Blog Fitnessmama.ro

Sport pentru începători – cum să te motivezi?

De ce este important să faci sport?

A face sport în mod regulat ajută la reducerea grăsimii corporale, dar nu numai asta. O practică obișnuită îți va oferi un sentiment de bunăstare fizică, dar va acționa și asupra moralului și a sănătății tale generale, participând la reducerea stresului. Cînd vine vorba de sport pentru începători – cum să te motivezi? rămâne întrebarea cea mai importantă. Sportul este o sursă de bucurie, plăcere și partajare, deci de ce să nu încerci? În cel mai rău caz, funcționează 😉

Cum să începi a face sport?

Pentru început, mai multe obstacole îți încetinesc întoarcerea la sport: lipsa de timp, motivație, neliniște, a începe sportul cu condiții fizice reduse sau deloc. Acești factori îți pot încetini impulsul, dar nu fi prea exigentă cu tine, exersează treptat, lasă-ți corpul să se obișnuiască încet cu frecvența și intensitatea efortului fizic. Indiferent ce alegi, ceea ce te va ajuta să-ți menții impulsul este distracția! Și dacă astăzi nu simți nevoia să faci mișcare, mâine corpul tău o va cere. Deci răbdarea, regularitatea și bunăvoința sunt acum partenerii tăi preferați!

Cum să te motivezi să începi a face sport?

Lipsă de timp? Nu există nici un secret! Pentru a face sport trebuie să te organizezi!

Primul lucru pe care îl vei face este să îți faci puțin timp liber în agenda ta și, să recunoaștem, vei găsi timp pentru ceea ce vrei, iar asta se refră acum la bunăstarea ta. Deci, scoate din cap ideea că nu ai timp, că ești ocupată, nu mai vorbim despre asta!

Bine grozav, ce faci acum? Îți vei pune întrebări pentru a înțelege ce sport ți se potrivește cel mai bine:

– Prefer să fac sport în interior, în căldură? Acasă ? Singură sau cu un antrenor? Ce sport să aleg?

În clubul Fitness Mama vei găsi mai ușor răspunsuri la aceste întrebări.

Cu ce intensitate și frecvență să începi a face sport?

Pentru ca efectele sportului asupra corpului tău să fie optime, este necesar să urmezi un antrenament regulat. Se recomandă să crești treptat frecvența de la 1 până la 3 ori pe săptămână, în mod ideal. În ceea ce privește intensitatea, pentru început, ar trebui să poți vorbi în continuare în timpul eforturilor, acesta este un bun punct de referință. Crește-ți intensitatea pe măsură ce te antrenezi. Ascultă-ți corpul! Sportul pentru începători poate deveni o plăcere dacă există destulă motivație.

Există o vârstă limită pentru a începe sportul?

Nu ! Poți să faci sport la 30, 40, 50 și mai mult! Idealul este să nu te oprești niciodată, desigur. Cel mai important lucru este să ai o practică adaptată întotdeauna acestor capacități. La fiecare vârstă, sportul are rolul său. Cu toate acestea, practicarea sportului la 40 de ani nu este același lucru cu practicarea sportului după 60 de ani. Acesta este motivul pentru care întoarcerea ta la sport ar trebui să fie însoțită de preferință de profesioniști din domeniul sănătății și sportului (antrenor). Când vine vorba de sport pentru începători – cum să te motivezi? rămâne a fi obiectivul tău de bază, indiferent de vârstă!

Sfaturi suplimentare pentru începători

Verifică-ți sănătatea!

Este întotdeauna recomandat să consultați un medic înainte de a efectua modificări majore ale stilului de viață, cum ar fi începerea unui nou program de antrenament, mai ales dacă ai peste 45 de ani sau dacă ai o boală cronică.

Nu te epuiza de la început!

În limba engleză există fraza „no pain, no gain” („a suferi pentru succes” sau „fără suferință nu poți avea succes”). Dar, ca începător în sport, chiar trebuie să-ți depășești limitele? Este nevoie de ceva efort, dar cel mai important lucru este să păstrezi consistența și regularitatea ca bază a antrenamentului tău.

Fă tot posibilul pentru a fi mai activă, dar nu te forța să faci mișcare dacă ai durere. Adevărata bătălie este în capul tău, iar cel mai greu este să rămâi pe drum în primele câteva luni. Odată ce antrenamentul va deveni un obicei, atunci îți poți depăși limitele și mai mult.

De cât timp este nevoie ca organismul să se obișnuiască cu antrenamentul?

Totul depinde de când ai fost ultima dată într-o formă fizică bună… dar nu lăsa ca durerile corpului să te dezamăgească. Se spune adesea că este nevoie de „2 săptămâni pentru a simți o schimbare, 4 săptămâni pentru a vedea rezultatele și 8 săptămâni pentru ca și alții să le observe”.

Concentrează-te pe executarea corectă a exercițiilor!

Prevină leziunile și optimizează-ți rezultatele evitând cele mai frecvente erori de postură. Când începi să faci sport, nu încerca să stăpânești prea multe exerciții simultan. În schimb, concentrează-te în a face un antrenament bun în fiecare zi. Și dacă nu te simți pregătită să faci un exercițiu, nu te forța! Există multe modalități de a înlocui un exercițiu cu o variantă mai ușoară. Fă tot ce poți în timp ce te concentrezi asupra obținerii mișcărilor corecte și ai răbdare – forța și rezistența se vor construi în timp!

Program de antrenamente și exerciții de făcut acasă

Există o mulțime de programe de antrenamente pe care le poți face acasă fără echipament:

Nu știi cu ce să începi? Obține un program de antrenament personalizat de la Fitness Mama pentru a te menține în formă! Dacă ai reușit să afli mai multe despre sport pentru începători – cum să te motivezi rămâne a fi obiectivul principal acum.

Dacă ți-a fost util acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!