Blog Fitnessmama.ro

Cele mai frecvente greșeli în sport pe care le facem

Pe de o parte, popularitatea sportului crește zi de zi, precum și modul de viață activ în general. Pe de altă parte, începătorii au multe motive pentru a se dezamăgi în sport și a renunța la el.

Unii nicicum nu reușesc să slăbească, necătând la faptul că se antrenează în mod regulat deja timp de câteva luni. Alții se traumatizează des. Alți deja demult au depășit perioada de adaptare la sala de fitness, însă simt în continuare dureri musculare la nivelul gâtului și al spatelui.

Astăzi vom analiza principalele greșeli în sport pe care le fac sportivii amatori. Învață cum să le eviți, planifică-ți un program corect de antrenamente și sportul îți va deveni un prieten.

Omiterea încălzirii

Cea mai frecventă greșeală a sportivilor începători, este omiterea exercițiilor de încălzire înainte de sesiunea principală de sport.

Încălzirea este un proces extrem de important. De ce este foarte important să îți încălzești mușchii înainte de a începe sesiunea de antrenament? Motivul este simplu: Mușchii încălziți sunt mult mai elastici și mai relaxați. Acești factori permit mușchilor să lucreze mai eficient.

Datorită încălzirii musculare corecte, în organismul nostru se dilată vasele sangvine, iar acestea răspund pentru starea sistemului cardiovascular în timpul eforturilor fizice. În plus, procesul de încălzire în sine te va pregăti atât fizic, cât și mental pentru antrenament.

Cea mai universală metodă de a-ți încălzi mușchii este mersul, dintr-un mers alert către o alergare ușoară; de asemenea poți efectua sărituri, fandări și rotiri de trunchi. Durata încălzirii depinde de intensitatea și intervalul de timp a efortului fizic pe care urmează să îl faci: aproximativ de la 5 până la 15 minute va fi suficient.

Un efort fizic excesiv

Efortul trebuie mărit treptat, acest moment este foarte important. În caz contrat, poți pur și simplu să te supraantrenezi și să pierzi complet orice interes față de sport chiar în prima săptămână. Este preferabil să întri în regimul de antrenament sub supravegherea unui specialist care va dezvolta un program competent, iar acest lucru te va ajuta să eviți accidentele nedorite și alte greșeli în sport.

Eforturile fizice intense pot deregla funcționarea normală a organismului. De asemenea, cei care nu au avut activități fizice periodice, însă au decis să obțină rezultate majore într-o perioadă scurtă de timp deseori finisează prin a se trauma.

Creșterea treptată a efortului înseamnă: antrenamente eficiente, creșterea activă a masei musculare, evitarea traumelor pe viitor. Învață preventiv tehnica corectă de execuție a exercițiilor.

Hidratarea insuficientă și respirația incorectă

Hidratarea insuficientă în timpul antrenamentului este una din greșelile semnificative în sport. Atunci când sângele se îngroașă, scad nu doar indicatorii de forță, aceasta poate cauză consecințe neplăcute pentru sănătate.

Toate afirmațiile precum că în timpul antrenamentului nu este necesar să beai apă, sunt mituri și concepții greșite. Este foarte important să recuperezi pierderea lichidului, chiar dacă antrenamentul este unul intensiv. Consumă apă treptat, cu înghițituri mici, preferabil de temperatura camerei.

Reține: Fiecare exercițiu își are nu doar propria tehnică de executare, dar și o tehnică de respirație.

Respirația corectă va avea un efect pozitiv asupra dispoziției tale, asigurând fluxul de oxigen, deoarece aceasta va îmbunătăți rezultatul sesiunii de antrenament. Datorită unei cantități suficiente de oxigen se ard mai eficient grăsimile, mușchii se recuperează mai bine, iar oboseala trece mai repede.

Respirația adâncă în timpul activității fizice saturează organismul cu o cantitate necesară de oxigen, asigură ventilația plămânilor și alimentează mușchii cu „combustibil”. Important este să nu inspiri exagerat, deoarece aceasta poate provoca amețeli.

Nu faci sport în mod consecvent

Dacă vei întreba antrenorii, ce este cel mai important atunci când urmezi un antrenament fizic, răspunsul va fi – consecvența. Chiar și atunci când vezi că datorită orarului încărcat vei întârzia la sesiunea de antrenament cu o jumătate de oră, acesta nu este un motiv serios să omiți complet antrenamentul. Mai bine să te antrenezi doar douăzeci de minute, decât să nu faci nici un exercițiu. Cea mai eronată decizie pe care o poți lua este să te oprești, deoarece după aia vei găsi sute de motive ca să nu mai mergi la sală.

Probabilitatea e mare că pauza se va prelungi pe o perioadă mult mai îndelungată decât ți-ai planificat, iar după va trebui să începi totul din nou.

În al doilea rând, încercând să compensezi sesiunile ratate prin un volum exagerat de exerciții, vei provoca doar stres pentru întregul organism. Antrenamentele tale trebuie să fie progresive. Întotdeauna.

Alegi sportul greșit

Înainte de a începe antrenamentele, trebuie să analizezi individual și să înțelegi, ce tip de sport îți va face plăcere. Foarte multe femei aleg un tip anumit de sport doar pentru că acesta este practicat de o prietenă sau o vedetă, sau pentru că astăzi el este în vogă.

Îți amintești acum ceva timp în urmă cum toți erau pasionați de yoga, iar mai târziu de Pilates? Însă, pentru anumite persoane aceste tipuri de sport sunt pur și simplu plictisitoare, datorită temperamentului lor, și dimpotrivă, necesită un sport care le va ajuta să-și descarce energia. Pentru astfel de persoane se recomandă alergarea, înotul, aerobica, dansurile, sau sporturile de echipă.

Dacă vei persista în a-ți găsi exercițiile care ți se potrivesc, cu siguranță vei găsi acel sport în care te vei simți comod și de la care vei primi plăcere. Iar dacă nu vei fi consecvent – vei ajunge să crezi că sportul nu este pentru tine.

Deci, ai înțeles, cum poți evita greșelile în sport pe calea spre obiectivul ce ți-l dorești. Continuă să ciitești blogul meu pentru a afla mai multe despre, cum poți să-ți îmbunătățești formele siluetei și să nu pierzi timpul în zadar.