Blog Fitnessmama.ro

Dependența de dulciuri și alți carbohidrați

Cred că ai auzit nu o dată, pe cineva din apropiații tăi spunând că nu poate fără ceva dulce. Fie un desert întreg sau chestii de ronțăit printre mese. Dulciurile la fel ca și alți carbohidrați creează dependență. Oricât de activ metabolism nu ai avea, la un moment dat dulciurile creează serioase probleme de sănătate.

Cum îți dai seama că ești dependentă de zahăr: ai poftă de zahăr, pierzi controlul și mănânci mai mult decât ai planificat. Dacă nu ai ceva dulce la îndemână devii nervoasă și enervată.

Zaharul în toate formele sale nu este doar rău pentru silueta ta. Cercetările arată că poate crește riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2 – dar și riscul de apariție a unor tipuri de cancer.

Unele persoane cu dependență de zahăr pot recunoaște că mănâncă prea mult. Însă nu depun efort pentru a reduce consumul, ci le ascund prin sertarele de la bucătărie. Paradoxal, dar nimeni nu ascunde broccoli în dulap sau conopidă.

Semnul numărul unu că ai o dependență de zahăr este că te îndrepți spre zahăr atunci când nu ți-e foame.

Chiar dacă ai renunțat la orice tip de desert și încerci să îți iei porția de dulce din fructe, miere. Să știi că avem în alimentație o mulțime de alimente care conțin zahăr. Contează și în ce cantități le folosești în viața de zi cu zi.

Produse care conțin zahăr: Ketchup-ul, sosul pentru pastă, granola bar, iaurtul cu fructe, dressing-ul de la salată, musli băuturi energice, fructele conservate, ceaiurile din comerț, fructele deshidratate din comerț și altele.

Zahărul, la fel ca alte produse fac parte din grupul carbohidraților simpli. Știm că avem carbohidrați simpli și complecși. Ei bine, cei simpli îți pot crea dependență. Este adevărat că glucidele sunt unul dintre principalii macronutrienți de care are nevoie corpul tău. Carbohidrații sunt, fără îndoială, cea mai importantă sursă de energie pentru celulele, țesuturile și organele corpului. Nu numai că carbohidrații produc energie, ci ajută și la stocarea acesteia.

Glucidele creează dependență?

Poate că ai observat că uneori poate fi greu să reziști mâncării nedorite, în special carbohidraților cu conținut ridicat de zahăr rafinat, sare și grăsimi.

Mulți oameni s-au întrebat dacă aceasta este o chestiune de voință, trăsături comportamentale, psihologice sau chiar chimie a creierului.

Un studiu major a arătat dovezi puternice că mesele bogate în carbohidrați stimulează regiunile creierului care sunt asociate cu pofte și recompense.

Unii cercetători au mers până acolo încât au sugerat că carbohidrații rafinați sub formă de fructoză au proprietăți de dependență care seamănă foarte mult cu cele ale alcoolului. Fructoza este un zahăr simplu care se găsește în fructe, legume și miere.

Acești oameni de știință au descoperit că, la fel ca alcoolul, fructoza promovează rezistența la insulină, nivelurile anormale de grăsime din sânge și inflamația ficatului. Însă rezistența la insulină și nivelurile anormale de grăsime îți cresc riscul de boli cronice.

Care sunt carbohidrații care creează dependență?

Se spune că pizza, ciocolata, chips-urile, înghețata, cartofii prăjiți, cheeseburgeri, tortul sunt carbohidrații care creează dependență.

Orice nutriționist, dietolog sau endocrinolog nu îți va spune să renunți în totalitate la pizza, tort sau cartofi prăjiți. Atenție, numai dacă ai o problemă de sănătate poate să ai interzis la ele. Ideea este ce cantitate consumi, la ce oră din zi și cât de activ ești. E și normal să îți dorești o bucată de pizza din când în când, o felie de tort, însă nu face din asta o normalitate, altfel creează dependență.

Dacă ți-a plăcut acest material, distribuie-l și prietenilor tăi să îl citească.