Blog Fitnessmama.ro

Importanța apei și doza zilnic recomandată de apă

Apa este principalul element constitutiv al ființelor vii și reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului. Este necesară pentru viața celulelor noastre și permite circulația sângelui. Astfel, o bună hidratare zilnică previne calculii renali și infecțiile tractului urinar. Dimpotrivă, deshidratarea semnificativă poate duce la consecințe foarte grave de sănătate. Prin urmare, este esențial să rămâi hidratat/ă. Este foarte important să știi care e importanța apei și doza zilnic recomandată de apă.

Care este importanța apei în organismul tău?

La fel ca aerul, apa este esențială vieții. Apa este, de asemenea, vehiculul elementelor sângelui, precum și al anumitor secreții (lacrimi, sucuri digestive). Este necesară pentru menținerea temperaturii corpului (transpirație) și eliminarea deșeurilor solubile (urină). Omul nu se poate lipsi de ea mai mult de cinci zile. O pierdere de 10-15% de apă din organism poate duce la deces.

Apa din corpul nostru este împărțită în trei compartimente: apă intracelulară, apă extracelulară și sânge. Cantitatea trebuie să rămână constantă, precum și concentrația sa de ioni, în principal Na + și K +.

Funcționarea normală a corpului duce la pierderea a aproximativ 2,6 litri pe zi. Aceste pierderi ar trebui echilibrate cu contribuții echivalente. Sportivii, din cauza transpirației crescute în timpul exercițiilor fizice, pierd mai multă apă.

Apa ajută la menținerea volumului de sânge din organism

Sângele furnizează oxigenul necesar mușchilor și creierului pentru a absorbi substanțele nutritive și a produce energia de care au nevoie pentru a funcționa.

Celulele și organele preiau oxigen prin sânge și eliberează CO2 prin respirație. Acesta este motivul pentru care este esențială menținerea unui volum de sânge suficient pentru a transporta oxigenul necesar organismului. Și pentru că sângele constituie 55% plasmă, iar plasma însăși constituie 90% apă, apa reprezintă aproape 50% din sângele nostru.

Apa ajută la menținerea nivelului de salivă

Saliva, compusă din 90% apă, ajută la facilitarea absorbției, transportului și digestiei alimentelor ingerate. Prin transformarea alimentelor prin mestecare, saliva ajută la absorbția nutrienților pentru digestie. Acesta este motivul pentru care este important să păstrezi un volum suficient de salivă în gură pentru a-i permite să îndeplinească această funcție.

Apa ajută la reglarea temperaturii corpului

Temperatura normală a corpului este între 36,1 ° C și 37,8 ° C. Dincolo de aceasta, corpul instalează un sistem de reglare termică prin transpirație. Febra, exercițiile fizice, expunerea la căldură sau la soare ridică în mod natural temperatura corpului, iar transpirația te ajută să te răcorești și să readuci temperatura la un nivel normal. Dar pentru a compensa pierderea de apă din cauza evaporării, este necesară hidratarea regulată.

Apa permite eliminarea deșeurilor prin urină

Urina conține 95% apă. Funcția ei? Permite, prin rinichi, eliminarea deșeurilor metabolice și toxice din organism (reziduuri de medicamente, alimente neabsorbite etc.), păstrând în același timp sărurile minerale esențiale pentru sănătatea noastră.

De asemenea, pentru a asigura buna funcționare a sistemului renal, este esențial să bei suficient pentru a reînnoi regulat urina conținută în corp.

Apa ajută la menținerea frumoasă a pielii

Calitatea pielii nu are un impact direct asupra supraviețuirii noastre, dar această barieră de protecție nu trebuie neglijată, deoarece pielea prost îngrijită este mai puțin rezistentă la agresiunile externe, se usucă și îmbătrânește mai repede.

Pielea este în continuare cel mai mare organ din corpul nostru și peste 80% din aceasta este apă. Hidratarea regulată favorizează reînnoirea celulelor, face pielea suplă și moale și întărește puterea sa de protecție.

Doza zilnic recomandată de apă

Într-un climat temperat, o persoană obișnuită cheltuie mai mult de 2 litri de apă corporală pe zi. De fapt, corpul pierde mai mult de un litru pe zi de apă corporală prin urină și aceeași cantitate prin transpirație, scaune și respirație (dovadă fiind ceața de pe o oglindă plasată lângă gură).

Pierderile de apă sunt mai mari:

  • pe vreme caldă;
  • în timpul activității fizice;
  • în timpul alăptării;
  • în caz de boală.

Chiar dacă cunoști despre importanța apei și doza zilnic recomandată de apă, trebuie să știi că fiecare persoană are propriile sale nevoi de apă. Ținând cont de corpul său, de climatul în care trăiește și de modul său de viață.

Fitness mama te poate ajuta să calculezi după o formulă specială doza zilnică de apă recomandată în funcție de kilogramele pe care le ai. Astfel dacă vei utiliza zi de zi cantitatea de apă care îți va fi recomandată de către specialist vei avea mereu o stare generală de bine.

Totodată trebuie să știi că apa te poate ajuta să slăbești, deoarece prin hidratarea constantă de-a lungul zilei, poți beneficia de efectul ei natural de suprimare a apetitului, prin faptul că te vei simți mai plină, pe de o parte și că vei manca mai puțin, pe de altă parte. A gestiona mai bine poftele cu care te confrunți de-a lungul unei zile va fi o chestiune mult mai ușor de îndeplinit atunci când vei consuma suficiente lichide. De asemenea, mai multe studii au demonstrat că a bea un pahar mare și rece de apă îți va crește metabolismul cu 24-30% timp de până la 90 de minute.

Urmărește-ne pentru mai multe noutăți din lumea sportului și nutriției sănătoase!

Facebook   Instagram   Youtube