Blog Fitnessmama.ro

Supraalimentarea: 2 tehnici pentru a înceta să mănânci excesiv

Ca o mică introducere – Supraalimentarea este o problemă globală pentru timpurile în care trăim. Și nu doar Statele Unite ale Americii e o țara care suferă de această deprindere nocivă. O bună parte a țărilor din Europa și ale altor continente la fel. Supraalimentarea duce spre supraponderabilitate, de care la momentul actual suferă cca 30% din populația lumii. Faptul că o țară ar fi mai slab economică decât alta nu denotă lipsa suprapoderabilității, adică a oamenilor ce îndură obezitatea. Mulți factori influențează acestu lucru, dar unii din cei mai importanți sunt următorii:

Consumerismul

Politicile economice a corporațiilor sau companiilor mari și mici din lume. Aceste politici propagandează indirect dependența față de necesitatea zilnică de a merge cât mai mult la cumpărături de tot felul. Cu alte cuvinte faptul că zilnic îți faci comandă de un BigMac sau nu poți trăi fără o bucată de HotPizza este un câștig pentru magazinele mari. Și un eșec pentru corpul tău care probabil dorește o cură de slăbire, dacă obiceiul fastfood-ului îl ai deja de mult timp.

 

Stresul

Nu doar ritmul în care funcționează metropolele astăzi provoacă apariția unor tipuri de stres, dar și orașele mai mici la fel. Organismul nostru și la nivel psihic și fizic se adaptează acestui stres sau caută modalități de stopare al acestuia. Și aici una din cele mai des folosite mijloace e supraalimentarea.

 

Mâncarea care nu te lasă sătul

Acest lucru e cauza primului factor. Pentru ca oamenii să consume mai mult și mai mult, mâncarea de care noi des ajungem dependenți, în mare parte e fastfood-ul. Iar e produs așa încât după porții mari de diferite produse, tu să mai rămâi încă înfometat.

 

Dar și din aceste situații complicate există ieșiri, care sunt și unele șiretlicuri din cadrul unor metode eficiente de slăbit. Sau sunt pur și simplu niște tehnici bune la nivel psihologic. Care te vor ajuta la 100% să lupți eficient cu supraalimentarea. Sunt numeroase propuneri cum este posibililă combaterea supraalimentării, dar noi le vom uni pe majoritatea în două idei:

 

Idea A – Savurează mâncarea!

Des menționata în multe articole e regula primei îmbucături. Fă prima mușcare așa precum ea ar fi prima mușcare. Prima mușcare din viața ta și fă-o așa de fiecare dată. E foarte important la nivel de conștientizare să percepi procesul de alimentare, poate nici ca pe un ritual sacru, dar nici ca pe o chestie pe care ți-o poți permite mereu și oriunde, și facând abuz de ea. Aici, iarăși avem câteva sugestii cheie, care mai simplu și punctat îți vor sugera ce anume să faci, ca lucrurile să o i-a în direcția corectă.

Nu lasă instinctul să te controleze – Da, noi la fiecare pas suntem influențați de instictele noastre, dar nu trebuie să ne lăsăm controlați de ele. Doar știi că prea multă frică, agresivitate, dorință sexuală sau de îmbulbare nu duce spre nimic bun pentru tine. Iată și în cazul mâncării trebuie să o faci la fel. Dacă noi nu am simți diferență între gusturi, tot de ce am fi avut nevoie e doar o bucată de carne sau iarbă ca animalele. Și noi nu am fi avut nevoia să invetăm gastronomia diversă de care avem parte. Iar ceea ce îți poți permite să pregătești acasă sau să guști la o ieșire în oraș, te va face mereu să fii în căutarea gusturilor și senzațiilor noi. Pentru aceasta trebuie doar să îți schimbăm atitutudinea față de mâncare. Șă vezi în ea nu doar un mijloc de hrană, ci mai mult o savoare.

Percepe gustul – găsește-ți bucătăriile adorate, gusturile neobișnuite care vrei să le arăți oaspeților casei tale. Savurează din procesul de mâncare precum un aristocrat adevărat. Aceasta nu doar îți va face viața mai bogată. Dar îți va aduce și savoare, care presupune prin sine lipsa rapidității în timpul mâncării. Și prin asta o să-ți creezi și un exercițiu neordinar pentru slăbire. Viteza ca și în actele sexuale, nu mereu înseamnă rezultat pozitiv, iar în cazul mâncării chiar nu înseamnă un rezultat bun.

 

Idea B – Repartizează o masă pe mai multe porții.

Există și diferite tipuri de diete bazate pe mese separate. Simplu spus, în loc de 3 mese pe zi cu cantități mari de mâncare, în 6 mese cu cantități mai mici. Tot secrectul e ascuns într-un mic șiretlic față de propriul organism. Tu mănânci un sandwich cu alimente slab calorice, spre exemplu. Și chiar dacă ești deprins să mănânci mult, peste aproximativ 10 minute stomacul tău își va da semnal că este sătul. Aici, totuși trebuie să fii atent și să nu te lași mințit, invers, de stomac. Permițându-ți să mănânci de mai multe ori pe zi dar cu pauze mici între mese și cu alimente care au calorii ca al unui prânz deplin. Din avantaje se pot enumera.

  1. O digestie mai bună
  2. Mai multă energie
  3. Lipsa greutății în stomac
  4. Controlul simțului de foame

Bonus – supraalimentarea e un rezultat a foamei emoționale și nu doar. Orice deprindere se poate dezbate cu altă deprindere. Așa că dacă atunci când îți este foame, vei începe în inversare să faci niște exerciții pentru slăbit, precum genuflexiunile sau exercițiile pentru abdomen, aceasta doar va spori rezultatele în lupta cu supraalimentarea.

 

Distribuie acest articol dacă ți-a plăcut și ți-a fost util. Cu siguranță el va fi de ajutor și prietenilor tăi.