Blog Fitnessmama.ro

Obezitatea: ce trebuie să știi despre ea

Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are un exces de greutate sau grăsime corporală care ar putea afecta sănătatea sa. Un medic va spune că o persoană are obezitate dacă are un indice de masă corporală ridicat.

Un IMC între 25 și 29,9 indică faptul că o persoană are un exces de greutate. Un IMC de 30 sau mai mult sugerează că o persoană poate avea obezitate.

Alți factori, cum ar fi raportul dintre dimensiunea talie-șold, raportul talie-înălțime, cantitatea și distribuția grăsimii pe corp joacă, de asemenea, un rol în determinarea cât de sănătoasă este greutatea unei persoane și forma corpului.

Dacă o persoană are obezitate și exces de greutate, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o serie de probleme de sănătate, inclusiv sindromul metabolic, artrita și unele tipuri de cancer.

Sindromul metabolic implică o serie de probleme, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea kilogramelor prin dietă și exerciții fizice este o modalitate de a preveni sau reduce obezitatea. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Cum se poate dezvolta obezitatea?

Consumi prea multe calorii

Atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât cheltuie ca energie, corpul său va stoca caloriile suplimentare ca grăsimi. Acest lucru poate duce la excesul de greutate și obezitate.

De asemenea, unele tipuri de alimente sunt mai susceptibile de a duce la creșterea în greutate, în special a celor cu conținut ridicat de grăsimi și zaharuri.

Alimentele care tind să crească riscul de creștere în greutate includ:

  • mâncăruri rapide
  • cartofii prăjiți
  • carnea grasă și procesată
  • multe produse lactate
  • alimente cu adaos de zahăr, cum ar fi produse de patiserie, cereale gata preparate pentru micul dejun și prăjituri
  • alimente care conțin zaharuri ascunse, cum ar fi ketchup și multe alte produse alimentare conservate și ambalate
  • sucuri îndulcite, băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice
  • alimente procesate, bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea și cartofii prăjiți

Unele produse alimentare procesate conțin sirop de porumb bogat în fructoză ca îndulcitor, inclusiv produse sărate, cum ar fi ketchup.

Ai o viață sedentară

Mulți oameni duc un stil de viață mult mai sedentar decât părinții și bunicii lor. Exemple de obiceiuri sedentare includ:

  • lucrul într-un birou mai degrabă decât lucrul manual
  • jocuri pe computer în loc să faci activități fizice afară
  • mersul cu mașina în loc să mergi pe jos sau cu bicicleta

Cu cât o persoană se mișcă mai puțin, cu atât arde mai puține calorii.

De asemenea, activitatea fizică afectează modul în care funcționează hormonii unei persoane, iar hormonii au un impact asupra modului în care organismul procesează alimentele.

Mai multe studii au arătat că activitatea fizică poate ajuta la menținerea nivelurilor de insulină stabile. Nivelurile instabile de insulină pot duce la creșterea în greutate.

Activitatea fizică nu înseamnă doar antrenament în sala de sport. Munca fizică, mersul pe jos sau cu bicicleta, urcarea scărilor și sarcinile casnice tot se iau în considerare.

Nu dormi suficient

Cercetările au sugerat că lipsa somnului crește riscul de a lua în greutate și de a dezvolta obezitate.

Când o persoană nu doarme suficient, corpul său produce grelină, un hormon care stimulează pofta de mâncare. În același timp, lipsa somnului are ca rezultat și o producție mai mică de leptină, un hormon care suprimă pofta de mâncare.

Probleme endocrine

O echipă de la Universitatea din Barcelona a publicat un studiu în World Journal of Gastroenterology. Acesta oferă indicii despre modul în care fructoza lichidă – un tip de zahăr – din băuturi poate modifica metabolismul energetic al lipidelor și poate duce la ficat gras și sindrom metabolic.

Caracteristicile sindromului metabolic includ diabetul, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile de a avea sindrom metabolic.

După ce au hrănit șobolanii cu o soluție de fructoză de 10% timp de 14 zile, oamenii de știință au observat că metabolismul lor începe să se schimbe.

Medicamentele și creșterea în greutate

Unele medicamente pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

  • antipsihotice atipice
  • anticonvulsivante și stabilizatoare ale dispoziției
  • medicamente hipoglicemiante
  • glucocorticoizi utilizați pentru tratarea artritei reumatoide
  • unele antidepresive.

Gena obezității

O genă defectuoasă numită genă de masă grasă și asociată obezității (FTO) este responsabilă pentru unele cazuri de obezitate.

Hormonul grelină joacă un rol crucial în comportamentul alimentar. Grelina afectează, de asemenea, eliberarea hormonilor de creștere și modul în care corpul acumulează grăsime, printre alte funcții.

Activitatea genei FTO ar putea afecta șansele unei persoane de a avea obezitate, deoarece afectează cantitățile de grelină pe care o are o persoană.

Cu siguranță, excesul în greutate nu este la modă. În primul rând, pe lângă problemele de sănătate care apar, oamenii cu multe kilograme au o stimă de sine scăzută.

Ai grijă ce, cât și când mănânci.