Fitnessmama.ro

Calorii mamaliga

Tipică pentru bucătăria italiană din care provine, mămăliga reprezintă o textură și un gust unic. Fără gluten, va încânta toți gurmanzii, chiar și cei care nu pot consuma versiunea tradițională a grișului, realizată din grâu dur. Se pregătește bine la cele mai variate rețete, atât dulci, cât și sărate. Într-o culoare galben aurie, destul de mare, va oferi un gust și o parte fericită tuturor felurilor de mâncare! Îți explicăm în acest articol cum să o pregătești și câte calorii mamaliga are de fapt.

Ce este mămăliga?

Romanii din Antichitate numeau „mămăligă” un terci preparat cu făină de orz (deci pe bază de gluten). Termenul „mămăligă” acoperă realități foarte diferite în funcție de țara sau regiunea în care este consumată. Într-adevăr, corsicanii, de exemplu, consumă mămăligă sub formă de pâine ușor dulce făcută din făină de castane.

Italienii adaugă uneori făină de hrișcă și, prin urmare, obțin o „mămăligă” ceva mai întunecată. Mămăliga, așa cum se consumă în Franța, este un gri galben, granulat, care diferă de făina de porumb prin aspectul său mai aspru. În România și Moldova se prepară o mămăligă tradițională de culoare galbenă aurie și foarte delicioasă. În mamaliga calorii se conțin totuși mai puține de aceea este o alternativă foarte bună a pâinii.

Beneficiile nutriționale și pentru sănătate ale mămăligii

Bogată în carbohidrați care promovează sațietatea, mămăliga face parte perfect dintr-un regim alimentar echilibrat. Se conțin mai puține calorii mamaliga fiarta de obicei. Aportul său caloric diferă în funcție de timpul de gătit ales. Numără 100 kcal la 100g de mămăligă gătită și flexibilă, numără dublu pentru aceeași porție gătită și tare.

Dacă mămăliga are un conținut scăzut de calorii, pe de altă parte este însoțită de sosuri care pot fi mult mai asemănătoare smântânii proaspete. Conține vitamine B3 în cantități interesante. B3 joacă un rol elementar în fabricarea celulelor roșii din sânge și în transportul oxigenului în organism. În cele din urmă, promovează transformarea substanțelor nutritive ingerate în energie, utilizabile de către celulele noastre, datorită vitaminei B1 pe care o conține.

Cum se gătește mămăliga?

Există diferite moduri de a găti mămăliga. Iată cea mai comună. Într-o cratiță, fierbe apă sau lapte (sau o altă băutură vegetală precum soia). În această etapă de pregătire, poți, dacă dorești, să decorezi vasul cu pulbere de bulion de legume, ierburi, condimente sau parmezan ras.

Apoi toarnă făina de porumb în ploaie, la foc mediu, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Grișul se va desprinde de pereți și va forma o minge. Aranjează mămăliga într-un vas pătrat sau dreptunghiular și acoperă cu folie alimentară înainte de a o răci. Odată răcit, îl poți tăia în bețișoare pentru a-l prăji.

De asemenea, poți prepara mămăligă cremoasă. Apoi adaugă smântână de legume sau smântână proaspătă atunci când torni grișul în ploaie în tigaie. Dacă vrei să pregătești mamaliga cu lapte calorii desigur că conține mai multe.

Câte calorii are mămăliga?

În funcție de cantitatea de apă folosită pentru a prepara mămăliga, crește și conținutul caloric la produsul final și poți să calculezi câte calorii are mămăliga. Cel mai bine este de luat în considerare cate calorii are 100 g mamaliga.

În general, 100 gr de mămăligă poate să conțină aproximativ 100-150 de calorii, în timp ce în 100 gr de pâine se regăsesc 200 de calorii.

Prin urmare, mămăliga poate să fie o alternativă hipocalorică pentru persoanele care doresc să slăbească.

Însă, nu trebuie să uităm de faptul că în mod tradiţional aceasta vine asociată cu brânză, smântână, ou, tochitură sau sărmăluţe. Care aduc o mulţime de calorii, transformând preparatul final într-un fel hipercaloric.

Prin urmare, mămăliga poate să fie de folos în curele de slăbire. Numai dacă este consumată cu moderaţie şi asociată cu mai multe legume, ciuperci, tocăniţe simple de legume, curry-uri cu năut/linte.

Totodată este bine să știi că în mamaliga fiarta calorii se conțin mai multe sau mai puține în fincție de cantitatea de apă adăugată.

Dacă ai mâncat o porție bună de mămăligă 😀 uite mai jos ce îți sugerez pentru a-ți reveni în formă.

Top 5 poziții în planșă pentru un corp mai sexy și mai rezistent!

Câte calorii are mămăliga cu brânză

Dacă vrei să pregătești mămăligă cu brânză, atunci trebuie să cunoști și câte calorii mamaliga cu branza are pe care o folosești.

Pe piață există o mulțime de sortimente de brânză, dar de obicei mămăliga se face cu telemea de vacă. În funcție de cât de grasă este brânza, numărul de calorii din 100 de grame de telemea poate să varieze destul de mult.

Pentru a folosi o medie, putem să considerăm că 100 de grame de telemea de vacă au 300 de calorii.

Prin urmare, dacă vei consuma o porție de mămăligă cu brânză (250 de grame de mămăligă și 100 de grame de brânză), rezultă că porția va avea 475 de calorii.

Citește și articolul: Exerciții pentru abdomen la sală

Dacă ți-a fost utilă informația distribuie să vadă și prietenii tăi!

Lasă un comentariu