Blog Fitnessmama.ro

Ce sunt superalimentele și cum să le consumi corect pentru beneficii complete

Superalimentele sunt cu adevărat o idee genială, meritându-și pe deplin prefixul de „super”. Ele devin din ce în ce mai populare, mulți deja bucurându-se pe deplin de toate beneficiile, pe care acestea le oferă.

Dacă încă nu cunoști, ce sunt superalimentele și de ce sunt atât de importante, ghidul dat te va ajuta să înțelegi totul despre ele.

Ce sunt superalimentele?

Există anumite alimente, care te pot ajuta să slăbești, pot încetin îmbătrânirea, curăța organismul sau te apără împotriva bolilor, însă au numai câte unul din aceste efecte separat. Însă există alimente, care realizează toate aceste efecte simultan – acestea sunt superalimente.

În mare parte superalimentele sunt produse alimentare pe bază de plante și proteine vegetale, care sunt considerate nutritive și, prin urmare, benefice pentru sănătate.

Toate superalimentele bio conțin o gamă largă de vitamine, enzime, minerale, și aminoacizi sau antioxidanți, și oferă o valoare nutrițională maximă cu calorii minime.

Beneficii superalimente

În primul rând voi menționa, că, atunci când spun superalimente, nu vorbesc despre suplimente cu multivitamine sau extracte de plante exotice. Aceste alimente neobișnuite includ fructe și legume, precum și alte ingrediente dietetice populare.

Principalele avantaje ale superalimentelor:

  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
  • Accelerarea arderii grăsimilor
  • Stimularea metabolismului
  • Îmbunătățirea sănătății fizice și psihice
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Creșterea rezistenței la diferite boli

Pe lângă toate acestea, superalimentele oferă un nivel mare de energie și te ajută să duci un mod de viață mai activ. Nivelul înalt de antioxidanți protejează inima, îmbunătățește circulația sângelui, ajută la întinerirea pielii și reduce riscul de apariție a cancerului.

Există o varietate mare de superalimente cu proprietăți variate. Pentru a le înțelege mai ușor eu le-am structurat în patru categorii de bază.

Tipuri de superalimente bio

Fructe, nuci și fructe de pădure

Există o varietate largă de fructe, precum și prietenii acestora – nucile și fructele de pădure, care te ajută să trăiești o viață fericită și sănătoasă. Cele mai importante sunt migdalele, merișoarele, dudul, cătina, fructele de acai, nuca de cocos, fructele de goji, granatul, afinele, semințele de mac, boabele de cacao și fructele de aronia.

Superalimente verzi

În această categorie ca regulă se includ legumele verzi, care sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și alte substanțe nutritive. Aici putem include legumele cu frunze verzi, iarba de orz și de grâul, unele plante erbacee cum ar fi prazul, și leguminoasele.

Ierburi aromatice și condimente

Există o mulțime de ierburi cu proprietăți medicinale. Le vom selecta pe acelea, care conțin multe oligoelemente și substanțe nutritive. Printre ele sunt ginsengul, ghimbirul, busuiocul, aloe vera, urzica, gălbenelele, turmericul (curcuma), echinaceea, anasonul și altele.

Alte tipuri de superalimente

În această categorie putem include mierea de albine, lăptișorul de matcă și polenul. Uleiurile vegetale sănătoase la fel pot fi incluse în lista de superalimente bio. Un alt aliment cu o compoziție chimică bogată, cu care nu se pot lăuda multe plante terestre, sunt algele, ele de asemenea făcând parte din categoria superalimentelor.