Blog Fitnessmama.ro

Starea de amețeală: cauze și soluții

Cu siguranță ai avut măcar odată în viață senzația și starea de amețeală. Și nu vorbim aici despre o noutate care să-ți fure echilibrul emoțional sau vreo surpriză de la care să-ți fugă pămîntul de sub picioare. Vorbim despre starea de amețeală care să te lase cu un sentiment deloc plăcut…

În general amețelile sunt asociate cu stări de slăbiciune, pierdere de echilibru, stare de leșin, vertij. Poate apărea, uneori, când te supraobosești sau când, de exemplu, stai prea mult la soare vara și, fiind rare, nu ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Însă pot apărea mai des, din diferite motive, iar atunci ar trebui să te adresezi unui medic.

Cînd devine o problemă starea de amețeală?

Atunci cînd se repetă din ce în ce mai des și cînd este însoțită de greață, atacuri de panică frecvente și de pierdere de cunoștință.

De obicei, această stare de slăbiciune se asociază cu palpitații cardiace, dureri la nivel muscular și articular, dureri de cap, insuficiență sau calitatea proastă a somnului, oboseală psihică și fizică.

Se soldează această stare cu oboseală permanentă, lipsă de energie și motivație, epuizare de ordin mental și fizic. Crește probabilitatea apariției leșinului, convulsiilor, vărsăturilor severe, durerilor în piept. Și dacă, deseori, pentru a scăpa de această stare este suficient să te odihnești calitativ și să nu suprasoliciți organismul, alteori – cauzele ar putea fi mai adînci și atunci altfel ar trebui și să acționezi.

aparitia ametelii

Care sunt cauzele care declanșează amețeala?

O sumedenie de afecțiuni conduc spre apariția amețelii și slăbiciunii. Cele mai frecvente din ele sunt:

  1. Oboseala cronică. Din cauza suprasolicitării permanente a organismului, poți avea probleme cu somnul, dureri de cap, dureri musculare, bătăi neregulate ale inimii – toate soldîndu-se cu pierderea controlului asupra organismului, iar în consecință – cu apariția amețelii.
  2. Deshidratarea. Întrucît corpul tău duce lipsa de lichide, apar stările de confuzie, oboseala, încețoșarea vederii, palpitațiile cardiace. Iar pe final- amețeala!
  3. Hipoglicemia. Apare în cazul scăderii nivelului de glucoză din sînge și este întîlnită deseori în cazurile de diabet. Din acest motiv, apar durerile de cap, foamea, transpirația excesivă, vederea neclară, slăbiciunea… toate mărind șansele unei stări de amețeală.
  4. Migrena. Aceasta reprezintă o durere de cap pulsatorie insuportabilă, care durează cîteva ore sau chiar zile. Din cauza ei apar stările de greață, slăbiciunile și dificultatea de concentrare asupra tuturor activităților zilnice, ceea ce sporește, din nou, riscul amețelii.
  5. Tensiune arterială sub normă. Din motivul acestei dificiențe la nivel de sînge, apare slăbiciunea și oboseala. Pielea devine palidă, vederea neclară, apare vertijul și în orice moment amețeala ușoară se poate solda cu o cădere sau cu pierderea cunoștinței.
  6. Deficitul de fier. Din motiv că fierul ajută direct la transportul oxigenului în corp, lipsa sau deficitul acestuia se reflectă direct în starea organismului prin anemie. Grupule de risc în acest caz sunt femeile gravide, femeile cu menstruații intense și persoanele care nu consumă deloc carne.
  7. Condiția fizică. Organismul uman are nevoie de mișcare și de exerciții fizice moderate pentru a fi călit și pregătit în fața unor situații critice sau eforturi ieșite din comun (alergatul la viteză fără pregătire, urcatul rapid al scărilor, ridicare unor greutăți mult prea mari). În lipsa acestora, corpul este slăbit și nu face față tuturor aspectelor negative din viață.

aparitia ametelii

Dar pentru că paharul este permanent pe jumătate plin, iar moneda are întotdeauna 2 fețe, respectiv și starea de amețeală poate fi evitată sau tratată.

În cazul în care știi sigur că amețeala ta apare rar, iar declanșarea ei este direct proporțională cu cauzele enumerate mai sus, atunci este simplu! Eliminăm cauza și uităm de amețeală:

  • Ne odihnim suficient și bine, dormim calitativ;
  • Bem multă apă și hidratăm organismul la timp;
  • Menținem nivelul corespunzător al glucozei în sînge;
  • Anticipăm migrena și suntem pregătiți în cazul în care apare;
  • Monitorizăm tensiunea arterială și nivelul fierului în sînge;
  • Avem grijă de corpul nostru, facem mișcare și exerciții fizice pentru a nu stresa organismul când suntem expuși unui efort suplimentar.

Iar în cazul în care amețeala persistă și deranjează, atunci cerem ajutorul persoanelor competente.

Să nu îți fie teamă sau rușine să te adresezi după consultații la specialiștii din domeniile ORL, oftalmologie, neurologie, cardiologie care, în dependență de rezultatele analizelor și investigațiilor corespunzătoare, vor descoperi cît mai rapid cauzele tulburării de echilibru și apariția stării de amețeală.

Ai grijă de tine și de sănătatea ta. Distribuie acest articol și prietenilor tăi.