Blog Fitnessmama.ro

Rodia – Proprietăți și beneficii pentru organism

Rodia este un arbust mare de aproximativ 4 metri înălțime, cu frunze lungi frumoase și fructe mari. În antichitate, rodiile erau considerate “roadele din paradis”, datorită valorii nutriționale.  Pentru ca sistemul cardiovascular să funcționeze ca un mecanism bine coordonat, este suficient să mâncați rodii. Trebuie să faceți acest lucru în mod regulat. În acest caz, îmbătrânirea corpului poate întârzia încă mult timp. Citește articolul și vezi care sunt proprietățile și beneficiile rodiei pentru sănătatea corpului. rodie

Rodia are multe calități benefice pentru organismul uman, deoarece conține aminoacizi, vitamine și oligoelemente. Uite care sunt cele mai cunoscute beneficii: 

1. Rodia are beneficii pentru sănătatea inimii

Rodiile conțin o substanță numită punicalagină. Aceasta neutralizează radicalii liberi și mărește proprietățile antioxidanților. În plus, are un efect benefic asupra activității inimii. Consumul de rodie poate reduce nivelul de colesterol rău din sânge și poate întări pereții vasculari. Prin urmare, consumul de rodie crește probabilitatea de a preveni formarea plăcilor de ateroscleroză

2. Rodia previne dezvoltarea artrozei 

Cea mai frecventă boală a țesuturilor articulare este artroza. Potrivit statisticilor, această boală afectează aproximativ 10% din populația lumii. Persoanele care suferă de artroză au articulațiile inflamate, iar mișcările membrelor provoacă dureri. 

Rodia conține vitamina K, care participă la procesele metabolice ce au loc în oase și țesutul conjunctiv. Vitamina K afectează direct absorbția calciului.

3. Rodia are beneficii pentru sistemul imunitar

Este suficient să mâncați 100 g de rodie pe zi pentru a oferi corpului vostru circa 21% de vitamina C. Fructul contribuie la activarea imunității, protejează organismul de viruși, vă permite să distrugeți bacteriile. Se crede că pentru aceasta este suficient să mâncați 1/4 din fruct.Fructe care te ajută să slăbești rapid

4. Ajută la digestie

Rodia este o sursă de fibre alimentare. Ele nu sunt digerate în intestine, contribuind astfel la curățarea acestuia. Fibra grosieră funcționează ca o „perie”. Dacă mănânci 100 g de rodii pe zi, te poți asigura cu fibre alimentare. Acest lucru vă permite să stabilizați scaunul și să normalizați procesul de digestie.

5. Este recomandat pacienților care suferă de anemie 

Consumul sucului de rodie ajută la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Sucul este adesea prescris pacienților care suferă de anemie. Acestora li se recomandă să bea 1/2 cană de suc cu 30 de minute înainte de mese.

Hemoglobina este cea mai importantă substanță din sânge, care este responsabilă de transportul oxigenului către organe și țesuturi. Norma sa pentru femei este de 120-150 mg/l. Dacă acest indicator scade, atunci starea de sănătate a persoanei se înrăutățește, începe să i se facă rău, capul se învârte și slăbiciunea crește. Sucul de rodie ajută la evitarea unor astfel de probleme.

6. Rodia prelungește tinerețea 

În 2006, a fost realizat un studiu care a constatat că rodia prelungește tinerețea. Previne dezvoltarea bolii Alzheimer, deoarece conține un puternic antioxidant punicalagină. Un timp mai târziu, acest fapt a fost confirmat din nou de oamenii de știință de la Universitatea din Huddersfield. În medicină, extractul de rodie este folosit ca supliment alimentar anti-îmbătrânire. Încetinește procesul de îmbătrânire al pielii, reduce numărul ridurilor și previne apariția petelor. 

Contraindicații de consum al rodiilor

  • Sucul nu trebuie băut de către persoanele care au boli cronice ale sistemului digestiv, precum gastrită cu aciditate ridicată sau ulcere gastrice.
  • Sucul de rodie nu trebuie oferit copiilor sub un an. Dacă copilul are 4-7 ani, atunci poate bea suc numai în formă diluată.
  • Nu este recomandat să bei suc de rodie cumpărat din magazin, deoarece producătorii îi adaugă adesea substanțe nocive. Acest lucru poate afecta negativ sănătatea umană.
  • Sucul proaspăt stors poate înrăutăți starea smalțului dentar, deoarece conține o mulțime de acizi. Pentru a preveni deteriorarea, sucul de rodie trebuie diluat cu apă. În același timp, beneficiile băuturii nu sunt reduse. După ce ai băut sucul, gura trebuie clătită cu apă curată.
  • Persoanele cu hemoroizi și constipație cronică nu ar trebui să bea suc de rodie.
  • Dacă pacientul dezvoltă gastrită, enterită sau ulcer gastric, atunci nu trebuie să mănânce semințe de rodie.