Blog Fitnessmama.ro

Somnul- o condiție importantă pentru organismul nostru. Ce sunt tulburările și din ce cauză apar

Somnul este un proces extrem de important pentru fiecare organism viu. Acesta protejează sănătatea mentală și fizică și cel mai important, crește calitatea vieții. Experții din domeniu au demonstrat că activitățile pe care le facem în timpul zilei depind în mare parte de ceea ce se întâmplă în timpul somnului. Acesta este un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât și pentru cele mai multe animale. Somnul ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțin creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede. Somnul este o nevoie fiziologică de bază, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista. Citește articolul până la final și primește un cadou din partea noastră. Vezi despre ce este vorba!

Somnul- tulburări și boli 

Tulburările de somn sunt condiții care afectează capacitatea de a dormi bine în mod regulat. Majoritatea oamenilor întampină ocazional probleme legate de somn din cauza nivelului ridicat de stres, a programului încărcat și a altor influențe externe. Somnul uman poate suferi din diverse cauze interne și externe. În total, conform clasificării moderne, există 89 de boli de somn. Ele sunt studiate de știința somnologiei. Dintre bolile de somn, cele mai frecvențe sunt diferite tipuri de insomnie (10-15% din populație – insomnie cronică, până la 40% – episodică). Sforăitul (o treime din adulți), sindromul de apnee obstructivă în somn (4-7%), sindromul picioarelor neliniștite.  Există și boli pe care majoritatea medicilor nu le-au întâlnit niciodată. De exemplu, există o tulburare genetică numită insomnie familială fatală. Cazuri de această boală au fost înregistrate la reprezentanții a doar 40 de familii din lume.

Insomnia-tulburare de somn

Somnul poate fi tulburat din cauza insomniei. Aceasta este de obicei însoțită de simptome cum ar fi somnolență în timpul zilei, pierderea energiei, iritabilitate și dispoziție depresivă. Toate acestea pot crește riscul de accidente rutiere, precum și pot duce la probleme de atenție și de învățare. Insomnia poate fi pe termen scurt, care durează zile sau săptămâni, sau pe termen lung, cu o durată mai mare de o lună. Potrivit datelor, mai mult de 50% dintre oameni dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare. 

Din ce cauză apar tulburările de somn

Somnul reprezintă o condiție importantă pentru fiecare om. Specialiștii din domeniu au determinat că stresul reprezintă principala cauză a insomniei, iar în cazul în care nu dormim mai multe zile la rând, devenim și mai stresați, iar organismul nu reușește să se odihnească, astfel crește riscul apariției mai multor boli. Mai jos sunt cele mai răspândite cauze ale insomniei:  
  1. Consumul de cofeină sau alcool înainte de culcare 
  2. Temperatura camerei- dacă temperatura este prea ridicată sau prea scăzută, poate apărea insomnia. Experții recomandă o temperatură care să nu depășească 18-19 grade Celsius în dormitor. 
  3. Tulburările hormonale – glanda tiroida supraactivă sau hipertiroidismul pot cauza insomnie
  4. Medicamentele- luarea unor medicamente pot contribui la apariția insomniei. 
  5. Existența unei afecțiuni fizice sau psihice – probleme musculare sau articulare, boala Alzheimer, sindromul picioarelor neliniștite, depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia,  se manifesta și prin insomnie. Dacă insomnia apare ca un simptom al unei alte boli, prin tratarea cauzei inițiale, vor fi atenuate și problemele de somn;după sărbători

Recomandări pentru un somn liniștit

Pentru a putea fi eficienți, energici și productivi la muncă, acasă sau cu prietenii, specialiștii ne recomandă să fim cât mai responsabili față de somnul și calitatea acestuia. De aceea, mai jos am efectuat o listă cu câteva recomandări pentru a avea un somn liniștit și lipsit de tulburări care vă pot afecta. 
  • Încercați să aveți un program de somn. Este important să vă ridicați la aceeași oră în fiecare zi.
  • Nu mâncați excesiv înainte de culcare, ultima masă trebuie să fie cu cel puțin două ore înainte de culcare. De asemenea, este indicat să nu beți cafea, ceai sau alcool noaptea.
  • Puteți reduce cantitatea de lichide pe care o beți înainte de culcare, astfel încât să nu vă treziți noaptea
  • Este mai bine să faceți activitate fizică în prima jumătate a zilei, deoarece crește temperatura corpului și accelerează metabolismul, ceea ce nu vă poate garanta un somn liniștit
  • Închideți bine ferestrele cu perdele sau jaluzele. Dormitorul ar trebui să fie cât mai întunecat, astfel încât secreția de melatonină să nu fie perturbată de iluminatul stradal.
Dacă respectați aceste obiceiuri ele vor intra în rutina zilnică, corpul va deveni mult mai relaxat, iar somnul dulce și fără probleme.

Cadou pentru tine