte de culcare

Probabil ați auzit că lumina de pe ecranul telefonului sau laptopului vă poate perturba somnul. Datele arată că lumina ecranului cauzează scăderea nivelurilor de melatonină, care sunt necesare pentru somn.

O scădere a nivelurilor de melatonină este, de asemenea, asociată cu o rată metabolică mai lentă, și nu este în interesul tău. Dacă nu doreștii să îți încetinești metabolismul și să te simți ca un zombie a doua zi dimineața, evită folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare.

Ce să faci însă dacă nu ai îndeajuns voință să renunți la dispozitivele tale? Soluția e simplă. Instalează aplicații speciale. Acestea diminuează ecranul și diminuează anumite părți ale spectrului de lumină pe măsură ce te apropii de ora de somn.