Fitnessmama.ro

Rolul vitaminelor pentru organism

Foarte des ne simțim obosiți, în special în „perioada de tranziție”, când se schimbă anotimpurile. Corpului îi lipsesc unele vitamine și substanțe utile. Vă întrebați poate de ce avem nevoie pentru o sănătate excelentă și o bună funcționare a organismului? Vitaminele și nutrienții sunt componente esențiale pentru buna funcționare a organismului.

 Vitaminele sunt substanțe de natură organică, provenite din exterior sau sintetizate în organism, sunt implicate în construcția enzimelor ți hormonilor, care la rândul lor joacă rolul de regulatori ai diferitelor procese biochimice.

Mituri despre vitamine: trei concepții eronate majore

Care este rolul vitaminelor în organism

  • sunt esențiale pentru procesul de creștere, menținere și reproducere
  • joacă rolul de coenzime, sunt un fel de factori care ajută ca unele reacții din metabolismul nostru să se desfășoare corect
  • lipsa vitaminelor în dietă poate duce la apariția diferitor patologii
  • unele vitamine sunt utilizate drept medicamente

Clarificarea vitaminelor

Vitaminele se clasifică în:

  1. Hidrosolubile, vitaminele solubile în apă. Aceste vitamine nu se formează drept rezerve, iar noi trebuie să le consumăm zi de zi într-o cantitate suficientă. Ele sunt eliminate din organismul nostru o dată cu apa.
  2. Liposolubile, vitaminele solubile în grăsimi. Organismul reușește să facă rezerve a acestor vitamine, iar cantitate de care avem nevoie este mai mică.

Vitamine liposolubile:                     

  • Vitamina A
  • Vitamina D
  • Vitamina E
  • Vitamina K

Vitamine hidrosolubile:

  • Vitamina B1 ( tiamina )
  • Vitamina B2 ( riboflavina)
  • Vitamina B3 sau PP ( niacina)
  • Vitamina B5 sau Acidul pantotenic
  • Vitamina B6 (piridoxina)
  • Vitamina B7 sau Biotina sau Vitamina H
  • Vitamina B9 sau Acid folic
  • Vitamina B12 (cobalamina)
  • Vitamina C ( acidul ascorbic)

vitamine

Vitamina A

Aceasta mai apare și sub denumirea de retinol sau vitamina antixeroftalmică. Pentru ca această vitamină să fie bine absorbită în tractul digestiv este necesară prezența mineralelor și grăsimilor. Ea poate fi stocată în corpul uman și nu este nevoie de doză zilnică. În natură, vitamina A este întâlnită sub două forme. În alimente de origine animală este sub forma esterificată, iar în plante este sub formă de provitamine.

Funcțiile vitaminei A

  • Este foarte importantă pentru procesul de reproducere și creștere. La bărbați, vitamina A sprijină spermatogeneza, iar la femei, în timpul sarcinei, dezvoltă placenta.
  • Funcționează ca un hormon steroid
  • Este esențială pentru sinteza unor proteine și carbohidrați
  • Este utilă pentru tratarea unor boli de piele ( acnee)
  • Ajută la menținerea stratului mielinic din țesutul nervos
  • Necesară pentru creșterea dinților și a oaselor
  • Previne apariția cancerului

Surse alimentare de Vitamina A

  1. produse de origine animală- ficat de rechin, ficat de ovine sau de porc, unt, ouă, lapte
  2. produse de origine vegetală- frunze de coriandru, spanac, broccoli, varză, fructe și legume de culoare galbenă sau portocalie.

Vitamina D

Este o vitamină despre care se vorbește foarte mult. După structură se găsesc mai multe tipuri de vitamine din grupul D. Cele mai întâlnite sunt D2 și D3. Din diferite situații putem avea deficiență de vitamina D, asta ar putea să se întâmple din cauza lipsei expunerii la soare, dereglări de absorbție din tractul digestiv sau obezitate.

Funcțiile Vitaminei D

  • crește absorbția calciului și a fosfatului în intestin
  • participă la formarea și mineralizarea oaselor
  • scade excreția calciului din rinichi
  • este importantă pentru imunitatea organismului
  • posedă proprietăți anticancerigene

Surse alimentare de Vitamina D 

Această vitamină poate fi luată din ficatul de pește, somon, macrou, gălbenuș de ou, ciuperci. Este important zilnic să consumăm un aliment bogat în vitamina D, din motiv că nu suntem expuși zilnic la soare, iar organismul are nevoie de alimente care să-i ofere această vitamină.

Vitamina E

Această vitamină are o capacitate foarte bună de a fixa oxigenul, de aceea este adăugată de foarte multe ori la alte vitamine ca antioxidant.

Funcțiile Vitaminei E

  • este necesară pentru fertilitate, stimulează spermatogeneza și este importantă pentru creșterea fătului
  • este implicată în menținerea tonusului muscular
  • este importantă pentru sinteza proteinelor
  • în combinație cu vitamina A se utilizează pentru a preveni distrugerea oxidativă a provitaminei și vitaminei A

Surse alimentare de Vitamina E

Se găsește în alimente grase: uleiuri vegetale, semințe, nuci. În cantități mici se găsește în cereale, avocado, produse vegetale cu frunze verzi.

Vitamina K

Acest grup de vitamine sunt necesare pentru coagularea sângelui. Este o proteină din sângele nostru care se numește protrombină.

Surse alimentare de Vitamina K

Legume și frunze de culoare verde, în gălbenuș de ou, iaurt, lucernă, ulei de șofran, ulei de soia, untură de pește.

 

 

Lasă un comentariu